Kávássy Péter

Vállalkozó,

Sonkád

szszb_31_es_kavassy_peter004.jpgMindig kilógott a sorból. Nem érte be a hétköznapi válaszokkal, s azzal a kiszámítható karrierrel, amit az agráregyetem kínált számára. Többre vágyott, de úgy, hogy ehhez a saját munkáját kínálta fel.

Most, tíz esztendővel az érettségi után igazolni látja kamaszévei lelkesedését, hiszen az üzleti életben igen sikeres, véghez viheti elképzeléseit, s végre megvalósíthatja álmait. Igaz, az önmaga rabszolgája, de meggyőződéssel állítja: semmi pénzért nem csinálna mást.

Kávássy Péter nagy múltú családban született. Édesapja, Kávássy Pál, aki állatorvos és halbiológus már nyugdíjas hivatalosan, ám a család megszállottan szeret dolgozni, így az édesapja társtulajdonosa a Zombory Kft.-nek. Édesanyja, Zombory Klára, aki tanár, most a háztartást vezeti. Testvérei közül Pál orvos, Debrecenben él, de Nyírbélteken gyógyítja a betegeket. Beáta fogorvosi diplomát szerzett és a fővárosi Gellért Szállóban rendel. A testvérei érdeklődése alapján a szülők Pétert is orvosnak szánták, már csak azért is, mert a kémia az egyik erőssége volt. Péter azonban, szakítva a családi tradícióval, inkább erdész akart lenni. Tetszett még neki a gyógyszerészi pálya, kedvenc tantárgyából, a kémiából országos versenyen 5-6. helyen végzett. S hogy mégis az agráregyetem mellett tette le a voksot, annak bizonyára a természet imádata az egyik oka. Mosonmagyaróváron vette át a diplomáját.

Néhány éve, amikor a gazdasági életben mélyreható változások kezdődtek és a vállalkozások zöld utat kaptak, Kávássy Péter is ezen a területen akart működni. Az első családi vállalkozás a Zombory Kft. volt, mely mezőgazdasági termelésre és külkereskedelemere szakosodott. Három éve kezdték az almatermesztéssel. Húsz hektárnyi intenzív ültetvényről szedték a gyümölcsöt és tizenkettő, különleges almafajtát telepítettek oda. Ez az üzlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Földművelésügyi Minisztériumhoz és az Állami Fejlesztési Intézethez pályázatot nyújtott be, s a remélt pénzből 50 vagonos hűtőházat kívánt építeni. A pályázatot jelentős saját erővel is ki kellett egészíteni. Kilencvennégy elején indították a beruházást, s amint mondja, a tervezett költségen belül maradtak. Amíg a gépvásárlások történtek, ő már a marketingmunkával foglalkozott, s az 1995-ös szezonban már ebben a hűtőházban tárolják az idei almatermést.

Az öntözésben is komoly fantáziát látott, épp ezért nem akart függni az időjárástól. Az FM hivatalhoz benyújtott pályázat részletesen tartalmazza az elképzeléseket és azt, hogy a szatmári térségben miért életfontosságú rendszeres öntözéssel védeni a termést. A duzzasztó építése folyamatban van. Az Öreg-Túr holtágából öntöznek és ötven vállalkozót érint ez a beruházás, amely lehetővé tette, hogy a holtág élő lett.

Az üzleti életben elért sikerek még tovább növelték Kávássy Péter vállalkozói kedvét. Megalapította az első saját vállalkozását, a Winvest Kft.-t. A cég Debrecenben működik és tanácsot ad befektetésekhez − elsősorban földügyekben -, szaktanácsot ad, ügyviteli irodát működtet, pályázatokat készít. Noha ezerkilencszázkilencvenöt januárjában indultak, az eltelt fél esztendő reményteljes jövőt ígér. Az üzlet bővülése indokolta, hogy két társat vegyen maga mellé; egyetemi évfolyamtársai közül választott. Természetesen nagy gondot fordít a Zombory Kft.-re is, hiszen ez nemcsak azért fontos számára, mert családi vállalkozás, hanem itt tanulta meg az üzleti világ kemény törvényeit. Orosz, ukrán, olasz, holland piacra szakosodtak, a tésztagyártól az autóbuszig, a szaporítóanyagtól a növényvédő szerig számos termék szerepel a listájukon.

Kávássy Péter rendkívül elfoglalt, de azért szívesen vállalja az üzleti világgal járó terheket. Rájött, tengersok munkával megkeresheti azt a pénzt, ami szükséges számára az életben. Viszont a kötetlen munkaidő lehetővé teszi, hogy ha késő éjszaka fejezett be egy üzleti megbeszélést, akkor másnap délelőtt kezdje a napot. Most már megengedheti magának, hogy hobbijainak is hódoljon, ugyanis imád síelni, repülni és lovagolni. Évente általában kétszer egy hétre utazik el síelni a hegyekbe. Két kocsit tart fenn, egy Toyotát és egy Hondát, s a precízségére jellemző, hogy még a szerelőre sem bízza a javítanivalót, hanem ő maga csinálja meg. Hogy ez jó vagy nem, arról hajlandó vitatkozni, számára viszont ez a módszer vált be.

A rendkívüli hajtás mellett most, húszas évei végén már az élet fontosabb kérdései is izgatják. Kíváncsi arra, hogy történhet-e egyáltalán véletlen az életünkben, avagy minden bekövetkezett esemény egy előre kigondolt lánc eleme.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése