Bakk Tiborné Talpas Szilvia

Önkormányzati képviselő

Mánd

szszb_33_es_bakkne_talpas_szilvia.jpgA településen élő munkaképes korú emberek nagy része közmunka révén jut a megélhetéséhez bevételhez. Arra nem is nagyon van kilátás, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyi elegendő volna, így aztán az a legjobb, ha a falu vezetése igyekszik a leginkább elfogadható módon összehangolni az állami forrásokból érkező anyagi lehetőségeket a helyi igényekkel, és még hozzáadni, ami helyben hozzáadható. Nagyon sokat jelent ennek a forrásnak a bőségessége vagy szűkössége, de ezzel egyenértékű tényező annak az illetőnek a rátermettsége, akire az önkormányzat rábízza a kérdés kezelését.

Czáder Zsolt polgármester keresi a megfelelő jelzőt, és egy kicsit megtorpan, de aztán nem habozik, kimondja. Szilvi olyan tyúkanyó típus… Ennek a szónak arra a bensőséges meleg hangulatú jelentésére gondolok, amit csak mi értünk meg, itt egy kis faluban. Az, hogy mindenki ismeri, természetes, hiszen nem egy többezres lélekszámú településről van szó. Az viszont már mindenképpen figyelemre méltó, hogy ő nem csak mindenkit ismer, de senkit se téveszt szem elől, akin lehet, segít.

Bakk Tiborné Talpas Szilvia a képviselőtestület munkamegosztásában a közmunkaprogram megszervezését kapta. Jártam már olyan falvakban, ahol maga a polgármester áll az élére a nem kis felelősségel járó feladatnak, de amikor megtudtam az előbb milyen további tulajdonságai szólnak ebben a tekintetben az mellette, azt gondolom: így jó, és nem másként.

A falu lakosainak száma alig haladja meg a kétszázötvenet. Közülük száz nyugdíjas, és itt nincs több állandó munkalehetőség, mint húsz főnek. Mándon, hasonlóan nagyon sok erdőháti településhez, népszerű a kordonos uborka termesztése. Az önkormányzat 3000 méternyi uborkát gondoztat közmunkában. Nagyjából ez az a méret, amit egy egy család maga birtokol. Bakkné felvásárlással foglalkozik, és nem ismeretlenek előtte a növény termelésének legfontosabb momentumai. Ő tárgyal az input anyagok,  a növényvédőszerek, műtrágyák beszerzéséről, a szakmai irányításról és minden másról ami fontos ahhoz, hogy a szüret befejeztével eredményes szezont tudjanak maguk mögött. Nyáron harminchat főnek jelent folyamatos elfoglaltságot a közmunka, de télen is jut az ebből származó bevételből legkevesebb húsz embernek. Hozzá kell tegyük, hogy az önkormányzat sertéshizlalással is foglalkozik, ami szintén munkalehetőséget jelent néhány embernek.

A képviselő asszony a már említett gyakorlatias dolgai mellett kulturális feladatok megszervezésével is foglalkozik. Ezek közül említésre méltó a tavaly november negyedikén, pénteken tartott idősek napi rendezvény.

Bakk Tiborné Talpas Szilvia mándi lány. 1980 október nyolcadikán látta meg a napvilágot a fehérgyarmati kórházban, de ettől még mándi maradt. Az általános iskola elvégzése után a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző iskolában folytatta tanulmányait. Vegyesbolti eladó képzettséget szerzett, melynek nagy hasznát veszi, mert jelenleg is egy vegyesboltban dolgozik. Férje kölcsei születésű, de ő jött az élete párjának a lakóhelyére és nem fordítva. Szakmája asztalos, nemrég vette át a mesterlevelet. Keze nyoma ott van a házukon a famunkában, és másutt is tetten érhető a faluban. A Bakk család, éppúgy mint  néhányan mások a településen, régi hosszú “zsinórházat” alakítottak át – megtartva és megőrízve a hagyományos formákat – olyan módon, hogy megfeleljenek a mai kor modern igényeinek. A főutcán végigautózva nem lehet nem észrevenni azokat az új tetejű, kibővített ingatlanokat, amelyekről szó van. Két gyermekük született. Lilla 17 esztendős, a fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakközépiskola tanulója, Marcell 15, és a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban tanul.

A Bakk családban a ház asszonya – ahogyan rendelve vagyon – követi az ő urát. Még a hobbijában is. A pecások rendje köztudottan (majdnem) kizárólag férfiakból áll. A “majdnem” már csak azért is jogos, mert Szilvia legalább olyan elhívatottan horgász, mint a férje. Nem csak a konyhában találkozik tehát egy-egy kapitális halászlének valóval, hanem ő maga is megakasztja, ha elmennek a Szamosra, vagy más horgászvizekre. Ők és a barátaik ennek megfelelően gyakran összejönnek egy kis kerti grillezésre, vagy bográcsolásra. A társasági élet eme formája a hétköznapok taposómalma után lehetőséget nyújt pihenésre és összekovácsolódásra barátoknak, rokonoknak, munkatársaknak egyaránt. Nem maradnak éhen a csülökpörköltet, a babgulyást, vagy más ehhez hasonló ínyencséget kedvelők sem, mert hobbijuk nem csak a horgászásra, és a hal elkészítésére szorítkozik.

Szilvia útja az önkormányzatban betöltött tisztségééig, mondhatni egyenes és zökkenőmentes volt. A választáson ugyanannyi szavazatot kapott, mint a jelenlegi polgármester. Amikor a település első emberét kérdezem a sikere titkáról, azt mondja van valami pozitív kisugárzása a rátermettség mellett.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése