Czáder Zsolt

Polgármester, vállalkozó

Mánd

13646704_1109348332468456_1381066292_o.jpgSikeres vállalkozással a háta mögött határozta el magát, és vállalkozott arra a feladatra, hogy igazgatja, és felvirágoztatja az alig 260 lelkes Fehérgyarmathoz közeli települést. Bár rövid ideje tölti be ezt a posztot, már most elmondhatja, hogy a képviselő testület tagjainak támogatásával jó úton haladnak a kitűzött célok felé. A fiatal polgármester munkája elismerést érdemlő. Alig másfél évvel a választások után, már olyan stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, mellyel nem minden önkormányzat büszkélkedhet.

Zsolt Fehérgyarmaton született, 1979. április 10.-én. Tanulmányait szülővárosában végezte, majd néhány hónapig az akkor még működő helyi kanálgyárban kezdett el dolgozni. Nem sokkal ezután a saját maga ura lett, és szakmájában, mint víz- és gázszerelő kamatoztatta tudását. Eleinte csak öccsével, Sándorral ketten dolgoztak, és itthon szereztek kellő tapasztalatot ahhoz, hogy később kihasználva a lehetőségeket, külföldön sikeresen tudják felépíteni a vállalkozásukat. Öt évig dolgoztak szorgalmasan így Németországban, és a szorgos munka, idővel meghozta gyümölcsét. Ma már egy német cég alvállalkozójaként 8-10 családnak biztosítják a megélhetést.

A karrier építés közben, fontos állomás volt az életében a családalapítás. 2000. októberétől lett Mánd az otthona, miután felesége, Ildikó szülőfalujában telepedtek le. Nem sokkal később született meg büszkesége, Alina Janka, aki a fehérgyarmati Közgazdasági Szakközépiskola tanulója, informatika szakon. Felesége, saját vegyesboltjukban dolgozik, amit nemrég nyitottak a faluban.

2006-ban képviselőnek választották a kis szatmári településen, és igyekezett rászolgálni a bizalomra, amellyel kitüntették a választópolgárok. 2010-ben, az önkormányzati választások előtt, már többen megkeresték, és arra biztatták, hogy jelöltesse magát a polgármesteri tisztségre, mert úgy gondolták, hogy a falunak gondos vezetője lehetne. A fiatalember ekkor még nem érzett elég ambíciót ahhoz, hogy ezt a komoly feladatot elvállalja. Úgy gondolta először a saját vállalkozásukat kell szilárd alapokra helyezni, megerősíteni, és a családjának biztos anyagi hátteret biztosítani. 2014-re ezek a vágyak megvalósultak. A testvérével közös céget ma már itthonról irányítják, és megbízható alkalmazottak végzik a vállalt munkákat külföldön, akiket megbecsülnek és értékelnek. Külföld mellett, idehaza épület felújításokat vállalnak, alaptól a tetőig, ami jelenleg hét embernek ad munkát.
Miután megbizonyosodott, hogy képes volt a saját erejéből, szinte a nulláról felépíteni egy sikeres céget, és mikor már úgy gondolta, meg tudja állni a helyét, és a falu mindennapi életében, teljes értékűen részt tud venni, jelöltette magát Mánd polgármesterének. Szeretett volna valami pluszt, valami változást vinni a község életébe. A szavazatok száma azt bizonyította, hogy az emberek többsége is változásra vágyik, és őt látták alkalmasnak arra a feladatra, hogy megvalósítsa ezeket az álmokat. Polgármesternek lenni, komoly felelősséggel járó szolgálat. Rengeteg új és ismeretlen dologgal állt szemben a falu első embere a beiktatása után. Időt és energiát nem sajnálva vetette bele magát az új munkába. Tapasztaltabb polgármester kollégák tanácsait is meghallgatva, hamarosan feltalálta magát, és legalább olyan biztos kézzel és lelkiismeretesen vezeti a rá bízott falut, mint a saját vállalkozását.

Ahogy a környékbeli településeken, Mándon is a legtöbb ember a közfoglalkoztatás keretein belül dolgozik. Jelenleg, 36 embert foglalkoztatnak, a START közmunkaprogramban. Mezőgazdasági programban uborkatermesztéssel foglalkoznak, de ellátják a köztisztasági feladatokat, az utak karbantartását. A közterületek szépítése is a mindennapi feladataik része. Zsolt nem csak kiadja a munkát, vagy felügyeli, de amikor csak ideje engedi, együtt dolgozik a közfoglalkoztatottakkal. Nem csak példamutatás miatt teszi ezt. A közös munka során megismerheti az alkalmazottak nézeteit, az adódó problémákat, és ez által könnyebb megoldást találni a nehéz helyzetekre.

Minden lehetőséget megragad, hogy a szükséges forrásokat elő tudják teremteni a fejlesztésekhez. Nemrég új falubusszal gazdagodott a település. Folyamatosan nyomon követi a pályázati kiírásokat, és a testülettel való mérlegelés után, a pályázati tanácsadóval együtt dolgoznak a sikeres terveken. Jelenleg négy pályázat eredményére várnak. Szeretnék, ha a művelődési ház, az orvosi rendelő megszépülhetne, és a református templomot is szeretnék felújítani, és helyreállítani. Tanyafejlesztési programban pedig ültetvénytelepítést terveznek.

Fontosnak tartja a közösségfejlesztést. Rendszeresen szerveznek programokat. Ilyenkor igyekeznek a korcsoportok közötti kapcsolatokat erősíteni, ezért ezekre a rendezvényekre próbálnak minden korosztályt bevonni.

A polgármester bízik benne, hogy a testület, és a támogatók segítségével, még komolyabb sikereket érhet el.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése