Makay Béla

Tanító,

Túristvándi

szszb_01-84_makay_bela.jpgA túristvándi iskola udvarán, az egyik padon ülünk. Kellemesen süt a nap. Még nem éget, csak simogat, hiszen még csak június eleje van.

Ahogy folyik a szó, lassan egy életút, egy életfilozófia bontakozik ki Makay Béla beszéde nyomán. A jegyzetfüzet egy napra megtelik. Abba lehetne már hagyni, de a történetek érdekesek. Hát hallgatom…

Azon kapom magam, hogy annak, akinek eddig csak a nevét ismertem, egy csapásra barátként mosolyog vissza rám. De már azt is tudom, hogy majd ha leülök ezt a hatalmas nyersanyagot összezsúfolni, gondban leszek. Mit hagyjak ki?

− Bárhova is vetett az élet − mondja −, mindig arra törekedtem, hogy természetközelben legyek. Ezt jól példázza, hogy a nyíregyházi tanítóképző befejezése után (1957) mindig igyekezett olyan kis falusi, vagy tanyasi iskolát választani, amely nem szakíthatta el a természettől. Első állomáshelye Mánd volt.

− Fejest ugrottam a mély vízbe − emlékszik vissza. − Összevont osztályok voltak, az első négyet tanítottam egyszerre.

Pedagógiai célkitűzése már akkor is az volt, hogy az alapismeretek alapos elsajátítása mellett természetközelben maradjon tanítványaival együtt. Ezt a szempontot egész pedagógusi pályája során követte. Aztán a Csaholci Állami Gazdaság tanyasi iskolája következett 1961. augusztusában. A váltás nem teljesen önkényes, a szükség hozta így, hiszen ez egybeesett nősülésével. Itt, ha lehet még nagyobb feladatot vállalt, hiszen első osztálytól a nyolcadikig okította a gyerekeket. Azt mondanom sem kell, hogy elveiből itt sem engedett jottányit sem. Tanítványaival járta az erdőket, réteket, gyógynövényeket gyűjtöttek. Csak hát a körzetesítés megszüntette ezt a tanyasi iskolát is. 1968-ban mégis sikerült újra tanyasi iskolába kerülni: Ricsikatanyára.

− Sokan nem is tudják, hol van − magyarázza −, úgy gondolom te sem. Aranyosapáti és Nyírlövő között egy hatalmas erdő közepében. Jellemző a közigazgatásra, hogy Tornyospálcához tartozott. Akkor három kis tanyabokorból állt. Itt is egyedül tanítottam mind a nyolc osztályt. Összesen 18-23 tanuló járt az iskolában. Mikor mennyi.

Talán erre az időszakra emlékszik vissza legszívesebben, hiszen olyan pezsgő tanyasi kulturális élet nemigen volt ezen a környéken, mint akkortájt. A kisvárdai járásban egyedülálló volt a tanyasi majális, volt tánc- és színjátszócsoportjuk, rendeztek sportnapokat.

− Valósággal kivirágzott a tanya öt év alatt, mint május végén az akácerdő…

Ricsikatanyán 1970-ig villany sem volt. Hetvenháromban ezt a tanyát is elérte a vég. Mivel Makay Béla párttag volt, kötelezték, hogy vállalja el a mándoki tanyasi kollégium igazgatói posztját.

− Borzasztó állapotok uralkodtak a Forgách-kastélyban − mondja. − A felszerelés hiányos volt. Na, nem is bírtam sokáig, mindössze másfél hónapig. Kikértem a munkakönyvemet, és hazajöttem.

1974. január 1-jén került Túristvándiba. (Egyébként nem itt, hanem a szomszédos Fülesden született 1939-ben, de hát a környék, Szatmárnak ez a szelete számára az otthon, hiszen aligha van Tiszabecstől Kisarig olyan község, ahol ne ismerné a fél falu.) Szóval, azóta itt él családjával. Felesége is pedagógus, lánya már családos, a két kis unoka is velük együtt él. Építettek egy házat a Túr partján, szemben öreg tölgyek, akácok, s madárkoncert ébreszti reggelente a családot. Alig hetven lépésre a vízimalom. Fia, Gyuri, Nyíregyházán tanul az ÉVISZ-ben.

Mindazt, amit a természettől kapott, megtanult, igyekezett megírni, írásaiban a néprajz és a természetimádat sajátosan ötvöződik. Nem bibliográfia, csupán néhány érdekes könyvcím: Szabad tűzön (1984), Bográcson, parázson (1988, az előbbi második, bővített kiadása), Népi gyógyítások Szatmárban (1988), a legfrissebb pedig Miskolcon jelent meg az idén: Fűvel-fával gyógyítás kézikönyve. Persze, nem áll messze tőle a szépirodalom sem, novellái antológiákban jelentek meg, némelyik nem kis port vert fel. Már ahogy szokott az lenni, ha az író a lényegre tapint.

Körbejárjuk a vidéket: a Rókást; átruccanunk Fülesdre, majd ki a Kende-kanális (csak én nevezem így) partjára. Közben meg-megállunk, magyaráz, minden füvet és virágot ismer, mindegyikről tudja, mire jó és melyiktől kell óvakodni. Varjúpörköltet eszünk, ami ezen a vidéken természetes, ám számomra újdonság. Finom. Persze, hogy ő készítette, hiszen a népi ételekről nemcsak könyvet tud írni, hanem meg is tudja főzni-sütni.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése