Nagy József

Önkormányzati képviselő

Mánd

szszb_33_es_nagy_jozsef.jpgNem a falu szülötte, Kiszekeresről származik. Ám mándi lányé az a kék szempár, amelynek sugara rabul ejtette. 1974-ben, április elsején látta meg a napvilágot, ami számos esetben adott okot tréfás ugratásokra barátok és ismerősök körében. Lehet valami a csillagjegyek és a kalendárium egész életre szóló hatásában. Életvidám, vicces beállítottságú ember Nagy József. Ezek a tulajdonságok azonban esetében nem jelentenek egyet azzal, hogy a komoly dolgokat ne a helyükön kezelje. A település önkormányzatának képviselőként tagja 2002 óta. Czáder Zsolt polgármestertől tudjuk, hogy ott van minden társadalmi munkában. A hivatali épületek felújításában éppúgy aktívan kivette a részét, mint az új építésében. Lakatos munkájával rengeteg pénzt spórolt meg az önkormányzat. Döntéseit mindig megfontolja, illetve a a javaslatokat fontolóra veszi. Az új gépek és eszközök beszerzésénél folyamatosan jelen van a megfelelő típusok kiválasztásánál, akkor is ha ez sokszor rengeteg utánajárást igényel. A rendezvények megszervezésénél is folyamatosan aktív, a falu lakossága bizalommal fordul hozzá.

Ez utóbbi nem csak Mánd polgáraival kapcsolatban érvényes. A nevezetes tavaszi napon született képviselőjük a település határain túl is kapós készséggel rendelkezik. Ha valahol lakodalom van kilátásban, gyakran merül fel a neve amikor a vőfély személyén gondolkodnak. Aki már állt egy ilyen egész életre ható esemény előtt, tudja, a legfontosabb posztra a legalkalmasabb embert kell meghívni, különben rémálommá is fajulhat az ifjú párnak és a násznépnek egyaránt.

A mi lakodalmunk szombaton kezdődött, de még vasárnap fél tizenkettőkor is táncoltunk – emlékezik vissza közös életük első napjára a bevezetőben említett kék szemek tulajdonosa Nagyné, pénteken még Márton Ágnes. Megadták a módját. Esküvő Mándon, sátras mulatság Kisszekeresen. Ha valaminél nem túlzás a “hetedhét országra szóló”, akkor ez volt az. Kondor Elemért hívták el Milotáról zenélni. Ő az a muzsikus a megyének ebben a szegletében, akit még ma sem kell senkinek se bemutatni, akkoriban is rangot adott egy mulatságnak. Nem véletlen, hogy ebben a vigasságban forgatta Zsigmond Dezső a Szatmári tangó című filmjét. Az alkotás a rendező avatott kezében megmutatta, hogyan vigad a magyar vidékünkön. A pozitív életigenlő vonások mellett talán ez a szép környékbeli hagyomány is közrejátszott abban, hogy Nagy József egyszer régen elfogadott egy  váratlan felkérést és vőfélyként végigvitt egy lakodalmat. Kapós lett ez a “szaktudása”. Tavaly is hét esküvőn volt az esemény karmestere. Egy lakodalom vőfélye fáradságos feladatot vállal, és birtokában van annak a népi rigmuskincsnek, amivel hangulatot varázsol. Figyel, és megakadályozza, hogy rendellenes irányba fajuljon a szilajság.

Aki éjszaka legény, az legyen nappal is legény – folytatná egy errefelé jól ismert mondással Nagy József, ha “komoly, polgári” foglalkozása iránt érdeklődne valaki. A vidám vőfély a hétköznapokban sem egy mogorva valaki. A műszergyárban kezdett dolgozni Fehérgyarmaton aztán a FIPKERSZ KFT-hez ment a kábel korbács gyárba. Vállalta, hogy fél évig eljár Gödöllőre megtanulni a mesterfogásokat. Tegyük hozzá, hogy új házasként hozta meg ezt az áldozatot. Amíg gyártásban volt ez az alkatrész, a gyártósor vezetője Nagy József volt. Ma is ugyanott dolgozik, de már a kandallók készülnek az üzemben. Nagy értékű, igényes darabok. Hazánkban nem is kaphatók, gazdag országokba exportálják őket.

Az ügyes kezű ember otthon se áll le. Szeret barkácsolni. Az elmúlt évben filagóriával gazdagodott házuk. Feleségével ebben a tekintetben is egymásra találhattak. Ágnes Tiszabercelen szerzett virágkötő szakmát. A Tisza-parti iskola igen jó hírnévnek örvend, így nem véletlen, hogy több, mint másfél évtizedig Gyarmaton Gyújtó Ferencné virágüzletében az ő ízlését is dicsérték a csokrok. A család bemutatását Máté fiúkkal folytathatjuk, aki szintén Fehérgyarmatra ingázik. Tizenegy esztendős, és a Kölcsei Ferenc Református Általános Iskola tanulója.

A Nagy család szabad idejében leginkább a távoli tájak megismerését, az utazást kedveli. Kétszer jártak Görögországban. Szép emlékekkel tértek haza a Chalkidiki-félszigetről, de Európa más országai sem maradtak ismeretlenek előttük.

Élettörténetének néhány vonását felrajzolva láthatjuk, hogy Nagy József sokoldalú ember. Munkájában, és a közösségi életben egyaránt bebizonyította, hogy lehet rá építeni, számítani. Ha nem volna humorérzéke talán megsértődne, ha valaki azt mondaná rá “lótifuti”, de hát ő tényleg mindenütt ott van, nemigen lehet úgy látni, hogy lassan, nyugodtan sétál valahová… Ha megbántódna, nem is Nagy József volna. Tegyük hozzá, ezen néven nem sokan szólítják. Mándon, valamint másutt ahol ismerik, és nagyon sok felé ismerik, Nagy Józsefet Öcsinek szólítják amióta csak él.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése