Cseh Károly

Nyugalmazott gépjárműoktató

Sonkád

szszb_33_ka_cseh_karoly.jpgMosolyogva üdvözöl a kedves Karcsi bácsi, amikor belépek az udvarára. Nagyon szép, mesébe illő kis porta, idillikus családi házzal. A látvány lenyűgöző, pedig tél van, mégis harmóniát tükröz ez az udvar.

Aztán belépünk a lakásba, ahol a bájos Júlia néni fogad. Látom rajtuk, hogy nagyon boldogok, csak összenéznek és fél szavakból is megértik egymást. Nem csoda, hisz negyvenhét éve élnek együtt békés, boldog házasságban, pedig nekik sem volt mindig felhőtlen az életük.

Karcsi bácsi hamar rátalált élete párjára, akivel1969-ben nagyon fiatalon összeházasodtak. Júlia néni segítette őt minden bajban, nehézségen, örömben és bánatban egyaránt. Igazi megértő társra lelt benne. Mellette tudott kibontakozni a szakmájában is.

Két gyermekük született, Károly és Annamária. Sonkádon építkeztek. Nagyon szép családi házat emeltek, gyönyörűen parkosított udvarral. Mai napig sokan megállnak, bekérezkednek, hogy megnézhessék ezt a vidéki udvart, mert annyira gyönyörű és egyedi. Büszkék is rá feleségével, mert sokat szorgoskodnak együtt, hogy meseszép legyen.

Karcsi bácsi sonkádi születésű, édesanyja árván nevelte, édesapját korán elvesztette. Az általános iskolát Kölcsében fejezte be. Először a sonkádi állami gazdaságban kezdett el dolgozni. Aztán az MHSZ-hez került és 1967-ben hivatásos jogosítványt szerzett. 1968-ban bevonult katonának, Kiskőrösön a seregben autóbuszvezető volt. A katonaság után a sonkádi állami gazdaságban az akkori igazgató Csorvásy Sándor sofőrje lett. 1970-től a Volánnál dolgozott, mint autóbuszvezető 12 évig. Önkormányzati képviselőként is tevékenykedett. Gépjárműoktatásba kezdett, nagyon jó eredménnyel készítette fel az első csoportját, még ma is emlékszik rá. A Partner autósiskolánál elméletet és gyakorlatot oktatott, miközben elvégzett egy autószerelő szakot Nyíregyházán. Ezután le is érettségizett. Szakoktatói képzésben is részt vett. 1997-től a Szatmár 97 Bt vezetője lett, ezért az iskolavezetői képzést is el kellett végeznie. Így főállású gépjárműoktató lett. Mindenben támasza volt felesége, aki a helyi óvodában dolgozott szakácsnőként. Mindketten dolgos, szorgalmas emberek. A gyerekeiket is ennek szellemében nevelték. Annamária a Fehérgyarmati Volán Zrt-nél dolgozik. Károly fiúk a Tiszabecsi Határforgalmi Kirendeltségen dolgozott, őt huszonnyolc évesen elveszítettek.

A mindenki Karcsi bácsija még ma is oktat elméleti ismereteket a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban. Két éve nagy fordulat következett be az életében, egy komoly betegség miatt döntött úgy hogy visszavonul. A betegségből felépülve rájött, hogy hiányzik neki ez a munka, ezért elhatározta, hogy mégis csak vállal elméleti oktatást. Szerinte a stressz, a szeretett fiának elvesztése, közrejátszottak egészségi állapotának megromlásában. Nehezen tudják feldolgozni ezt a szörnyű veszteséget feleségével együtt. Nem érzik az idő múlását, minden nap velük van az emlékeikben. Ritka az a nap, hogy ki ne menjenek a sírjához.

A saját gyermekemet is Karcsi bácsi segítette hozzá, hogy jogosítványt szerezzen. A faluban is oktat KRESZT, Iszák Tibor polgármester úr is mindig felkéri, hogy tájékoztassa a lakosságot a KRESZ szabályok változásáról. Szívesen segít a polgármesternek, javaslatokat ad neki a falu szépítéséhez, fejlesztéséhez. Az egyik indítvány volt a temető kerítésének felújítása, a társadalmi munka megszervezése, melyben ő is részt vett.

Mindenkinek szívesen segít. Segített a Sonkádért Egyesület létrehozásában is és aktívan munkálkodik benne. Örül, hogy jó a kapcsolata az önkormányzattal.

Nagyon családcentrikus, szereti, ha együtt vannak az ünnepek és egyéb családi rendezvények alkalmával. A fiúk elvesztését az unokákon keresztül próbálják feldolgozni. Az unokákban keresik a vigaszt a mély gyászukra, de fiúk emlékükben örökké él. A három unokájukat, amiben tudják, segítik. Örülnek a jó tanulmányi eredményeiknek, nagyon büszkék rájuk. A nagymama mindig finomságokkal kedveskedik nekik, sürög-forog körülöttük.

Presbiteri tisztséget is betölt a faluban. Ha tehetik, templomba járnak, számukra fontos a hit és a szeretet. A közösségi élet, a hasznos tevékenykedés megújulást ad a mindennapokban. Egymás kölcsönös segítése, a bizalom a másik iránt, a tisztelet mélyen befolyásolja gondolkodásukat. A falu, a kis közösség fejlesztése nélkülözhetetlen számukra. A polgármester által megálmodott “Értéktár”létrehozása, melynek Karcsi bácsi is az egyik tagja, a hagyományőrzést, a helyi értékek megtartását tükrözi.

Várják már a jó időt. Azon gondolkodnak feleségével együtt, milyen virágokat ültessenek, hogy még szebbé tehessék udvarukat. Szorgos kezű, jólelkű emberek, példamutató életfelfogással és élettörténettel.  „Jó, hogy van kinek adni, van kiért és miért élni!”- mondja Karcsi bácsi.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése