Liszák Gábor

Vállalkozó,

Fehérgyarmat

szszb_01-56_liszak_gabor.jpgMilyen is első látásra Liszák Gábor? − kérdezi magától a látogató a kora délután fényözöne elől árnyékba burkolódzó szobában. Mert azon kívül, hogy vállalkozó, lényegében nem tud róla semmit az égvilágon. − Átlagos termetű, napbarnított, szakállas és amúgy jó svádájú negyvenhez közelítő férfi, aki nyugodtan mondhatná magát harmincöt évesnek, de negyvenháromnak is.

Abból a fajtából való, amelyik éveken, évtizedeken át is alig változik, a redők belül rakódnak rá.

Jó, jó de milyen is első pillantásra Liszák Gábor? Ha találkoztak már olyannal − és miért ne találkoztak volna −, akiről az első pillanatban az a meggyőződésük támadt, hogy ő aztán a jég hátán is megél, hát akkor olyan! Tegyük hozzá: nem biztos, hogy jól él meg, hogy úgy él meg, ahogy szeretne, de megél! Bárhova kerülne, bármilyen helyzet jutna osztályrészéül. És ez nagy dolog!

A szeméből látszik, vagy a mosolya mögött lappang észrevétlen valami, amitől azt érzi az idegen, hogy a vele szemben ülő ember ha kellene buborékot árulna a tenger alatt, lángost a forró sivatag vándorainak vagy fordítva, de megállna a maga lábán, azaz megélne a jég hátán is.

Pedig mint kiderül, ennél azért jelenleg egyszerűbb a feladvány: egy söröző és egy bisztró.

− Anyám és apám Pesten dolgoztak, amikor születtem, így aztán a nyilvántartásokban budapesti vagyok, szakma szerint meg géplakatos, de amint látja, egyik állapot sem bizonyult nálam véglegesnek. Vendéglátós lettem mert igazán ez a pálya vonzott, és 1970 óta itt élek Fehérgyarmaton.

Vendéglátósnak lenni a múltban sem számított a legnyugisabb elfoglaltságok közé, és ez nincs másként most sem.

− A felszolgáló szakma ha egyszer hatalmába keríti az embert, nem egykönnyen szabadul meg tőle, legfeljebb annyira, hogy nem felszolgál, de marad vendéglátós. A rendszerváltás változó feltételei között is.

Melyek voltak élete legjelentősebb állomásai?

− Mindenekelőtt az a nyolc év a Szamos étteremben, de minden helynek van előnyös oldala, vonzereje, valami amiért érdemes ott lenni. Legalábbis én így vagyok vele. Így a nábrádi üzletvezetőséggel és a matolcsi bolttal is. Részei lettek az életemnek. Mindenestől: ami bejött és amire úgymond  ráfáztunk. De másként nem szerezhet tapasztalatokat az ember.

És most?

− Egy söröző, a Póló Gyarmaton és Nábrádon a 10. számú bisztró.

Akár felszolgálással is?

− Ha úgy hozná a helyzet, miért ne! Sem a feleségem sem én nem azok közül valók vagyunk, akik rangjukon alulinak tartanák, ha a szükség úgy hozná, hogy a pult mögé kell állni, vagy elővenni a hangedlit. Mindemellett mára a boltokban folyó  üzletmenet szervezése maradt a fő elfoglaltság meg az ellenőrzés, a felügyelet.

Közben a feleség, Sarolta üdítővel kínálja a beszélgetőket, majd a vendég kérésére képeket válogat a családi fotók közül. Jó néhányon fiuk, a most tízesztendős Gergely látható az anyukával, mivel nyilván a családfő fényképezett. A legtöbb kép baráti társaságban készült, és hangulatát valami olaszos, mediterrán jókedv hatja át.

Ahogy Sarolta asszony is már-már egzotikus jelenség. A nők azon ritka fajtájából való, akinek jelenléte akkor is ott vibrál a levegőben, ha fizikai valójukban épp nem is láthatók. Sarolta lénye mindvégig érezhető volt a házban. Annak előtte is, hogy a tálcával belépett a szobába.

Aztán újra a „szakmára” és a vállalkozásra terelődik a szó. A házigazda szerint nagy szerencse, hogy megértük a változást, de sokáig nem lehet hitegetni az embereket egy valamikori kibontakozás délibábjával. Ezt a saját üzleteiben is jól érzékeli: ahogy csökken a jövedelem, úgy fogy a vásárlóerő.

Mégis, hogyan mennek a boltjai?

− Ha úgy fogalmaznám, hogy jól, akkor azt gondolná, hogy ügyeskedek, ha úgy, hogy rosszul, akkor, hogy siránkozok. Maradjunk abban, hogy mennek. Ahogy tudnak.

Közéleti szerepet vállalna?

− Nincs az a pénz! A szabad időmben örülök, ha nem látok embereket magam körül. Marad a horgászás és a vadászat. És néhanapján, mint például tavaly május elsején is, a repülés a nyíregyházi klub jóvoltából.

Ezt az utolsó mondatot úgy mondta, mintha titkos, ritkán látott szerelméről beszélne. Hangjában apró hullámok rezonáltak, és a tekintete felerősítette a fényeket. Igen, igen. Azok, akik itt élnek, valóban érzéseik ezernyi szálával kötődnek ehhez a tájhoz, ugyanakkor a lelkük legmélyén ismeretlen magasságokba vágynak. És nem csak repülés által. Akár beszélnek róla, akár nem.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése