Iszák Tibor

Polgármester, iskolaigazgató

Sonkád

13288404_10207692674207872_374895044_o.jpg2015-ben egy olyan egyedülálló rendezvényt álmodott meg, aminek a megvalósíthatóságában eleinte senki nem hitt. A résztvevők száma és a visszajelzések azt igazolták, hogy a Sonkádi Szabadegyetem, amelyre országosan 650 mesterpedagógus regisztrált, öregbíti a település hírnevét, és az idei háromnapos programra is rendkívüli érdeklődés mutatkozik.

A szerencsés emberek közé sorolja magát a szatmári kistelepülés társadalmi megbízatású polgármestere, mivel azt csinálja, amit szeret. Olyan jó képességű munkatársak veszik körül, akikkel közösen küzdenek a céljai eléréséért, hogy a település újra pezsgő, összetartó és mindenre nyitott közösségé formálódjon, mint amilyen sok évvel ezelőtt volt. Arra törekszenek, hogy létre hozzák azokat a feltételeket, amelyek idővel munkahelyteremtéssel teszik lehetővé a helyi lakosok anyagi biztonságát, és megakadályozzák a fiatalok elvándorlását. Emellett, olyan természeti adottságokkal rendelkezik a Túr menti település, hogy bárki boldogan vállalná az igazgatással járó feladatok ellátását.

Iszák Tibor 1967. december 20.-án született, és bár munkái miatt sokat van távol, születése óta mégis Sonkád az élete központi helye. A Kölcsei általános iskolai éveinek befejezése után, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki középiskolában folytatta tanulmányait, majd felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetemre és a moszkvai pilóta képzésre, de ő inkább a tanári pályát választotta, így 1989-ben a Nyíregyházi főiskolán, tanító-testnevelő szakon szerzett diplomát.

A Csaholci általános iskolában kezdett el tanítani, testnevelés, és napközis tanárként, majd 2004-től, mint az iskola igazgatója végzi a munkáját sikeresen. Közben folyamatosan képezi magát. Az alapdiplomája mellé újabbat szerzett.
2002. óta országos szakértő, tanigazgatási, esélyegyenlőségi, fejlesztési és intézmény-fejlesztési szaktanácsadó. A Nemzeti pedagóguskar elnökségének tagja. A Közoktatási szakértők országos egyesületében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnökeként dolgozik, mely ugyancsak társadalmi megbízatású feladat a számára.

A tantestületben, szintén olyan munkatársakat tudhat maga mellett, akikkel sikeresen tudnak együtt dolgozni. Minden Uniós projektben pályáztak, ami a közoktatás területén lehetséges volt.

Intézményfejlesztési, módszertani és oktatási programot dolgoztak ki, mely által az iskola referencia intézmény lett. Minden új innovációban részt vettek, ami a magyar köznevelést alakította. A legutóbbi pályázat, amiben részt vettek, a minősítési, szakértői és a tanfelügyelet előkészítését szolgálja. A megyében, ő volt az első pedagógus, aki végzett szakértő, és neki jutott az a feladat, hogy a kollégákat bevonja ebbe a munkába.

A 2006 – 2010. évi önkormányzati ciklusban, mint képviselő vett részt a település irányításában.

2014. októberében, polgármesternek választották szülőfalujában. Azóta az igazgatói tevékenység mellett azon dolgozik, hogy rászolgáljon a bizalomra és a képviselőtársai, munkatársai segítségével, és a támogató helyi lakosok bevonásával Sonkádot felvirágoztassa. Amennyire az anyagi hátterük engedi, a település életét igyekeznek felrázni. Közösségfejlesztő programokat szerveznek, amelyek minden korosztály igényének megfelelnek. Nemzeti ünnepeinken kulturális rendezvényekkel emlékeznek a jeles alkalmakról. Ezeket az eseményeket, részben önerőből, részben baráti támogatásokból és a munkatársak felajánlásaiból valósítják meg.

A községben több mint száz helyi lakos dolgozik az önkormányzatnál közfoglalkoztatás keretein belül. A helyi sajátosságokra épülő programban néhányan már a nyári Szabadegyetemre készítik a népi hagyományok mesterségeinek termékeit, szuvenírként.

A polgármester célja, hogy stabil anyagi helyzetet teremtsenek, és saját erőből tudjanak dolgozni, hogy minél több közösségformáló és értékteremtő programot rendezzenek. Tervei között szerepel még, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, hőszigetelése és az óvoda teljes felújítása, amit önerőből nem tudnának véghez vinni, ezért bíznak benne, hogy pályázati forrásból sikerül megvalósítani.

Céltudatos, magabiztos fellépése miatt sokan nem feltételezik róla, de elfogadja a kritikát. Meghallgatja kollégái véleményét, és ha csak nem teljesen biztos a dolgában, akkor hajlítható és nyitott minden új lehetőségre.

26 éves házasságuk alatt, felesége Krisztina mindenben támogatta, támogatja. Lánya, Krisztina 25 éves, a Budapesti Corvinus Egyetemen, nemzetközi kapcsolatok szakon a mesterképzőt fejezi be hamarosan. 22 éves fia, Máté pedig szintén Budapesten él, ő most végzős hallgató a Műszaki Egyetemen.

A számtalan feladat mellett, néha sikerül időt szakítania horgászásra, és igyekszik minél többet lenni a szabadban.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése