Nagy Károlyné

A Városi Szociális Központ igazgatója,

Fehérgyarmat

szszb_21-126_nagy_karolyne.jpgA szeretetteljes gondoskodás és a határozott vezető egy személyben megtalálható Nagy Károlyné, a Városi Szociális Központ igazgatója személyében. Irodáját otthonából behozott tárgyak varázsolják megismételhetetlenné. Ha csak ezt a barátságos dolgozószobát látnánk, tudnánk, hogy egy precíz, mindenre figyelő, emberközpontú asszony második otthona. Nem véletlen, a munkaideje sem jár le a hivatalokban szokásos tizenhat órakor. Viszont nem az apróságokkal, a sürgősnek látszó feladatokkal foglalkozik – arra ott a kiválóan képzett munkatársi gárda –, hanem a stratégiai, fejlesztési szempontokból lényeges, fontos kérdéseket emeli be napjai fókuszába. A nemrég a helyi önkormányzatnak készített beszámoló gazdagon illusztrálja az intézmény szerteágazó tevékenységét.

Nagy Károlyné 1956. január 19-én született Fehérgyarmaton Orbán Mária bölcsődei gondozó – ma hetvenhét éves – édesanya és néhai Takács Miklós, termelőszövetkezeti dolgozó édesapa gyermekeként, Takács Máriaként anyakönyvezték. Férje, Nagy Károly mezőgazdasági vállalkozással foglalkozik. Két fiuk született, Károly harmincéves, apja nyomdokait követve szintén vállalkozó, nős, neje Kerekes Henrietta. Három kisgyermeküket nevelik, Fanni tizenegy, Alexandra kilenc-, Júlia hároméves. A másik fiuk, Gábor határőr.

Rendkívül sikeres szakmai és vezetői pályát futott be Nagyné Marika. Érettségi után felsőfokú óvónői képesítést szerzett Szarvason, majd mentálhigiénikusnak tanult a Szegedi Egyetemen. Négy szakvizsgát tett szociális szakterületen. Mindig az a feladat izgatta, ami még másoknak nem jutott eszébe, vagy éppen megoldhatatlannak tartotta. Fáradhatatlanul konzultál, akár személyesen is a szaktárca vezetőivel, hogy ebben a határ menti kistérségben, ahol az emberek jóval a hazai, amúgy sem magas jövedelmi viszonyok alatt élnek, legyen a rászorulóknak nemcsak fedél a fejük felett, napi étkezés, hanem mentálisan is jól érezzék magukat. Éppen ezért vállalt magas szintű megbízatásokat, például 1992-ben az Egészségügyi és Szociális Minisztérium kistérségi felzárkóztató, válságkezelő programjának koordinátoraként tevékenykedett. Annyira jól működött a rendszer, hogy 1996-ig Fehérgyarmaton és a térségben, ezt követően az egész megyében alkalmazzák. Ugyancsak szép feladatnak bizonyult a Szociális és Családügyi Minisztérium felkérésére egy jelzőrendszer kidolgozása a házi gondozás modellezésére. Ez is bevált, nemcsak a megyében létesítettek kilenc diszpécserközpontot, hanem országosan is elterjedt.

Nem véletlen, hogy Nagyné egyre fontosabb tisztségeket és feladatokat kap. 1997-ben a megyei területfejlesztési tanács szakértője lett, 2004-től az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács szakértője. Magánszorgalomból ellátott jogi képesítést szerzett a szociális ellátásban részesülő idősek és családok jogi ügyeinek áttekintésére. Fehérgyarmat, Mátészalka és Vásárosnamény városok és körzeteik több ezer családja tartozik hozzá.

A helyi önkormányzat képviselő-testülete is kimagaslónak értékelte a Városi Szociális Központ által végzett, több területen modellként elismert tevékenységet. Az intézményvezetőhöz tartozik a családsegítés, az idősgondozás, a gazdasági egység, valamint a minisztériumi és a megyei feladatok, a megyei módszertani jelzőrendszer és a gyermekjóléti szolgálat. A családsegítés, amely a családsegítő központot, a támogató szolgálatot és a gyermekjóléti szolgálatot foglalja magába, a szakmai tevékenységen kívül egyik ismert programja a KAPU, amely egy lakóközösségi alapú önkéntes segítőszolgálatot jelent.

A szociális és egészségügyi állami ellátórendszer mellett, annak szolgáltatásait kiegészítve működik és nyújt szakképesítéshez nem kötött segítséget a rászorulóknak. A programot Fehérgyarmaton a Családsegítő Központ egyik munkatársa irányítja 2003 tavaszától, és huszonhárom önkéntes segítő dolgozik mellette a mentális gondozástól a hivatalos ügyek intézéséig több területen. A Szatmár Egészség Klub a szenvedélybetegeknek, főként az alkoholfüggőknek nyújt orvosi, szociális és lelki támogatást. A Támogató Szolgálat a fogyatékkal élőknek kínál önkéntes igénybevételi lehetőséget. A gyermekjóléti szolgálat négy csoportra osztja feladatait, főként a családban történő nevelkedést segíti, de működtet jelzőrendszert a veszélyeztetettség észlelésére, majd megszüntetésére, valamint a családból kiemelt gyermekek utógondozására összpontosít.

Az idősgondozás nappali (étkeztetés százhetven, házi gondozás harmincöt, idősek klubja huszonöt embernek) és bentlakásos (hagyományos, emelt szintű és hajléktalan ellátás) formában valósul meg. A gazdasági egység üzemelteti a négyszáz adagos konyhát és a könyvelést.

Nagyné nem véletlenül kapta meg nemrégiben a Köz Szolgálatáért Érdemjel bronz fokozatát 2004. október 23-án.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése