Balogh Erzsébet

Jegyző,

Sonkád

szszn_12-178_balogh_erzsebet.jpgEgy település önállósága az anyagi önállósággal kezdődik. Az anyagiak megteremtésében pedig elvitathatatlanul nagy érdemei vannak az adott település jegyzőjének. S bár minden hír kapcsán a helység vezetője, a polgármester kerül reflektorfénybe, nem feledkezhetünk meg a financiális háttér megteremtőjéről a jegyzőről sem. Kettejük összehangolt munkája, együtt gondolkodása jelentős fejlődést hozhat egy-egy város, falu életében.

Így dolgozik együtt immár tíz éve Sonkád polgármestere, Bandics Zsigmond és jegyzője, Balogh Erzsébet. A munka eredménye szemmel látható. Az öreg házaival, félezer éves, Európa Nostra díjjal kitüntetett templomával a múltat idéző Túr-parti falucska magán viseli az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek nyomait is. A múlt és jelen értékeit jól ötvözve, a természeti adottságokat megfelelően kihasználva hangulatos települést tudhatnak magukénak a sonkádiak. Az elmúlt tíz év munkájában jelentős részt vállalt Balogh Erzsébet jegyző, őt ismerhetik meg a következő sorok segítségével.

Ezerkilencszázötvennyolcban született a Sonkádhoz közeli Kispaládon paraszti család első gyermekeként. Az általános iskola alsó tagozatát szülőfalujában végezte, a felső tagozatot azonban az összevont iskolában Botpaládon. A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában szerzett érettségit ezerkilencszázhetvenhatban. A középiskolában felkészítették a közigazgatási munkára is, kedvenc tantárgya az államigazgatás volt. Tanulmányai befejeztével a kölcsei tanácson helyezkedett el gyakornokként. Néhány év munka után úgy döntött tovább képezi magát, s felvételizett az Államigazgatási Főiskola levelező tagozatára Veszprémbe. A sikeres felvételi vizsga után főiskolai hallgató lett, diplomáját ezerkilencszáznyolcvannégyben vehette kézbe. S mivel tanulmányai alatt folyamatosan dolgozott nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ismeretei is gyarapodtak.

A rendszerváltás után az önálló önkormányzatot alakító Sonkád és Fülesd jegyzői állását pályázta meg részmunkaidőben. Azóta mindkét településen ellátja a jegyzői feladatokat, s arra a legbüszkébb, hogy a hivatali munka mellett a községek közéletébe is aktívan bekapcsolódott.

– Nagyon szeretem a munkámat. Az önálló feladatmegoldás és az emberekkel való kommunikáció, problémáik megoldása az, ami változatossá teszi ezt az egyébként nagy figyelmet és pontosságot követelő munkát – vallja hivatásáról Balogh Erzsébet.

A jegyzőnő napi teendői mellett időt szentel a pályázatfigyelésre és -írásra, amelyek számos beruházás anyagi alapját teremtették meg az elmúlt években. Így valósulhatott meg Sonkádon minden belterületi út, s az önkormányzati intézmények felújítása, amelyek igen elhanyagoltak voltak az önállósodás előtt. Az infrastruktúrát is sikerült kiépíteni, amely a szennyvízberuházás megvalósításával lesz teljes. Megoldott a faluban a kommunális hulladék szállítása és tárolása. Megtörtént Sonkádon a belterületi vízrendezés, kerékpárút épült, s sikerült felújítani a Kölcsével közösen fenntartott általános iskolát. Iskolabuszt is vásárolt az önkormányzat, amellyel nap mint nap a központi oktatási intézménybe szállítják a diákokat. A helyben működő óvoda is megújult, s a tervekben szerepel a polgármesteri hivatal bővítése.

Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósítottak meg a falusi turizmus tekintetében is. A helyiek és a látogatók által egyaránt kedvelt Túr-parton számos üdülőtelket alakított ki az önkormányzat, amely még vonzóbbá tette a területet. Nyaranta turisták százai keresik fel a vadregényes tájat, s mártóznak meg a Túr kellemesen hűvös vízében. A parton szívesen vernek sátrat a látogatók, s pihennek néhány napot távol a hétköznapok zajától.

A vendégek természetesen nem mulasztják el megtekinteni az Európa Nostra díjas sonkádi református templomot sem, amely elismerést a két évvel ezelőtti felújításért nyerte el az épület. Korábban, mintegy húsz éven át egy imateremben gyűltek össze a hívek vasárnaponként, mert a templomot már-már a megsemmisülés veszélye fenyegette. A gyönyörűen felújított, fenyőfákkal övezett, ötszáz éves templom ma a település legfőbb éke.

Balogh Erzsébet nem csak Sonkád fejlődéséért munkálkodik. Fülesd jegyzőjeként Bányai Bálint polgármesterrel dolgozik a település értékeinek megőrzésén, amelyhez számos pályázattal teremtette meg a szükséges anyagiakat.

A jegyzőnő szabad ideje nagy részét is munkájának szenteli, az este azonban a családjáé, és az olvasásé. Jelenleg is szülőfalujában, Kispaládon él szüleivel, de gyakran meglátogatja Kölcsében élő öccsét és családját.

Azt szeretné, ha a jövőben is megtalálná a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, s továbbra is részese lehetne szülőföldje fejlődésének, s hozzájárulhatna az itt élő emberek boldogulásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése