Varga Imre

Varga Imre szszb 27 lzs.jpgCégtulajdonos,

Hajdúböszörmény

A köztiszteletben álló vállalkozó és sportbarát, Varga Imre, 1944. november 5-én Hajdúböszörményben született ötödik gyerekként Varga István és Oláh Julianna házasságából. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd levelező tagozaton lakatosszakmát tanult, s közben gimnáziumi tanulmányokat is folytatott, majd anyaggazdálkodásból szerzett szakképesítést. Feleségével, Piroskával 1965-ben kötöttek házasságot, melyből három fiúgyermek született, Tibor 1965. december 13-án, László 1968. január 12-én, Zsolt 1970. június 1-jén.

Első munkahelye a Gépállomás volt, ahol huszonnyolc évig dolgozott először lakatosként, raktárosként, majd anyaggazdálkodási osztályvezetőként. 1988-ban az Alföld bevásárlóközpontban vállalt munkát, 1991-ben az akkori Bocskai Termelőszövetkezettel létrehozták a VASUDVAR-t, melyet 1993. január 1-jétől VASUDVAR Bt. néven családi vállalkozásként működtetnek. A kezdetekben négy főnek adott munkát a bt., ma már öten látják el a feladatokat.

A vállalkozás fő profilja vas-, vasalapanyagok forgalmazása. Korábbi munkahelyein kialakult üzleti kapcsolatait jól tudta, tudja kamatoztatni.

1999-ben megalapították a fémtömegcikkek gyártására szakosodott Lakatos 4220 Kft.-t, ami négy főnek ad munkát, a cég ügyvezetői feladatait László fia végzi. A vállalkozás hagyományos módon állítja elő a fémtömegcikkeket, bográcsot, tepsiket és az ezekhez szükséges kisebb eszközöket, melyeknek nemcsak Magyarországon, de sok európai országban is van piaca. A vasalapanyag forgalmazásban erősen érezhető a gazdasági válság – mondja a cégtulajdonos –, de bizakodóak a jövőt illetően. Varga Imre hiszi és vallja, a két cég sikeresen tud működni a későbbiekben is, és biztos megélhetést jelent az ott dolgozóknak, a Varga család tagjainak, ennek érdekében mindent megtesznek, sokat dolgoznak, s bíznak abban, hogy élénkülni fog a gazdaság, fellendül az építőipar.

Varga Imrét és négy testvérét nagy odaadással, szeretetben nevelték szülei, az otthonról hozott minta szerint nevelték fiaikat, s unokáikat. Testvéreivel, ha tehetik, hetente találkoznak. Nyolc unokájára nagyon büszke.

A család minden tagja szereti a sportot, Varga Imre egykoron minden sportágban kipróbálta magát, de a futball és a sakk került hozzá közel. A futballt leginkább szórakozásból művelte, de a munkahelyén szervezett bajnokságokon szép eredményeket értek el. Az 1973-ban meghirdetett Szabadföld-kupán a Népstadionban játszották a döntőt, ahol ezüstérmes lett a csapat, s ez a mai napig emlékezetes számára. Ma már inkább nézi a futball- és kézilabdameccseket, szívesen idézi fel a számára klasszikus játékosok nevét, Beckenbauer, Pele, Törőcsik, Nyilasi, akik számára példaértékű sportemberekké váltak. Fiai örökölték a sport iránti szeretetét, Tibort a foci vonzotta, László és Zsolt több sportágban kipróbálta magát, azonban Zsolt a kézilabda mellett kötelezte el magát, és NB I B-s szinten játszott éveken át, majd edzőként dolgozik sikeresen. A Városi Sportcsarnok üzemeltetésére létrehozott vállalkozás részesei, néhány év alatt sikerült olyan fejlesztéseket, beruházásokat végrehajtani, mely után kulturált környezetben folyhat a versenysport és a szabadidős tevékenység Hajdúböszörményben.

Az unokák pályaválasztása nem a fémipar vagy a kereskedelem felé orientálódik, de a nagypapa úgy látja, lesz majd, aki továbbvigye a családi vállalkozást, hiszen még a fiai is fiatalok, s értik a dolgukat.

Varga Imre elkötelezett közösségi ember, fontos számára, hogy a környezetében élő emberekért lehetősége szerint tegyen, támogat alapítványokat, közösségi kezdeményezéseket.

A Hajdú-Bihar megyében civil szervezetek által alapított „Hajdúk Mecénása” díjat elsőként kapta meg 1998-ban, melynek oklevele az irodája falát díszíti, míg a Bocskai Istvánt ábrázoló kisplasztika az otthonában kapott helyet. – Mindig vannak a környezetünkben olyan közösségek, melyek célkitűzésével tudok azonosulni, felvállalható, nemes munkát végeznek, kötelességemnek érzem, hogy lehetőségeimhez mérten támogassam őket – mondja Varga Imre.

Fontos számára a barátság, az utóbbi nyolc évben havonta két alkalommal barátaival találkozik, akik között minden korosztály megtalálható. – Bár már én vagyok a korelnök – mondja mosolyogva. Órákat töltenek együtt, beszélgetnek, tanácsokat kérnek egymástól, olykor a feleségekkel együtt is szervez a társaság összejövetelt.

Szabadidejében feleségével, fiaival sokat kirándult, kulturális, sportprogramokra járt, ma már egy-egy koncert, sportmérkőzés látogatása, a sakkozás maradt, ha teheti, meglátogatja lengyelországi barátait, de leginkább családtagjainak, unokáinak társaságában érzi jól magát.

Szeretné fiaival együtt eredményesen működtetni a családi vállalkozásokat, s szűkebb környezetének boldogulására tenni.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése