Simon Blanka

Jegyző,

Milota

szszb 24 ncsé Simon Blanka.jpgA Tiszahát kicsi falvainak egyik gyöngyszeme a „Diófesztiváljáról” híressé lett Milota. Az egyébként Isten háta mögötti, a nagyvilágtól távol lévő település, amelyet már csak a természetes határvonal, a Tisza választ el Ukrajnától, mégsem olyan eldugott. Hiszen ha máskor nem, évente egyszer, augusztus utolsó hétvégéjén idejönnek a nagyvilágból – a fővárosból, külföldi országokból, sok közeli és távoli településről – az érdeklődők. Az a közel tízezer kíváncsi turista, aki látni akarja mindazt, amit a fesztivál gazdag eseménysorozata kínál. Az „M-10-es” diófajta által az agroturizmusra építő milotaiak polgármestere Klapka György, jegyzője Simon Blanka, a képviselőtestület és a falu lakosai meg is tesznek mindent azért, hogy ez a 2001-től megrendezett hungarikum még több hagyományőrző és kulturális programmal még több embert, még távolabbról vonzzon ide. Hiszen már a falu jövője is függ tőle. A jó hírnév a „kedves vendég” által lesz még jobb.

A nagy fizikai és anyagi erőfeszítések ellenére még mindig vannak tartalékok, új dolgokat kell kitalálni, hogy a vendégek visszavágyjanak. Nem könnyű, de talán mégis jó egy ilyen település polgármesterének és jegyzőjének lenni. Erről győz meg engem a fiatal, agilis jegyző. Simon Blanka amúgy sem olyan „vándorlós” típus, meg is erősíti, a világ minden pénzéért sem cserélné fel faluját egy másik vonzó vagy akár városi csábításért. Innen erednek gyökerei, szülei tősgyökeres milotaiak. Bár ő már Fehérgyarmaton született 1969-ben, de Milotán nevelkedett testvérével, húgával együtt, meleg családi fészekben, szülei mindent megadtak nekik.

Az 1987-ben a Fehérgyarmati Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, nem gondolt akkor még továbbtanulásra, hiszen akkoriban érettségivel könnyen lehetett munkát kapni. Így kezdte a Tiszabecsi Nagyközségi Közös Tanácsnál munkáját igazgatási előadói területen. A továbbtanulási alkalom akkor érkezett el, amikor a rendszerváltás után, 1998-ban önálló önkormányzatként Milota polgármestere Klapka György lett.

„Meg is bízott a képviselő-testület a jegyzői feladatok ellátásával, ekkor már több mint egy éve helyettesítettem annak személyét. Jelentkeztem az Államigazgatási Főiskolára.” Büszkén említi kiváló tanáregyéniségeit. „Most jubilálok Klapka György polgármesterrel együtt, hiszen egy évtizede, hogy ő polgármesterként, én pedig jegyzőként dolgozom. Úgy gondolom, nagyon jól tudunk együtt dolgozni, jól kiegészítjük egymás munkáját. A falu, az itt élők érdekeit képviselve” – mondja. Lokálpatriotizmusa csak javára válik, hiszen mindenkit ismer, az utcákat, házakat, a családokat. Mint nő sem érzi hátrányát, hiszen segíti munkáját, hogy korábban végigjárta már ezt a létrát. Elfogadták saját falujában, ahol az emberek egyszerűek, közvetlenek. Egy kistelepülésen az ő munkakörében valóban univerzálisnak kell lenni. A feladatok ugyanúgy megvannak, mint egy városi hivatalban, ahol minden szakfeladatnak külön előadója van. Itt kicsi az apparátus – vele együtt öt köztisztviselő –, mindenhez kell érteniük.

„Két pénzügyi előadó, egy adósmunkatárs, egy igazgatási előadó tartozik közvetlen irányításom alá, akikkel hatékonyan tudunk együttműködni” – mondja. Mi mindenhez is kell értenie egy kis faluban a jegyzőnek! Sorolja a szakfeladatokat, majd a beruházásokra tér át. Első helyen említi az iskola felújítását, bővítését, egy 132 milliós beruházást, amelyet uniós pályázat útján sikerült megvalósítani, és 2007 őszén Baja Ferenc adta át rendeltetésének. Előző évben egy konyha és egy ebédlő épült. Így lehet mondani, hogy az intézmények felszereltsége és állapota 100%-os.

A felújítást követően szép, dekoratív hivatalban dolgozhatnak, mellette egy tornaterem is épült, amely a sporteseményeken túl rendezvények színhelye is. A faluban kiépült a víz-, gáz-, szennyvíz-, telefon-, a kábeltv-hálózat. Folyamatban van az internet-szolgáltatás kiépítése.

A középületek akadálymentesítése mindenütt megtörtént. Az utcák szilárd útburkolata már jóval korábban megvalósult. Nagy folyójuk nem jelent mostanában közvetlen életveszélyt, a gátrendszer stabil, ám a faluban élők szabadidős tevékenységéhez – horgászat, kirándulás – kellemes környezetet és kikapcsolódást kínál. Fehérgyarmat, mint a hozzájuk legközelebb eső város, vonzása mindenképpen érvényesül. Munkalehetőségek teremtésével, új üzemek, vállalkozások beindításával jobban itt lehetne marasztalni a fiatalságot.

Az idén a VII. Nemzetközi Diófesztivál zajlott. Szemet gyönyörködtető a színes virágszőnyeg az egész faluban, így nem véletlen az, hogy a „Virágos Magyarország” mozgalomban, 2005–2006-ban helyezést értek el. A takaros kis település most is rászolgál erre a jelzőre.

Simon Blanka szereti a munkáját, látszik rajta, örömmel csinálja. A talpraesett, határozott egyéniség jól érzi magát a bőrében, itt ebben a faluban.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése