Balla László

Mezőgazdasági termékforgalmazó,

Milota

szszb_02-110_balla_laszlo.jpgAki a Tisza-partján nő fel, képtelen huzamosabb időre elszakadni a háborítatlan vidéktől. Balla Lászlót is messzire repítette a sorsa, dolgozott a debreceni CSŐSZER-nél, sportolt, súlyt emelt, a baráti kör is a cívis városhoz vonzotta, mégsem tudott talajt fogni azon a tájon. Amikor élete fontos állomásához érkezett és döntenie kellett a családja holnapjáról, feleségével együtt a szeretett szülőfalut, Milotát választotta. Génjeiben hordozza a szűkebb haza iránti ragaszkodást, de hát így voltak ezzel nemcsak László, hanem a felesége, Juhász Edit ősei is. A családfakutatás során bukkantak rá, hogy Edit dédnagyapja, Bartha Péter építtette a milotai kultúrházat, a Balla nagyapa köztiszteletnek örvendő bírói tisztet töltött be, míg az anyai nagyapa, Nyilas Gusztáv huszárként szolgálta a hazát.

A történelmi tettek helyett Balla László a gazdálkodás, az üzleti élet területén igyekszik hozzájárulni a szülőfalu megélhetéséhez. Mint terményfelvásárló azon fáradozik, hogy ne maradjon a nyakán a termelőknek a verejtékes munkával megtermelt áru. Az itt leszedett összes szilvát Balla László forgalmazta. Felvásárolta a léalmát, a cigányok pedig hatalmas mennyiségű bodzát gyűjtöttek a határban. A másik fő tevékenysége a tejfelvásárlás, nemrégiben megvette a tejcsarnokot. Naponta 1500 liter tejet hordanak be a falubeliek. Hagyományos Milotán a tehéntartás, mostanában 250-300 tehenet fejnek.

− Mivel a határszélre szorultunk, nagyon meg kell nézni, mivel kereshetjük meg a kenyerünket − mondja a házigazda. − A szállítási költség olyan tetemes minden termék esetén, hogy lassan nem vagyunk velük versenyképesek a piacon. Az 1100 lelkes faluban a szakértelem elsősorban a gazdálkodáshoz, a mezőgazdasági termeléshez, az állattartáshoz kapcsolódik, ezért egyértelmű, hogy ezen a területen kell vállalkozásba kezdenünk.

Lászlónak a családja is példázza a fenti megállapítást. Édesapja, Balla Gábor földműves volt, bement a termelőszövetkezetbe, sajnos, már itt hagyta övéit. Édesanyja, Nyilas Rozália az 1700-as évekig vezette vissza a família származását. Természetesen mindenki milotai születésű. Testvérei közül Jenő harminc esztendeje dolgozik a mezőgazdaságban, 11 évig főagronómus volt a szatmárcsekei termelőszövetkezetben, most a nagyszekeresi szövetkezet elnöke. A fivére, Gábor gépészként kereste a kenyerét a szövetkezetben, most sajnos, munka nélkül maradt.

Géplakatos szakmát szerzett, majd leérettségizett László, és a sorkatonai szolgálat számára kellemes két esztendőt jelentett, mivel a Nógrádi Sándor Sportegyesületben súlyemeléssel foglalkozhatott. Bejárta az ország minden táját, még Prágába is eljutott a Baráti Hadseregek Szpartakiádjára. A középsúlyban elsőosztályú szintet ért el, összetettben a legjobbja 335 kilogramm. Ecser Károly edző keze alatt szépen fejlődött.

Másik nagy szerelme a labdarúgás, ezerkilencszázhatvannyolc óta a helyi labdarúgócsapat oszlopos tagja. Minden poszton pályára lépett, kapusként vonult vissza. Nemcsak labdarúgóként, hanem edzőként is igyekezett kamatoztatni megszerzett ismereteit, ezért elvégezte a labdarúgó szakedzői tanfolyamot, Mátészalkára, a kihelyezett tagozatra járt.

Felejthetetlen évek kötik Debrecenhez. A CSŐSZER-nél dolgozott mint gyakorlati oktatásvezető, sportolt és versenyzett is.

Itt végezte el a felsőfokú pedagógiai szaktanfolyamot, gyakorlatra a 127-es ipari intézetbe jártak, az elméleti foglalkozásokat, konzultációkat, szigorlatokat a debreceni tanítóképzőben tartották. Ezt még kevésnek ítélte meg, ezért beiratkozott a miskolci műszaki szakoktatói tanfolyamra. A vállalat bérelt lakásokat és szinte csak a tanulásra kellett koncentrálni. Marasztalták, a régi barátok, ismerősök örültek volna, ha a céget választja végleges munkahelyéül.

De a tradíció sokkal nagyobb súllyal esett latba, épp ezért Balla László és a családja úgy véli, nekik Milotán érdemes a boldogulás útját keresni és megtalálni. A felesége tanítóképzőt végzett, a helyi iskola igazgatóhelyettese, lánya, Elina 13 éves, németet tanul, és tervei közt szerepel a debreceni református kollégium.

Sok ezer kilométert vezet egy hónapban a családfő, de hát számtalan elintéznivalót vállal magára. Lehet, hogy vannak irigyei az eddig elértekért, de azért biztosan nem cserélne vele senki, hogy hajnalonta fél kettőkor kerekedik fel, ha a nagybani piacra vezet az útja.

Ha csak szokásos napnak néznek elébe, a hajnal akkor is talpon találja. Most már a családja is átvette ezt a ritmust, a felesége zöldséget, gyümölcsöt, virágot, ajándékot forgalmaz. A lányuk pedig korábban videofilm-kölcsönzéssel foglalkozott, később az uborkaszedéssel kereste meg magának a biciklire valót.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése