Farkas Lajos

Alpolgármester,

Cégénydányád

szszb_11-62_farkas_lajos.jpgEgyikőnk sem tudja, hogy milyen megpróbáltatások várnak ránk, de a továbblépés mindannyiunk kötelessége. A hirtelen jelentkező „meglepetések” leküzdésére fel kell készülni. Az az igazán boldog ember, aki lehetőségeihez igazítja terveit.

Farkas Lajosnak alig 42 évesen tudomásul kellett venni egy érműtét majd nyitott szívműtét után, hogy komoly fizikai megterheléssel járó aktív munkát nem végezhet. A növénytermesztésből, állattenyésztésből élő Farkas szülők hatodik gyermekeként ikertestvérével 1949. augusztus 24-én született Cégénydányádon. A Szamos jobb partján lévő községben szigorú neveltetésben volt részük Mindegyik gyereknek szakmája van, s megállják helyüket az életben. Nem volt ez alól kivétel a legkisebb fiú sem, aki az általános iskolát követően a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. A térség egyik neves üzemében, a nyíregyházi Mezőgép Vállalat Fehérgyarmati Gyáregységében kezdett el dolgozni. Munka mellett megszerezte a vasesztergályos szakmunkás bizonyítványt. Aggod Mihály igazgató, de a közvetlen főnökök (Nagy László, Bakó István) is felfigyeltek a kötelességtudó cégényi fiúra, minőségellenőrző szaktanfolyamra küldték. Ezt követően meós lett. A 70-es évek közepétől a forgácsoló műhely művezetőjeként dolgozott. Nagyban hozzájárult Kiss József művezető társával együtt ahhoz, hogy a vasas üzem a szakmunkásképzés egyik bázisa lett.

– A Mezőgép Vállalatnál eltöltött 11 évre szívesen gondolok vissza. Pacza Mihály igazgató úr, s több jelenleg is ott dolgozó vezető, dolgozó ma is kedves emlékeket idéz bennem. Kiváló Dolgozó kitüntetést kaptam. Nagyszerű közösségi élet volt az üzemben.

Az örömteli események egyike a Szabó Katalinnal 1972. augusztus 23-án kötött házasság is. Felesége, aki ugyancsak a gimnáziumban érettségizett, cégénydányádi leány, a helyi téeszben volt könyvelő. Egyetlen gyermekük, Norbert, 1975. július elsején született. Farkasné a gyest követően a Cégénydányádi Gyermekotthonba került könyvelőnek, ellátva a raktárosi teendőket is, egészen 2000. július 15-ig. Jelenleg a körjegyzőségen előadóként dolgozik. A szatmári térségben élő, sportot kedvelő emberek a labdarúgó pályákról ismerhetik a Farkas fiúkat. Lajos hosszú időn keresztül kapusként szolgálta a helyi labdarúgócsapatot. Mindig cégénydányádinak érezte magát. Nem akart kitérni a hazahívó szó elől: 1980. november 15-től a szülőfalu, illetve Gyügye és Szamosújlak gazdálkodási teendőit bízták rá.

– Új feladat, új kihívás volt ez számomra. Ismét tanulás. Költségvetés, előterjesztések, könyvelés készítése. Az intézmények működtetése, felújítások, beruházások, mind megannyi feladat. Elvégeztem a képesített könyvelői szaktanfolyamot költségvetési szakon. Megszereztem az egységes államigazgatási szakvizsgát. Még anyakönyvvezetői szakvizsgával is rendelkezem.

A helyiek természetesen ezt nem látták, de azt igen, hogy segítségével 1987-ben kialakították az önálló orvosi kört. Három településnek így lett megfelelő orvosi rendelője Cégénydányádon. Két évvel később megkezdték a körzeti általános iskola beruházási munkáit. Négy tanterem, korszerű konyha, tizenkét méter széles huszonnégy méter hosszú tornaterem készült. Norbert fiuk itt végezhette tanulmányait, majd Nyíregyházán a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola gépgyártás-technológia–számítástechnika szakán tanult tovább, ahol ötödév után sikeres technikusi vizsgát tett.

Tenniakarásból, tervekből volt elég. A rendszerváltozást követően is tette a dolgát, sajnos szívpanaszai miatt 1992. január 23-tól már nem dolgozhat. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem segít, ahol egészsége engedi. Az eddigi választásokon mindig az elsők között választották testületi tagnak, 1998-ban pedig alpolgármesternek.

– A szociális földprogram „gazdája”, valamint az önkormányzati kht. ügyvezetője vagyok. 1999. december 24-től pedig boldog nagyszülő. Ugyanis fiunk 1997 augusztusában családot alapított. Nyíregyházán laknak. A megyei kórház gazdasági részlegében kamatoztatja ismereteit. Felesége ott ápolónő, egyébként túrricsei leány. Akik elmennek portájuk előtt, egy gondos gazdára utaló kertet látnak. A szülők közül már csak anyósa él, együtt lányával, vejével. A „gazdát” ugyancsak többször láthatják a gyümölcsösben  vagy amikor éppen a közösben szervez, irányít. 1990-ben megkapta a Tanács Kiváló Dolgozója kitüntetést.

– Nyugodt családi légkörben élünk. Szívműtétem óta 9 év múlt el. Az első két év nehezen telt el. Hiányzott a mindennapi lekötöttség. Szerencsére a komolyabb betegségek az utolsó években elkerültek. Lefoglalom magam a ház körül, a kertben. Hobbim az olvasás, a tv sportközvetítései, valamint a helyi labdarúgócsapat mérkőzéseinek látogatása. Farkas Lajos alpolgármester Cégénydányád megbecsült lakója. Hallgatnak szavára. Szerénysége, tapasztalata, jóindulata sokat segít e zajos világban a problémák nyugodt megoldásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése