Czáder Zsolt

Polgármester, vállalkozó

Mánd

13646704_1109348332468456_1381066292_o.jpgSikeres vállalkozással a háta mögött határozta el magát, és vállalkozott arra a feladatra, hogy igazgatja, és felvirágoztatja az alig 260 lelkes Fehérgyarmathoz közeli települést. Bár rövid ideje tölti be ezt a posztot, már most elmondhatja, hogy a képviselő testület tagjainak támogatásával jó úton haladnak a kitűzött célok felé. A fiatal polgármester munkája elismerést érdemlő. Alig másfél évvel a választások után, már olyan stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, mellyel nem minden önkormányzat büszkélkedhet.

Zsolt Fehérgyarmaton született, 1979. április 10.-én. Tanulmányait szülővárosában végezte, majd néhány hónapig az akkor még működő helyi kanálgyárban kezdett el dolgozni. Nem sokkal ezután a saját maga ura lett, és szakmájában, mint víz- és gázszerelő kamatoztatta tudását. Eleinte csak öccsével, Sándorral ketten dolgoztak, és itthon szereztek kellő tapasztalatot ahhoz, hogy később kihasználva a lehetőségeket, külföldön sikeresen tudják felépíteni a vállalkozásukat. Öt évig dolgoztak szorgalmasan így Németországban, és a szorgos munka, idővel meghozta gyümölcsét. Ma már egy német cég alvállalkozójaként 8-10 családnak biztosítják a megélhetést.

A karrier építés közben, fontos állomás volt az életében a családalapítás. 2000. októberétől lett Mánd az otthona, miután felesége, Ildikó szülőfalujában telepedtek le. Nem sokkal később született meg büszkesége, Alina Janka, aki a fehérgyarmati Közgazdasági Szakközépiskola tanulója, informatika szakon. Felesége, saját vegyesboltjukban dolgozik, amit nemrég nyitottak a faluban.

2006-ban képviselőnek választották a kis szatmári településen, és igyekezett rászolgálni a bizalomra, amellyel kitüntették a választópolgárok. 2010-ben, az önkormányzati választások előtt, már többen megkeresték, és arra biztatták, hogy jelöltesse magát a polgármesteri tisztségre, mert úgy gondolták, hogy a falunak gondos vezetője lehetne. A fiatalember ekkor még nem érzett elég ambíciót ahhoz, hogy ezt a komoly feladatot elvállalja. Úgy gondolta először a saját vállalkozásukat kell szilárd alapokra helyezni, megerősíteni, és a családjának biztos anyagi hátteret biztosítani. 2014-re ezek a vágyak megvalósultak. A testvérével közös céget ma már itthonról irányítják, és megbízható alkalmazottak végzik a vállalt munkákat külföldön, akiket megbecsülnek és értékelnek. Külföld mellett, idehaza épület felújításokat vállalnak, alaptól a tetőig, ami jelenleg hét embernek ad munkát.
Miután megbizonyosodott, hogy képes volt a saját erejéből, szinte a nulláról felépíteni egy sikeres céget, és mikor már úgy gondolta, meg tudja állni a helyét, és a falu mindennapi életében, teljes értékűen részt tud venni, jelöltette magát Mánd polgármesterének. Szeretett volna valami pluszt, valami változást vinni a község életébe. A szavazatok száma azt bizonyította, hogy az emberek többsége is változásra vágyik, és őt látták alkalmasnak arra a feladatra, hogy megvalósítsa ezeket az álmokat. Polgármesternek lenni, komoly felelősséggel járó szolgálat. Rengeteg új és ismeretlen dologgal állt szemben a falu első embere a beiktatása után. Időt és energiát nem sajnálva vetette bele magát az új munkába. Tapasztaltabb polgármester kollégák tanácsait is meghallgatva, hamarosan feltalálta magát, és legalább olyan biztos kézzel és lelkiismeretesen vezeti a rá bízott falut, mint a saját vállalkozását.

Ahogy a környékbeli településeken, Mándon is a legtöbb ember a közfoglalkoztatás keretein belül dolgozik. Jelenleg, 36 embert foglalkoztatnak, a START közmunkaprogramban. Mezőgazdasági programban uborkatermesztéssel foglalkoznak, de ellátják a köztisztasági feladatokat, az utak karbantartását. A közterületek szépítése is a mindennapi feladataik része. Zsolt nem csak kiadja a munkát, vagy felügyeli, de amikor csak ideje engedi, együtt dolgozik a közfoglalkoztatottakkal. Nem csak példamutatás miatt teszi ezt. A közös munka során megismerheti az alkalmazottak nézeteit, az adódó problémákat, és ez által könnyebb megoldást találni a nehéz helyzetekre.

Minden lehetőséget megragad, hogy a szükséges forrásokat elő tudják teremteni a fejlesztésekhez. Nemrég új falubusszal gazdagodott a település. Folyamatosan nyomon követi a pályázati kiírásokat, és a testülettel való mérlegelés után, a pályázati tanácsadóval együtt dolgoznak a sikeres terveken. Jelenleg négy pályázat eredményére várnak. Szeretnék, ha a művelődési ház, az orvosi rendelő megszépülhetne, és a református templomot is szeretnék felújítani, és helyreállítani. Tanyafejlesztési programban pedig ültetvénytelepítést terveznek.

Fontosnak tartja a közösségfejlesztést. Rendszeresen szerveznek programokat. Ilyenkor igyekeznek a korcsoportok közötti kapcsolatokat erősíteni, ezért ezekre a rendezvényekre próbálnak minden korosztályt bevonni.

A polgármester bízik benne, hogy a testület, és a támogatók segítségével, még komolyabb sikereket érhet el.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése