Dr. Kávássy Sándorné

Nyugalmazott pedagógus

Sonkád

szszb_33_ka_dr_kavassy_sandorne.jpgA sonkádi önkéntes, avagy a tartalmas aktív életmód megtestesítője Ibolya néni. Nagy örömmel osztja meg velem élettörténetét, melyben hirdeti, hogyan is lehet teljes életet élni egy csúnya betegség után, vagy amikor már egyedül marad az ember nyugdíjas korára.

Történelem-ének szakos pedagógusként szerzett diplomát az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán. Szülei szintén pedagógusok voltak.  Tanított Fegyverneken, aztán Sonkádra jött férjhez és 1999-ig a Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskolában dolgozott. Borzasztóan szerette ezt a hivatását és a gyerekeket. Nagyon jó pedagógusnak tartotta magát, ami a szülők visszajelzésére is épült számára. Fontosnak tartja ma is, hogy a közösség hogyan értékeli az egyén munkáját. Azonban a pedagógus élet számára már nagyon a múlté. A betegség miatt jelenleg leszázalékolt, de teljes életet élő életvidám egyéniség.

Egy súlyos betegség miatt tört ketté ez a szép pálya, az elhivatottsága. A betegségből azonban sikerült felépülnie, melyben nagyon sokat segített neki férje, az a sokoldalú személyiség, Dr. Kávássy Sándor politikus, főiskolai tanár, aki a Nyiregyházi Tanárképző Főiskola Történelem Tanszékén oktatott, az országgyűlés alelnöki tisztét is betöltötte és a környezetvédelmi államtitkár szerepét is magáénak mondhatta. A felépülése után már nem ment vissza tanítani, hanem családi gazdálkodásba kezdett. Ibolya néni mindig szerette a természetet, az állatokat, ezért úgy döntött, hogy gazdálkodni fog. Mindenféle háziállatot tartott a kis birtokon: tehenet, lovat, kecskét, juhot, libát, kacsát, tyúkot. Uborkát termesztett, gyümölcsössel foglalkozott, élvezte az új kihívásokat. Nagyon sokáig vezette a családi gazdaságot. Az egészségi állapota miatt hagyta abba a gazdálkodást 2010-ben. Felismerte, hogy lassítania kell, ha szeretne hosszú, tartalmas éveket megélni.  Ma már csak beszél róla, mivel az állatok közül csak két kutya és két cica maradt meg.

2006-ban elvesztette férjét, ezért kissé visszavonultabban kezdett élni. A tanya még ma is megvan, már nem ő gazdálkodik rajta, de szívesen emlékszik vissza az ott töltött időkre. Az volt az egyik boldogság sziget az életében.

Amikor megalakult a Sonkádért Egyesület önkéntes munkát vállalt benne. Azóta is aktívan tevékenykedik, napi kapcsolatban van az idősek otthonával és vezeti a helyi énekkart. Minden olyan dolgot fontosnak tart, amely a közösséget építi.

Nagyon büszke két fiára, akik Budapesten élnek. Béni jogász, a Budaörsi Bíróság titkára, Gergely sportmenedzser szakon végzett, személyi edző. Elmondása szerint nagyon jól nevelt gyerekek, minden hónapban meglátogatják őt és segítenek neki, amiben csak tudnak. Nagy-nagy szeretetet táplálnak egymás iránt.

Ibolya néni nagyon szeret Sonkádon élni, szereti ezt a kis közösséget, melyben él. Mindig szívesen segít másokon. Az „ő kis csoportja”, az öregek otthonának lakói nagyon ragaszkodnak hozzá, igénylik a látogatását.

Meglátogatja azokat az embereket, akik már nem tudnak elsétálni az otthonba, ezért lakásukban köszönti őket, érezteti velük, hogy ők is szorosan a közösséghez tartoznak. Meghallgatja személyes problémájukat és szívesen segít nekik, ahogyan csak tud.

Rendszeresen tart tornát az otthon tagjai számára. Szabadidejében szívesen kertészkedik, sétál, mozog a friss levegőn. Sokat tartózkodik a szabadban, még télen is. Az örökös mozgás, mely döntően meghatározza életét, az egészségtudatos magatartás megtestesítője. Sohasem unatkozik, mindig talál valami fontos tennivalót maga körül. Nem érzi magát magányosnak, hisz mindig arra törekszik, hogy hasznossá tegye magát. Ha kicsit elfárad, akkor szívesen olvasgat, rádiót hallgat, esetleg tévét néz. Nagyon fitt életmódot él és hirdeti másoknak is.

Hitvallása szerint közösségbe kell járni. A településen nagyon jól működik a közösségfejlesztés, az idős emberek segítése. Nagy örömmel beszél önkéntes munkájáról, mely boldoggá teszi. Most már teljesen sonkádinak érzi magát, pedig Karcagról származik, igazi „kun lány”.

A bizalom, amit neki szavazott a település pozitív energiával tölti fel, amely újabb erőt ad neki a további munkájához, céljai megvalósításához. Szerinte a pozitív hozzáállás a dolgokhoz, a pozitív szemlélet tovább segíti az embert az élet rögös útjain. A szeretet számára egy éltető erő, az emberekbe vetett hit, a közösséghez tartozás, a közösségformálás nagyon fontos dolog. Vágyik a tartalmas életre és törekszik is rá. Az élete kitöltéséhez használja az önkéntes tevékenységet. Csendesen munkálkodni és szeretetben kell élni – mondja. Ne ítéljük el embertársainkat, inkább nyújtsunk segítő kezet a rászorulóknak. Ahol tudunk, próbáljunk meg mindenkin segíteni. A szeretet mindent legyőz – vallja a kedves Ibolya néni, kinek életszemlélete számomra is nagyon tanulságos és megszívlelendő.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése