Rostás István

Körjegyző,

Jánkmajtis

szszb_10-126_rostas_istvan.jpgAmikor a szerény, kötelességtudó, közel 50 éves Rostás István személye szóba kerül a szatmári térségben, a kikerekedő kép egyértelműen pozitív. Ebben bizonyára közrejátszik, hogy édesapja – Rostás József – több mint négy évtizeden át tevékenykedett a közszolgálatában. Az 1950-ben Jánkmajtison született legkisebb gyereknek egy bátyja és egy nővére van. Az, hogy az édesapa 42 évig nyugodtan végezhette dolgát, s a gyerekek tanulhattak csak úgy volt elképzelhető, hogy az édesanya – néhai Szakács Emília – biztosította a nyugodt körülményeket a családban.

A jánkmajtisi általános iskola, a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnázium, majd érettségi után a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola illetve a kétéves katonai szolgálat volt a folytatás az erdőháti fiúnak. 1974-től közigazgatási gyakornok, majd a nappali tagozatos tanácsakadémia jelentette az elképzelések megvalósulását, 1978-ban.

– 1978. július 1-től kineveztek a Rozsályi Nagyközségi Közös Tanácsnál pénzügyi csoportvezetőnek. 1979 februárjában a fehérgyarmati Járási Hivatal titkárságán titkársági főelőadói állást kaptam. Fő feladatom a járás területén működő tanácsok törvényességi felügyeletének ellátása, a testületek munkájának segítése.

A Járási Hivatal megszűntével számított munkájára a fehérgyarmati városi tanács, ahol folytatólagosan (1984. január l-től) alkalmazták. A gyámügyi igazgatás és a szabálysértési eljárások „mindenese” lett. Időközben az Államigazgatási Főiskolán igazgatás-szervezői oklevelet szerzett. A városi tanácsnál is rábízták a testületek működésének törvényességi vizsgálatát. Azt mondják, senki nem próféta saját hazájában. Rostás István ez alól is kivétel:

– 1984. november elsejétől kineveztek a Jánkmajtisi Nagyközségi Közös Tanács vb-titkárának. Hét településen, heterogén közegben kellett megtalálnom az emberekhez vezető utat.

Sokat segített az évek során megszerzett elismerés, a települési közigazgatási szakemberek bizalma. Sehonnan „nem kellett mennie”, az viszont tény, hogy sehol nem örültek annak, hogy le kell mondaniuk Rostás István szakmai tudásáról. Azt viszont mindenki megértette, hogy a családalapítás szempontjából is előnyös, ha az ember saját falujában dolgozhat. 1986-ban kötött házasságot Gócs Rozáliával, aki ebben az időben a jánkmajtisi napközi otthonos óvoda vezetőjeként dolgozott. Nem érdemtelenül, az óvodapedagógus közoktatás-vezetői szakképzettséggel rendelkezik. Napjainkban is a helyi napközi otthonos óvodában dolgozik. Házasságukból a közel 13 éves Mária, és a 10 éves István nevű gyermekek születtek.

Az 1990-es esztendő sokak számára hozott jelentős változást. Így volt ez az államigazgatásban dolgozók esetében. Az eddigi tanácsi rendszer helyébe kerülő önkormányzatok tagjainak nagyon elölről kellett kezdeniük az államigazgatási munkát. Ehhez mindenképpen a vb-titkároktól vártak segítséget. Rostás István, alig negyvenévesen bizonyára a rekorderek között említtetik:

– 1990-ben az önkormányzati választások lebonyolítása adta a legnagyobb feladatot. A Megyei Tanács VB-titkára megbízása alapján ugyanis Nagyszekeres Községi Közös Tanács területén is helyettesítettem a vb-titkárt. Mindösszesen 11 településen kellett előkészítenem illetve „levezényelnem” az első demokratikus választást.

1990. november 1-től Jánkmajtis, Kisnamény, Darnó települések képviselő-testületei körjegyzőnek is kinevezték. Ez volt az az időszak, amikor vb-titkári és körjegyzői tevékenységet is ellátott. Nem vallott szégyent egyik helyen sem. A székhely község polgármestere, Cséke László, illetve a jánkmajtisi képviselő-testület ugyanúgy értékelte igyekezetét, segítő szándékát, mint azokon a helyeken, ahol korábban számíthattak munkájára. Így, amikor ’92-ben Kisnamény község kivált a körjegyzőségből, de jegyzőt nevezni nem tudott, a jánkmajtisi képviselő-testület hozzájárulását adta ahhoz, hogy Kisnaményban – megbízás alapján – ellássa a jegyzői teendőket.

Annak idején – a Járási Hivatalban – ő ellenőrizte az előzetesen beküldött testületi anyagokat törvényességi szempontból. Ő vizsgálta a beküldött testületi jegyzőkönyveket is. A munkavégzés közben szerzett tapasztalatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a „gondjaira bízott” önkormányzatok írásos dokumentumai megfeleljenek a kívánalmaknak. Az eltelt másfél évtized – amit Jánkmajtison töltött – azt igazolja, nem volt rossz döntés, amikor a fehérgyarmati városi tanácstól hazaédesgették. A régi és az új önkormányzati dolgozókkal nagyon jó munkakapcsolatot alakított ki. Az Erdőháton van igazán otthon, de megfelelő „rálátása” van Fehérgyarmat és térsége szinte valamennyi önkormányzatára:

– Jegyzői feladataimat szolgálatnak tekintem. Szolgálat az adott településen élő emberekért, szolgálat az országért, hiszen a jegyző az önkormányzati és állami akarat elsődleges végrehajtója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése