Kissné Szántó Elvira

Óvodavezető,

Cégénydányád

szszb_19-126_kissne_szanto_elvira.jpgA nevelésre tette fel az életét, állítható túlzás nélkül Kissné Szántó Elvira múltját, jelenét és jövőbeli elképzeléseit ismerve. Mert mi mással, lehetne magyarázni azt a majd két évtizede tartó töretlen lelkesedést, amellyel kezdetektől a munkáját végzi? Munka, mondja a külső szemlélő, de a hosszúra nyúlt beszélgetés közben, a mindennapokról képet adó beszámolót hallgatva, magában megjegyzi: hivatás.

Az egyik legszebb, amelyet nő választhat: a legkisebbek, az óvodás korú apróságok formálása, az iskolai munkára felkészítése. A cégénydányádi óvoda tevékenységének mosolygós irányítója emlékezete szerint aprókora óta erre a pályára vágyott. Pedig ő gyermekként nem ismerhette meg az említett intézmény nyújtotta lehetőségeket.

A Cégénydányádon letelepedett Sarka Elvira és Szántó László első gyermeke, Szántó Elvira, 1965. június 24-én született Fehérgyarmaton. S mivel óvoda akkoriban még nem működött a Szamos-parti településen, a mezőgazdasággal foglalkozó szülők tanítgatták, formálták a gyerekdalok és a versek iránt rendkívül fogékony leányukat és öt évvel fiatalabb öccsét, Lászlót. A zene szeretete családi örökségnek tekinthető Szántóéknál: a nóta és a muzsika átszőtte a szülői házban töltött éveket, hiszen az édesapa, miután az egyik rokon segítségével elsajátította a zenei alapismereteket, önmagát képezve megtanult hegedülni és tangóharmonikázni. Rendszeresen húzta a talpalávalót a környékbeli lakodalmakon. Ezek ismeretében természetesnek tűnik, hogy a tizennégy esztendős Elvira a nagykállói Budai Nagy Antal Óvónőképző Szakközépiskola mellett döntött, amikor a pályaválasztást fontolgatta.

Négy év múltán az iskolapadból szinte azonnal a munka világába került: szülőfaluja óvodájában, az akkori iskolaigazgató, Kelemen Jenő ajánlatát elfogadva, 1983 augusztusában munkába állt. Közben levelező tagozaton elkezdte felnőtt tanulmányait a hajdúböszörményi felsőfokú óvónőképzőn. Továbbtanulási szándékát szülei örömmel fogadták, és erejükön felül támogatták, s a lelkes diáklány kitartását és szorgalmát a jeles eredményt mutató diplomája tükrözte.

A frissen szerzett tudás sikeres gyakorlati kamatoztatása láttán ezerkilencszáznyolcvanhétben az intézmény élére állították a gyerekek által imádott, fiatal óvó nénit. Azóta a feladata nem változott, státusának megnevezése viszont óvodavezető-helyettesre módosult. (A helyi általános iskolához csatolták ugyanis a cégénydányádi ovit, amely közös igazgatóval, de az iskolától szakmailag önállóan működik.)

A következő jelentős évszám ezerkilencszázkilencven volt Elvira életében, ekkor kötött ugyanis házasságot a szomszéd településen, Gyügyén élő Kiss Mihállyal. Lakóhelyüknek Cégénydányádot választották, s egy esztendő múlva a takaros családi házba kislányt hozott a gólya. A kis jövevény édesapja vezetékneve mellé édesanyja és nagymamája keresztnévét, az Elvirát kapta. S még valamit: az értékes örökségnek számító kiváló énekhangot és páratlan zenei hallást. A jelenleg felső tagozatos kislány nyolcéves kora óta tanul zongorázni, s a szakértők javaslatára a fehérgyarmati Bárdos Lajos Művészeti és Általános Iskolában szolfézsoktatásra is jár. Tehetsége és lelkesedése láttán a zenebarát anyai nagypapa a rég várt billentyűs hangszerrel ajándékozta meg, s azóta naponta zeneszótól hangos a ház.

Az eltelt évek alatt jelentősen átalakult Elvira és az óvoda élete: a két csoporttal működő intézmény két pedagógusára számtalan teendő hárul. Tevékenységközpontú program szerint folyik a munka a varázslatosan dekorált épület tarkabarka falai között: a játék közbeni tapasztalatszerzés és tanulás középpontjában rendszerint a mozgás áll. Ezt a vezető óvónő által írt sikeres pályázatoknak köszönhetően sok-sok hasznos eszköz, többek között az ovikondi segíti.

A változatos napi tevékenység: a közös játék, hagyományőrző bemutatóként említhető kukoricapattogtatás, séta és kézműves munka mellett elmaradhatatlan program a nyíregyházi állatparkban tett látogatás. Az egyedi bánásmódra és még nagyobb odafigyelésre az eltérő szociális helyzetű gyermekek nagy száma miatt itt kiemelten szükség van.

– A pedagógusnak a falu életében is szerepet kell vállalnia, a gyerekek nevelésén túl a községi rendezvényeken is ott a helyünk, úgy érzem – említi Kissné Szántó Elvira, amikor a közéleti tevékenységre terelődik a szó.

A település apraja-nagyja által ismert és elismert óvónőt Cégénydányád millenniumi ünnepségén rendkívüli megtiszteltetés érte: őt javasolta zászlóanyának a képviselő-testület, amelyet ő a munkája és közéleti tevékenysége elismeréseként értékelt.

– Igyekszem bekapcsolódni a község életébe, több éve tagja vagyok a szavazatszámláló bizottságnak, és aktív részese próbálok lenni minden falusi eseménynek – mondja az egyébként hihetetlenül szerény óvó néni, majd elárulja: legnagyobb örömét ma is a gyerekekben leli.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése