Cséke László

Polgármester,

Jánkmajtis

szszb_05-146_cseke_laszlo.jpgSzereti ezt a vidéket. Génjeiben hordozza ősei lokálpatriotizmusát. Soha nem merült fel a kérdés, hogy a világ másik szegletében is otthont teremthetne magának Cséke László, Jánkmajtis polgármestere. Nagy a valószínűsége, hogy a falubeliek is tudják ezt róla. S az sem a véletlen számlájára írható, hogy 29 éves korában már megválasztották az akkori nagyközségi közös tanács elnökének. Minden bizonnyal a legfiatalabbak egyike volt az országban, megyénkben mindenképpen ő számít az államigazgatás Benjáminjának.

Ha valaki a focipályáról emlékezne a nevére, azt is örömmel veszi. Testvérével, Gyurival mindent a focinak rendeltek alá, és akár nézni lehetett a tévében, akár kergetni a pettyest, kaphatóak voltak rá. A megyei első- és másodosztályban játszottak. Ez a szenvedély még a tanulást is a második helyre szorította volna, ha rajtuk múlik teljesen a döntés. A fivére most Nyíregyházán technikai vezető a labdarúgócsapatnál.

Édesapja, néhai Cséke György a mezőgazdasági termelőszövetkezetben dolgozott. Édesanyja, Tukacs Jolán nem vállalt állást munkahelyen, a családjáról igyekezett maximálisan gondoskodni. A felesége Istvánfi Éva gondozó a helyi szociális otthonban. A fia, László, másodikos a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban, Éva lánya most nyolcadik osztályos és felvették a Zalka német tagozatára.

Cséke László a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában végzett, mezőgazdasági technikusi minősítést szerzett. A jánkmajtisi termelőszövetkezetben helyezkedett el, és szinte minden posztot megismerhetett. Legszívesebben a kertészetre emlékszik vissza. Itt 1982-ig dolgozott.

Ezután életre szóló váltás következett: a nagyközségi közös tanácsra hívták és államigazgatási előadóként megismerhette az emberek ügyes-bajos dolgait, s azokat a gondokat, amelyek miatt a tanácshoz fordultak. A falubeliek bizalmukba fogadták, megszerették és ezerkilencszáznyolcvanötben a tanácsi választáson még huszonévei végén elnyerte a választók voksait. Mint tanácselnök azon munkálkodott, hogy a nagyközség fejlődjön, az emberek gyarapodjanak anyagiakban, szellemiekben.

Amikor a rendszerváltozás Jánkmajtison is beköszöntött, indult a legelső önkormányzati választáson és ismét ő tölthette be a falu első emberét megillető tisztséget. Négy év múltán már több jelölt versengett ezért a székért és Cséke László örült a megméretési lehetőségnek. Annak pedig külön örült, hogy a szavazatok 86 százalékát megkapta.

Arra törekedett, hogy a falu − még a nehézségek ellenére is  − fejlődjön. Az elmúlt ciklus alatt kiépült a teljes gáz- és telefonhálózat, a község 500 lakóháza közül 400-ban használják. Ugyancsak a modernizálás jele, hogy ivóvízvezeték hálózza be a települést. A szociális otthonban tizenhét embernek teremtenek elfogadható életkörülményeket, huszonöten pedig bejárnak és itt étkeznek.

Az egészségügyi ellátásban komoly lépés volt a központi ügyelet megszervezése, gyermekorvoshoz, fogorvoshoz, laborba, fizikoterápiás kezelésre nem kell máshová utazgatni. Az pedig egyedülálló, hogy dr. Frank Endre családorvosnak, aki közel fél évszázada gyógyítja a generációk tagjait, díszpolgári címet szavazott meg a képviselő-testület.

Azt viszont nagyon fájlalják, hogy a nemrég még virágzó termelőszövetkezet ebek harmincadjára jutott. Pár éve még 400-an szerepeltek a fizetési listán, közvetve pedig az egész falu megélhetésében oroszlánszerepet játszott a közös gazdaság. Ma hárman őrzik a vagyont, amelynek a legnagyobb ellensége a múló idő lesz…

− Márpedig akár tetszik, akár nem, a mezőgazdaságnak mindig is meghatározó szerepet kell kapnia a faluban  − mondta a polgármester.  − Almát szüretelnek a kertekben, sertést tenyésztenek, napraforgót, búzát termesztenek a földeken. Ezek az emberek ehhez értenek, a természet, a föld, az évszakok változása, az időjárás ismerete évezredes tapasztalat. Mifelénk nincs létalapja az iparnak, tehát ha a fejlődést szorgalmazzuk, mindenképpen a mezőgazdaságban kell megkeresnünk a kilábalás, az előbbre jutás lehetőségét. A suszter maradjon a kaptafánál… A földek száz százalékig magántulajdonba kerültek, a gép- és a vetőmagvásárláshoz szükséges lenne a támogatás. Így legalább csökkenne a munkanélküliség és az embereknek jobb lenne a közérzete és vastagabb a pénztárcája.

A várostól alig tíz kilométer választja el Jánkmajtist. Így nem csoda, ha a Fehérgyarmaton megszokott szolgáltatások vonzerőt gyakorolnak rájuk. Terveik közt szerepel a kábeltévé kiépítése, amelynek a segítségével huszonkét csatorna programjai közül válogathatnának.

A polgármester ma is változatlanul rajong a fociért, meccs el nem múlhat nélküle. Azon fáradozik, hogy a nagyközségben élő emberek ne érezzék a vidéki élet hátrányát, ha már a páratlanul szép szatmári vidéket, őseik földjét vallják otthonuknak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése