Dr. Ináncsy Miklós

Vezérigazgató, az FTC elnöke,

Szamossályi–Budapest

szszb_21-4_dr_inancsy_miklos.jpgŐsei a Rákóczi-szabadságharcban való részvétel miatt menekülni kényszerültek a Borsod megyei Ináncsról (innen a családnév). A család egyik ága így került a Szamos melletti kisközségbe, Szamossályiba, és itt él immár közel 300 éve.

Szülei földművesek voltak, a család idősebbik gyermekeként 1950. április 28-án született. Húgával, Erzsébettel, aki ma ugyancsak Budapesten él, a tengeridarálástól a legeltetésen át a marokszedésig hamar „megtapasztalták” a paraszti udvar teendőit és a mezőgazdasági munkákat. Már gyerekkorában megnyilvánult olvasásszeretete, elsősorban a történelmi témájú könyveket kedvelte és forgatja azokat a mai napig. Az iskolában a „pajkosabbak közé tartozott”, Dienes Béla kiváló osztályfőnöknek és matematikatanárnak nemegyszer kellett „számon kérnie” az „Ináncsy, Fogarassy, Guthi triót”.

Továbbtanulása némi vitát jelentett a családon belül, ám végül a mezőgazdasági irányvonal mellett döntöttek, így Mátészalkára a Mezőgazdasági Technikumba került, ahol kollégistaként igyekezett eligazodni a számára kitáguló világban. Kézilabdázott (a technikum kézilabdacsapatának kapusa lett), pingpongozott, súlyt emelt, már ekkor megnyilvánult sportszeretete, amely aztán mindeddig meghatározó elemévé vált életének. Sokat köszönhet kiváló tanárainak: Sipos István osztályfőnöknek (a szakma megszeretését) és dr. Farkas Józsefnek, aki tovább mélyítette benne a történelem szeretetét – dolgozatával Sárospatakon első helyezést ért el. Mindemellett megtanulta a szakmát is: a tangazdaság kiváló terepe volt a gyakorlati ismeretek elsajátításának, így továbbtanulása is egyértelművé vált, a Debreceni Agrártudományi Egyetem következett. Előtte a Hódmezővásárhelyen előfelvételis katonaként eltöltött egy év alatt népi táncos lett, majd táncolt egyetemi évei alatt is. Ezt nagyon komolyan vette, hiszen a népi tánc fegyelemre és kitartásra tanította.

Az egyetem elvégzése után a cégénydányádi Almáskert Tsz gyakornoka lett, innen előbb Pátyodra, majd Ökörítófülpösre vezetett útja (mindkét helyen főagronómus volt), majd a nehéz helyzetben lévő cégénydányádi termelőszövetkezet elnökévé választották 1976-ban. Nagyszerű munkatársai révén a járás legjobbjai közé vezette a gazdaságot. 1980-ban „jegyezte el” magát a húsiparral: a Húsipari Vállalat igazgatóhelyettese lett Nyíregyházán, majd a Szekszárdi Húsipari Vállalat kereskedelmi igazgatójaként folytatta, végül 1986-ban a Budapest Hús-nagykereskedelmi Vállalatnál kötött ki vezérigazgatói biztosként. 1987 januárjától a 19 megyei és a Budapesti Húsipari Vállalat által létrehozott közös vállalat igazgatójává választották, ezt a posztot tölti be a mai napig.

Közben folyamatosan képezte magát: előbb üzemgazdasági szakmérnöki képesítést szerzett, majd Gödöllőn a mezőgazdasági tudományok doktora lett 1980-ban, öt évvel később a húsipari szakmérnöki képesítést is „begyűjtötte”. Cége, amelynek döntő része a család tulajdona, ma üzemi konyhák, kórházak, a honvédség és rendőrség konyháinak ellátásával foglalkozik elsősorban. Nem lett hűtlen a mezőgazdasághoz sem, szülőfaluja környékén saját gépparkkal önálló mezőgazdasági tevékenységet folytat. Emellett tíz hektár szőlőt is művelnek Szerencs környékén, a szőlőt fel is dogozzák, a bort palackoztatják és forgalmazzák. A több lábon állás szellemében két szállodát és egy panziót is üzemeltet Hajdúszoboszlón, amelyeket a család, elsősorban felesége irányít.

– Engem gyerekkoromban tisztességre és becsületre neveltek szüleim – mondja Ináncsy Miklós. – Az ember gyerekkorában a legfogékonyabb, ekkor „másol” mindent, amit maga körül lát. Ekkor tanultam meg a kötelességtudatot és az emberséget is. Munkám során mindig nagy erőt adott a család, elsősorban a megértő feleség, aki a tanítás mellett vállaira vette a gyereknevelés nehéz terhét, biztosította a megfelelő családi hátteret. A „párját ritkító feleséggel” – Angyal Mártával – 1976-ban kötöttek házasságot, és két gyermeket neveltek fel. Ernő 1978-ban született, jogot végzett, majd szakmérnöki diplomát szerzett, jelenleg ügyvédbojtár. Márta 1985-ben jött a világra, ő harmadéves joghallgató.

Dr. Ináncsy Miklós az a típus, aki szívesen dolgozik a közért, ezért vállalta el a gyerekkorától szeretett Ferencvárosnál előbb a tekeszakosztály elnöki teendőit, majd 2006 januárjában a tisztújító közgyűlésen az FTC elnöki posztját. A 11 szakosztállyal működő klubnál őt választották a Futball Rt. igazgatótanácsa elnökének is. Reméli, hogy közszereplőként sikerül klubján segíteni, hiszen sok millió sportszerető ember vágya, hogy a Fradi újra méltó legyen régi hírnevéhez. Elégedett és boldog ember, hiszen az „egykori szamossályi kisfiú” gazdag és eredményes életutat járt be, és örömmel töltik el gyermekei egyre növekvő sikerei is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése