Dr. Kun Gábor

Orvos, közéleti ember,

Jánkmajtis

szszb_18-148_dr_kun_gabor.jpgMég este hatkor is zsúfolt dr. Kun Gábor váróterme Jánkmajtison. „Ez csak a szokásos forgalom” – mondja a község orvosa és néhány perc szünetet tart beszélgetésünk kedvéért. Jánkmajtis 1700 lelkes község az ukrán–román hármas határ közelében, az Erdőhát szélén, messze-messze a nagyvárosoktól. És mégis, itt az egészségházban több szakrendelő van, mint jó néhány rendelőintézetben.

– Hogyan jött ez létre, doktor úr? Ezen a tájon nem ez a természetes dolog.

– Mint minden területen, itt sem elég a jól végzett munka és a folyamatos továbbképzés, részt is kell vennünk környezetünk alakításában. Erről szól az életünk, azt kell tennünk, amit a szívünk és a lelkiismeretünk diktál.

Édesanyja – néhai Horváth Kornélia – és édesapja, Kun István második fiaként, Szolnokon született 1960-ban. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen kezdett el párjának udvarolni, és még a diákévek alatt össze is házasodtak. Felesége, dr. Tóth Katalin gyermek- és sportorvosként dolgozik. Leányuk, Lívia, a Debreceni Református Gimnázium végzős tanulója, jogi egyetemre készül. Tizenhárom éves Gábor fiuk a fehérgyarmati Bárdos Lajos Zenetagozatos Általános Iskola után ugyancsak ebbe a középiskolába fog felvételizni.

1985-ben körzeti orvosként kezdett dolgozni a határszéli Botpaládon, innen került 1988-ban „beljebb”, áthelyezéssel Jánkmajtisra. Szinte pályakezdőként élvezhette az akkor kialakított kistérségi egészségügyi központ előnyeit. Egy épületben a szolgálati lakásokkal körzeti orvos mellett fogorvos, védőnő, kislabor, fizikoterápia, hétvégi ügyelet is volt. 1990-től felesége is itt kezdett el praktizálni mint gyermekorvos. Az egymást követő kormányzatok megszüntették a kislabor és a fizikoterápia finanszírozását – ezek csendben be is zártak. A térséget sújtó szakemberhiány miatt fogorvos már Debrecenből, védőnő Fehérgyarmatról jár ki. A helyi központi ügyelet jövője is kétséges.

– Mi az oka, hogy ez a váróterem délelőtt és délután egyaránt megtelik? Hogyan sikerült a pénzügyi ellehetetlenülést elkerülni?

– Előrelátással és sok munkával – összegzi az orvos.

Már 1988-ban az akkori tanácselnök, ma polgármester, Cséke László megkérdezte: lenne-e kedvem a sportolók alkalmassági vizsgálatát elvégezni. Természetesen igent mondtam. 1991-ben letettem az általános szakorvosi vizsgát (akkor nem volt kötelező és ritka végzettségnek számított a megyében!) 1995-ben vált lehetővé, hogy vállalkozóként dolgozzunk és innentől kinyílt a világ. Önállóan tudtuk irányítani az életünket! Amikor az otthoni szakápolás rendszere beindult, először mi léptünk a megyében. 1998-ban feleségemmel sportorvosi vizsgát tettünk, 2000-ben, pedig az üzemorvosi képesítést is megszereztem. 2003-tól pedig, ugyancsak feleségemmel pszichoterápiás szakvizsgára készülünk. 1998-tól a feleségem Fehérgyarmaton is rendel gyermek- és sportorvosként.

A környezet alakításáról szólva dr. Kun Gábor elmondta: sohasem lépett be egyik pártba se, de a társadalmi életbe óhatatlanul be kellett kapcsolódnia. Több mint tíz éve a helyi önkormányzat pénzügyi bizottságának a tagja. 1998-tól az Orvosi Kamara küldötte, 2002-től a megyei vezetőség és az Országos Érdekvédelmi Bizottság tagja. Rengeteg a tennivaló, kell az okos szó, a higgadt állásfoglalás, a megfontolt cselekvés. A Relabor Kft. fehérgyarmati telephelyének szervezéséből is kivette a részét. Ez a legnagyobb üzem messze a környéken, 280 csökkent munkaképességű embernek ad munkát, és ugyanennyi családnak megélhetést. Sokszor kellett Esztergomba mennünk – hallottuk az orvostól –, sok egyeztetés és szervezés után sikerült egy ilyen távoli céget a térségbe csalogatni.

– És a fehérgyarmati görög katolikus templom építésébe hogy csöppent bele? Hisz Ön római katolikus, családja református.

– Ez is hosszú történet, Szilágyi Gábor tisztelendő urat 1992-ben azért helyezték ide Jánkmajtisra, hogy építse meg ezt a templomot. Ma is tradíció, hogy a „bekerült” értelmiség szoros kapcsolatot tart, szóba került ez is. Én is bekapcsolódtam a Szent Háromság Alapítvány munkájába. Bálokat szerveztünk, gyűjtöttük az adományokat, pályáztunk. Végül 1998-ban a püspök úr felszentelte a templomot. A hívek mellett a római katolikusok, a reformátusok és a városi önkormányzat is önzetlenül segített.

Kun doktort jól ismerik a regionális televízió nézői: „Az orvos válaszol” rovat állandó szakértője, 1994-től a mátészalkai Rotary Club tagja, szervezi a vadásztársaságot. Mint mondja, a legnagyobb szükség új munkahelyekre lenne, hogy a jól képzett fiataloknak ne kelljen másutt keresni a boldogulást. Szeretné, ha felépülne a templom mellett a parókia is.

– Szeretettel emlékszem dr. Frank Endre kollégámra, aki több mint fél évszázadon át volt a község, a térség, az egyszerű emberek orvosa. Szeretném, ha az egészségház falán emléktábla őrizné a nevét – mondja befejezésül.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése