Husztiné Nagy Ágnes

Tanító, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Zajta

szszb 29. zsl Husztiné Nagy Ágnes .jpgA szatmári emberek fontos ismérve a falujukhoz, a szokásokhoz való szoros kötődés. Tiszteletre méltó ez, és nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen sok tájegység lakói vallják ugyanezt. Az már inkább különös érték, ha egy nemzetiségi település hagyományápolását nem egy eredendően ebből a közösségből származó ember vállalja fel. Ágnes korábban Gacsályban élt, Csengerben, az Ady Endre Gimnázium és Óvőnői Szakközépiskolában érettségizett. Debrecenben a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán (1991-94) szerzett tanítói, majd 2003-ban a BME karán közoktatási vezető és pedagógus oklevelet.

1994-ben kötött házasságot, s férje szülőfalujában, Zajtán telepedtek le. Három lánygyermekük született: Evelin 19, Ágnes 15 és Hanna 7 évesek. Pályáját 1996-ban a rozsályi Általános Iskolában kezdte, azóta is itt tanít. Házasságkötése révén került közel a német nemzetiséghez. A férje családjában igen erősek a sváb gyökerek, az ősi család tagjai generációkra visszanyúlva a magyarországi németekhez tartoznak. A dédnagymama leginkább még németül beszélt, s nagymama is őrzi a hagyományokat.

– Ő sokat jelent nekem, és a férjemnek, aki büszke gyökereire – mondja Ágnes. –  Ez a kapott-szerzett örökség kötelezte őt az értékek felkarolására. Kezdtek ugyan eltűnni a hagyományok, de az itt élők tudták, vallották a sváb ősöket és a tradíciókat.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) 2002. évi megalakulása indította be azt a folyamatot, mely élete részévé vált. A férje határőr tisztként nem vállalhatott tisztséget, így Ágnes vette át a szerepet, a szervezetnek előbb elnökhelyettese, majd 2010-től az elnöke lett. 2011-ben választották be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi NNÖ képviselőtestületébe, melyben az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke lett. A 2010/11-es tanévben vette át az óvodában a német nyelvi program vezetését is. Pedagógus továbbképzésen több tanfolyamot is elvégzett. A legfrissebb a 2013-ban Pécsett szerzett „Német nemzetiségi folklór tanítása a középiskolában” tanúsítvány.
A község gazdag kulturális életét elsősorban a sváb hagyományok ápolása jelenti, amelyhez a nem német nemzetiséghez tartozók közül is sokan csatlakoztak. Ágnes kezdeményezője volt a tradíciók szervezett módon történő újraélesztésének, és nem titkolt célként a közösségépítésnek is. 2007-ben megalapított egy női kórust, 2008-ban pedig egy továbbképzésen való részvételt követően tánccsoportot szervezett. A „Fröhlicher Kreis” Kórus és Tánccsoport adta az alapot a Vitéz Gaál Lajos Közhasznú Kulturális Egyesület 2010-ben történő megalakításának, melynek elnöke Ágnes férje, Huszti Róbert.
Az egyesület az, amely összefogja az amatőr színjátszással is kibővült csoportokat, amelyeknek nemcsak tagja, hanem a művészeti vezetője is, és égisze alatt, illetve támogatásával igen színes és eredményes tevékenység zajlik. Ma már elmondható, hogy az Erdőhát kulturális központjává tette a falut, s ez generálóan hatott a környező településekre is. Számos rendezvényt szerveznek; többek között a „Visszatérés Napja”-ként minden év júliusában megünneplik Zajta Magyarországhoz való visszacsatolását, októberben Sváb Szüreti Mulatságot tartanak. Felelevenítették a hitélet hagyományként a Kirbáj-t (templombúcsú) Szent György, a templomuk védőszentje tiszteletére, anyák napi ünnepséget, karácsonyi műsort szerveznek, és még sorolhatnánk a programokat. S mindemellett a csoportokkal számos meghívásnak tesznek eleget. Gazdag határon túli, ill. megyén belüli kapcsolataik a svábok összetartozását erősítik. Mindezek egyik eredménye, hogy tevékenységüket ebben az évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a megyében a legnagyobb mértékű feladatalapú költségvetési támogatással ismerte el.

A tanítás, háztartásvezetés, család, a programok megvalósítása, a csoportok tevékenységének a szervezése, hiszen elmondása szerint a dalok kiválasztásától, a koreografálástól kezdve a betanításáig az ő dolga.

– Hogyan egyeztethető össze? – teszem fel a kérdést.

– Ezen kívül a rozsályi Református Gyülekezeti Kórusban is énekelek – mondja nevetve. – De visszatérve a kérdésre, csakis a család támogatásával. Nálunk az egész család tagja a kulturális csoportoknak, úgyhogy egy-egy rendezvény, fellépés megvalósításából mindenki kiveszi a részét. S édesanyám is besegít, így ilyen alkalmakkor is főtt étel van az asztalon.

– További tervek? – kérdezem, s diáklányos alkatához illően csupa lelkesedés a válasz. Továbbra is ápolni a hagyományokat, erősíteni a határon túli nemzetiségi és kulturális kapcsolatokat, hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok szívesen maradjanak a szülőfalujukban – s még hosszú a pozitív élményekből táplált elképzelések sora.

A családi háttér, a támogató közösség minden bizonnyal továbbra is segíteni fogja a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöki tevékenységét Zajtán.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése