Danó Sándor

Falusi vendéglátó,

Tivadar

szszb_02-170_dano_sandor.jpgMint a mesében, olyan ez a szép családi porta. Pázsiton, öreg fák hűvösében sétálhatunk a házba. Karnyújtásnyira a vendégek szállása, két szoba a hozzá tartozó fürdőszobával. Az egyik szobában meghagyták a fagerendát, a bútorok is népi ihletésűek, a dekorációt kézi hímzésű terítők, függönyök jelentik. A másik szobát modern stílusban rendezték be. Ami igazán kuriózumnak számít: valódi csűrben tárolják a kenukat, merthogy a vendégek a Tisza közelsége miatt szinte naponta vízitúráznak. S akik az idén érkeznek, már szövőszéket is találnak. A hetvenhat éves nagymama pedig szívesen megmutatja az érdeklődőknek, hogy az ő fiatalkorában hogy került le a kelme a szövőszékről. Az pedig egyelőre Danó Sándorék tervei között szerepel, hogy talán jövőre kemencét építenének és friss kenyeret sütnének a réges-régi receptek szerint.

Mintha a mából a tegnapba léptünk volna, de éppen ez a varázsa a gyönyörű portának. Ezért jönnek el a fővárosból az orvoscsaládok két-három hétre, hogy a háborítatlan Felső-Tiszán nyaraljanak, s közben a régmúlt korok tárgyi emlékei között pihenjék ki az egész éves zaklatott életritmust. S mindezt úgy, hogy egy csodálatos család tagjainak érezhetik magukat. Ha kedvük tartja, degeszre ehetik magukat friss gyümölccsel, zöldséggel, s a gazda szíves szóval invitálja egy pohár valódi szilvapálinkára a vendégeket. Természetesen mindezt ingyen, amolyan ráadásként adják a hozzájuk betérőknek.

A falusi turizmusnak igazából még jövője és nem hagyománya van a szatmári térségben. Danó Sándorék sem gondolták volna, amikor 1981-ben egybekeltek, hogy mára az övék az egyik legismertebb porta Tivadarban és a környéken. Tagjai a Falusi Turizmus megyei szervezetének. Danó Sándor édesapját másodszor választották meg polgármesternek a faluban, a mama, Varga Irén nyugdíjas és mindössze három házzal laknak arrébb a fiataloktól. Sándor a mátészalkai mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett 1975-ben, majd pénzügyi előadó lett a tarpai nagyközségi közös tanácson. A GAMESZ 1981-ben alakult meg, ettől kezdve gazdasági ügyintéző ennél a szervezetnél.

A ház asszonya, Danó Sándorné született Péter Gizella Tarpáról jött férjhez Tivadarba. Óvónői szakközépiskolai végzettség után ma óvónő a kisari óvodában, amely arról nevezetes, hogy ingyen látja el a kicsiket. Két gyönyörű gyermekük született, Norbert 7.-es, Tímea 5.-es a kisari iskolában. Nekik is személyre szabott feladataik vannak a vendégek ellátásában, Norbi viszi horgászni a pecásokat, Timi a ház körül segít, és ha a vendégekkel gyerek is érkezik, ők gondoskodnak arról, hogy azonnal otthonosan érezzék magukat.

− Sokat gondolkodtunk, hogy lehetne az egyre nehezebb anyagi körülmények közt tisztes megélhetést adni a családnak − meséli Gizike. − Hozzánk gyakran jöttek barátok vendégségbe és ők biztattak, olyan gyönyörű itt minden, miért nem kapcsolódtok be a falusi turizmusba? Szó szót követett, míg végül két évvel ezelőtt felújítottuk az udvaron lévő két szobát, fürdőszobát alakítottunk ki és a tornácon is kényelmes körülményeket találnak a pihenni vágyók.

A Tisza karnyújtásnyira, itt a csendet még megtalálják az ide érkezők. Szinte észrevétlenül terjedt a hír és ma már visszatérő vendégeink vannak a fővárosból.

− Jó lenne a két hónapos szezont legalább májustól októberig kinyújtani − kapcsolódik a beszélgetésbe a férj. − Jöhetnének a horgászok is, és nem kellene annyira kiporciózni a főszezoni heteket.

A hamisítatlan falusi környezet csábít a régi népi ételek megismerésére is. Gizike a család főztjéből szívesen megkínálja a vendégeket, ha kötött tésztalevest, káposztás paszulyt, lekváros derelyét főz, de a reformkonyha hívei is találnak vegetáriánus ételeket maguknak. A házigazda esküszik arra, hogy a szabadtűzön főzött halászlé és a birkagulyás az igazi.

Biciklivel kirándulnak a tarpai Öreg-hegyre, emlékezetes túrákat szerveznek a Tiszára, visznek magukkal kenukat és a vendégek megtapasztalhatják azt a feledhetetlen élményt, hogy mindannyian a természet részei vagyunk, csak az életformánk már jelentősen eltérített ettől az úttól.

Talán épp ezért akarják ötvözni a vendégek a modern technikát és a népi hagyományokat: múlt nyáron videózták a tehénfejést, volt, aki nekiállt kivágni egy öreg fát és ültetett a helyébe egy másikat.

Egy másik kérés az volt, hogy szilvát szedjen és füvet nyírjon a náluk vendégeskedő. Kívánságra megmutatják a szatmári irodalmi emlékeket az ideérkezőknek. Akkor sincs gond, ha beborul az idő, mert társasjáték, tévé, video, könyvek szolgálják a kikapcsolódást.

A külföldi, zajos nyaralásokkal is szembeállítják a vendégeik az élményekben gazdag, pihentető és nem utolsósorban olcsó falusi turizmust.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése