Lőrincz Sándor

Nyugdíjas szövetkezeti elnök,

Szamossályi

szszb_10-214_lorincz_sandor.jpgAkik az ezredfordulón találkoznak Lőrincz Sándor nyugalmazott termelőszövetkezeti elnökkel, örömmel tapasztalják, hogy hagyományos életkedve nem hagyta el. Ha fizikailag nem is bírja már úgy a mezőgazdasági munkát, mint korábban, de érdeklik a család, a falu, a világ történései. Mások az emberi értékmérők, mint amit 75 évvel ezelőtt, születésekor Szamossályiban (a templom mellett) a hatgyerekes családban megszoktak. Természetesnek tűnt, hogy édesapja műhelyében (a hat elemit követően) folytatja a kerékgyártó szakmát. Segédlevelet Csengerben szerzett, a háború miatt közel húszévesen.

– Megnősültem 1950. március 18-án – emlékezik. Egy helyi leányt, Apáthy Ilonát vettem feleségül. Most ünnepeltük három lányunkkal s unokáinkkal ötvenéves házassági évfordulónkat. A család ma is azon a portán él (Petőfi u. 23.), melyet az induláskor kaptak. Igaz, a vályogfalú 3 ablakos ház már csak emlék, de ma sem hivalkodó kastélyban él az egykori elnök és felesége. Miként a legtöbb házban Szamossályiban, náluk is van villany, gáz, telefon és víz, s most még van „állatfarm”. Azon nem lehet csodálkozni, hogy az életét a mezőgazdaságban töltött szövetkezeti vezető gyümölcsöst telepített, jószágokat tartott, gazdálkodott. Mint annak idején, amikor tehénnel művelte a nagyanyjától kapott nyolc hold földet nappal, éjszaka pedig petróleumlámpánál gyártotta a kereket.

– Amikor az első gyerek megszületett, a feleségem nem tudta szoptatni, csak három hétig. A tehén minden éjszaka itt állt a szekér mellett. Kétszer keltem fel orizát főzni, fejni. Pozdorjánál főztem a tápszert, mert a feleségem beteg volt. Hajnalban pedig mentem aratni. Jolit követte Anikó majd Kati. A három lány felnevelése, taníttatása jócskán adott tennivalót. Közben az ötvenes években vett hat hold földet és két hold gyümölcsöst. 1959-ben, mint fogalmazta: „Irány a téesz!”

– Rögtön főkönyvelő lettem. Ez volt a legnehezebb! A többiek azt mondták: te kellesz erre a posztra, mert te megfogod a pénzt. Persze tanulni kellett! Utána 16 évet ültem még így-úgy az iskolapadban. Ötvenhat éves koromban még pedagógiát, pszichológiát tanultam. Szerencsére akkor még nem volt olyan bonyolult könyvelés, pénzügyi rendszer, mint ma. Már a második évben Szabadszállásra küldtek könyvelőképzőbe. A ház asszonya közben megjelenik a JÖVENDŐNK című képes hetilap 1960. évi augusztus 21-i számával (a 20 oldalas újság ára 2 Ft) melynek 7. oldalán egy fotó tanúsítja, hogy ezer főkönyvelőből a legjobbak közé tartozott a Szamos mellől érkezett ember. Sok-sok tanulás jellemezte az elkövetkezendő éveket is, de megérte. Húsz évig volt a tsz főkönyvelője, s ez időben mindig nyereségesek voltak. Ezalatt „elnyűtt 4 elnököt”. A sors iróniája:

– 1978. január 6-án a Hermánszeg és Szamossályi község létrehozta közös téesz elnökének választottak. Ahol eddig főkönyvelő voltam, elnök lettem. Mindösszesen úgy kétezer hektáron gazdálkodtunk. Ebből 1500 a szántó, a többi gyümölcs illetve zöldség. Később konzervüzemet is létesítettünk. Sikerült létrehozni egy ruházati üzemet, ahol a lányok, asszonyok kaptak munkalehetőséget. 1986. március 13-án nyugdíjas lettem.

Amikor az elismerésekről váltottunk szót egyaránt szerepelt miniszteri, TOT, és honvédelmi miniszteri elismerés az öt nagyobb kitüntetés között. Soha nem kitüntetésért dolgozott. Amikor erre mód volt, kihozta a földjét:

– Nagygazda akartam lenni! – idézte korábbi gondolatait.

Ehhez persze egészség is kellett volna, kellene. A legnagyobb izgalmat a 2000. júliusi infarktus okozta.

– Most már eladom az utolsó disznót is, és leállok, le kell állni! – fogalmazza kényszeredett mosollyal.

Pedig még mindig abban töri a fejét, miként segítsen felsőfokú végzettségű lányainak illetve hat unokájának. Jogászi, közgazdászi, menedzseri pálya egyaránt szerepel az unokák céljaiban. A legkisebb még alsós általános iskolás, de már a nagyokkal versenyez matematikából.

Már az unokák is felnőttszámba menő emberek, barátokkal, barátnőkkel töltik idejük jelentős részét, de a nagyszülőket még most is rendszeresen meglátogatják. A főkönyvelő, az elnök évtizedeken keresztül dolgozott a közösségért. Hozott nehéz döntéseket, s eközben bizonyára nem nyerte el mindenki tetszését. Igyekezett mindig a nagyobb közösség érdekeit előnyben részesíteni. Annak idején diplomás embereket gyűjtött maga köré, s igyekezett döntéseit körültekintően meghozni. Bizonyára ezt becsülték benne munkatársai, a község lakói, s mindazok, akik közvetve, közvetlenül közelében élhettek. Ma is nyugodtan mehet végig a falun, szerencsére lassan ezt már egészségi állapota is lehetővé teszi. Az emberekkel találkozva rendre megállítják, hogy felidézzék azt időszakot, amikor mindenkinek volt munkája, s ebből ő és családja tisztességgel megélhetett.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése