Szabó József

Körjegyző,

Penyige–Mánd

szszb_16-138_szabo_jozsef.jpgAz Erdőhát kapujában található, a XII. századtól okiratokkal is bizonyítottan létező Penyige község, a „balladás falu.” A nyolcszázhárom lelket számláló településnek és a közeli, majd háromszáz lakosú Mándnak a körjegyzője a Füzesgyarmaton, 1964. március 22-én, Mike Berta háztartásbeli és Szabó József földműves gyermekeként anyakönyvezett Szabó József. Egyetlen testvére Ilona, 49 éves, könyvelő. Családjával a néhány kilométerre fekvő Kömörőn él. A körjegyző úr felesége, Babus Katalin, igazgatási ügyintéző és jegyzőkönyvvezető szakérettségivel és középfokú szoftverkezelői képesítéssel rendelkezik. Gyermekeik közül az általános iskolás Áron nyolc-, húga, Noémi ötéves.

Szabó József az érettségi vizsgáit a nyírbátori Báthori István Gimnáziumban tette le, biológia szakon, 1982-ben. Bizonyítványán még alig száradt meg a tinta, ő már újra a padban ült. Az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervezői szakán 1985-ben végzett. Friss diplomájával hazafelé, útja egyenesen Penyigére vezetett.

Szerencséjére a vb-titkár még gyesen volt, így az ő munkakörét is ellátva kezdete meg szakigazgatási tevékenységét a három falut – Penyigét, Kömörőt és Mándot – magába foglaló közigazgatási egységben. 1986-ban sorkatonai szolgálatra vonult be Kalocsára, ahol 18 hónapot kellett eltöltenie. Ezt követően tért vissza munkahelyére, Penyigére.

1990. december 7-én, a három község önkormányzatainak képviselői együttes ülésen nevezték ki a körjegyzőség élére. Kömörő község 1992-ben kivált a körjegyzőségből, így annak azt követően már csak két tagja maradt, akik azóta is töretlen fejlődést produkálnak.

A kezdetekre visszatekintően mondja el a körjegyző úr, hogy különösebb eltérést nem lát a körülmények között, legfeljebb csak azok tartalma módosult az idők során. Akkor is és ma is a legnagyobb gondjuk és problémájuk a lakosság szociális helyzete. Amíg a nyolcvanas években a felülről diktált álproblémák megoldására, manapság sokkal inkább a mindennapi gondok megoldására kell összpontosítaniuk energiáikat.

Szabó József reálisan méri fel a közel harminc százalékos munkanélküliség szinte minden családot érintő hatásait a körjegyzőség területén. Korához képest józanabbul látja azt, hogy a hagyományos „egykeresős” családmodell nem segíti elő a bajok megoldását. Az országos nagyvállalatok megszűnésekor azok elsőként a vidéki dolgozóiktól szabadultak meg, ráterhelve az érintett önkormányzatokra a foglalkoztatási és az azzal járó szociális gondokat.

A körjegyzőség területén sokkal több munkaképes ember szeretne munkát vállalni és dolgozni, mint ahány munkahely létezik a térségben. S, ha valaki, akár önhibáján kívül is elveszíti az állását, másik lehetőség híján kényszerből beáll a munkanélküliek amúgy is népes táborába.

A rendszerváltás utáni eredményeiket említve mondja el Szabó úr: felépítettek egy nyolc tantermes általános iskolát, bevezették a gázt a faluba, építési telkeket alakítottak ki és értékesítettek. Minden utcát szilárd burkolattal láttak el, sőt újakat is nyitottak azóta. Büszkén szól arról az örvendetes tényről, hogy a környéki településekkel ellentétesen, a szemmel látható fejlődés hatására, Penyigén évről évre nő a lakosság lélekszáma. A jó híreket azonban rosszak is kísérik. A már említett nagyarányú munkanélküliség hozadéka a sok-sok szociális probléma. Az arra érdemes és rászoruló tehetséges továbbtanuló gyerekeket a „Bursa Hungarica” program keretében saját erővel, és minden formában elérhető más anyagi eszközzel is, havi rendszeres támogatásban részesítik. Havi gyermekvédelmi támogatást kap minden rászoruló gyerek a körjegyzőség területén. A gyermekvédelmi munkájuk nem merül ki a veszélyeztetetté váltak családból történő kimentésében, hanem a jól működő jóléti szolgálat rendszeres tanácsadással, valamint ügyintézésbeli segítségnyújtással igyekszik megelőzni a bajt. Mindezen gondok ellenére a lakosság túlnyomó része továbbra is jogkövető magatartást tanúsít. A közel tízszázalékos kisebbség körében sem divat már az iskolakerülés. S nem kell már a körjegyzőnek az iskolába járással kapcsolatos törvényi előírások megsértése miatt bírságot kiszabnia.

Szabó József a terveikről szólóan említi a már megkezdett turisztikai fejlesztések folytatását, a kialakított szálláshelyek számának növelését, a Lekvárium-ház kialakítását. A már sikeressé vált nyárvégi „Szenke-parti vásár” mellett májusban a „Tőtikés találkozó” nevű tavaszi rendezvényt előkészíteni és közkedveltté tenni. S nem maradt ki a jövő feladataiból az iskola korszerűsítése sem, amit Phare pályázati forrásból szeretnének megvalósítani.

A körjegyző úr szívesen kertészkedik, és jár vadászni, ha jut rá ideje. Személyében egy feladatait, kötelezettségeit és azok teljesítésének körülményeit jól látó, hivatását és családját szerető embert ismerhettünk meg.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése