Kanyó Lajos

Nyugalmazott tanár,

Cégénydányád

szszn_12-44_kanyo_lajos.jpgValójában a munkája folytán nevezhető cégénydányádinak, hiszen egy másik Szamos közeli községben, Hermánszegen született 1938. június 15-én. A ma alig 300 lelkes szatmári községben osztatlan iskolában tanították a diákokat. Napjainkban gyakran hallani, hogy nem tanították meg tanulni. Ha valamit, úgy az önállóságot, az önálló anyaggyűjtést már itt megtanulta. Nem volt gond a megye egyik legkisebb iskolájából az egyik legrangosabb középiskolájába érkezve sem. A nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban ’56-ban érettségizett. Innen egyenes út vezetett a debreceni tanítóképzőbe, ahol ’58-ban szerzett oklevelet. Elkezdhette oktatni a cégénydányádi Nagytanyán az 1–4. osztályú összevont csoportot. Nem volt könnyű, de a szülők együttműködési készsége nyomán az eredmények nem maradtak el.

– Egy év múlva áthelyeztek Cégénydányád község iskolájába, ahol nyugdíjazásomig tanítottam. Elfogadtak a településen. Itt ismerkedtem meg Kondor Gizella tanítónővel, akivel 1960-ban összeházasodtunk. Feleségem nemcsak a magánéletben, de a munkában is partnerem volt. Évekig ugyanabban az iskolában tanítottunk, majd a helyi nevelőotthonban lett nevelőtanár, igazgatóhelyettes, 1984-től nyugdíjazásáig az intézmény igazgatója.

Munkáját elismerték, kitüntetésben részesítették. Egy pedagógus számára a munka nem ér véget egy képesítés megszerzésével. Kanyó Lajos is arra törekedett, hogy maga is több legyen. Munka mellett tanult. 1963-ban megkezdte tanulmányait a nyíregyházi tanárképző főiskola matematika–fizika szakán. 1967-ben kapta meg tanári diplomáját.

– Beteljesült gyermekkori vágyam. A matematika és a fizika tanításában voltam igazán otthon. Itt tudtam kibontakozni. Évtizedekig dolgoztam a fehérgyarmati járás matematika–fizika szakos tanárainak munkaközösség vezetőjeként. Eközben sikerült a gondjaimra bízott diákokkal is megkedveltetni e nem éppen népszerű tárgyakat. Felkaroltam a hátrányos helyzetű tanulókat. Sok gyereket átsegítettem a nehézségeken. Legjobb eredményeimet a tehetséggondozásban értem el. Tanítványaim rendre nyerték a matematika és fizika versenyeket.

Zoltán fiuk 1961-ben született, s ő is vonzódott a természettudományos tárgyakhoz. Egyike azon cégénydányádi diákoknak, kiknek útja felsőfokú intézményekbe vezetett. Biológia–kémia szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Dolgozott kutató – biológusként, gyógyszerkutatóként, jelenleg egy orvosi laboratóriumi diagnosztikai eszközöket forgalmazó cég marketing igazgatója. Cégénydányádon mintegy hétszázan élnek. A körzeti általános iskolában tanulnak azonban a közeli Gyügye és Szamosújlak kisdiákjai is. Tevékeny részt vállalt a település mindennapjaiból. Jelesre vizsgázott az 1970-es árvíz idején is. Részt vett a község villamosításának, kövesút építésének, gáz- és telefonhálózatának telepítésében, illetve ennek szervezésében.

– 1988-ban fizika szaktanácsadó lettem a fehérgyarmati és vásárosnaményi körzet általános iskoláiban. Ezt a munkát küldetésként fogtam fel. Sokat segítettem a kezdő és nem fizikai szakos, de a fizikát tanító pedagógusoknak. Már munkaközösség vezetőként is számos bemutató tanítást tartottam és szakmai továbbképzést vezettem. Szaktanácsadóként ez még gyakoribbá vált. Munkámat segítette, hogy több intenzív továbbképzésen vettem részt a főiskolán, ahol ismereteimet megújíthattam.

Szakmai munkáját egyaránt elismerték tanítványai, a szülők, a szakfelügyelet, munkahelyi vezetői és az iskolafenntartó községek vezetői. Munkáját minősíti a Miniszteri Dicséret, a Kiváló Munkáért elismerés éppúgy, mint a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, a Pedagógus Szolgálati Emlékérem, illetve a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem.

– Hatvanévesen nyugdíjba mentem. A Budapesten élő gyerekünk közelébe költöztünk. Nem tudom, nem akarom azonban elfelejteni a szatmári évtizedeket. A rendszerváltást követően 3 ciklusban önkormányzati képviselő is voltam. Nevelőként, népszámlálóként is szoros kapcsolatot tartottam a szatmáriakkal. Sokat gondolok tanítványaimra, akik szakmunkásként, tanárként, mérnökként, orvosként éljék bár életüket, vagy gazdálkodnak a szatmári térségben jó szívvel emlegetik az együtt töltött éveket. Tanítottam, de vallom: „Aki azt a merész feladatot veszi magának, hogy másokat tanítani akar, annak magának is állandóan tanulnia kell.”

Kanyó Lajos tanár urat úgy ismerhették meg a szatmáriak, mint aki ezt az elvet magára nézve kötelezőnek érezte. Nem maradt meg szaktárgyainál. Igazi pedagógus volt. Érdekelték a közösség, az iskola, a diákok problémái. A Cégénydányádon eltöltött 42 év alatt több új nevelő került a körzeti iskola tantestületébe. Segítségére ők is számíthattak. Jó kapcsolatot alakított ki a 3 település polgármestereivel, testületeivel, de soha nem saját előny szerzésére, hanem mindenkor a diákok, a közösség érdekében. Mindeközben megőrizte kedélyét, fiatalos külsejét, logikus gondolkodását. Példa volt, példa maradt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése