Rácz Gábor

Építész, vezető főtanácsos, polgárőrvezető,

Hajdúböszörmény

hb_06-92_racz_gabor.jpgAmit én csinálok, azt mind a szívemből csinálom – mondja mintegy magyarázatképpen Rácz Gábor, a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa, aki építész hivatását az utóbbi években egy építőipari családi vállalkozás működtetésére is használja, s nem mellesleg városa első számú polgárőre.

A mai napig nem bánja, hogy az általános iskolát befejezve előbb a kőműves szakmát tanulta ki, mert a gyakorlatban tanultakat – Csíkos Gergely kőműves mester és mások irányítása alatt ugyanis a szakma az összes csínját-bínját sikerült elsajátítania – később jól tudta hasznosítani. Pedig jeles bizonyítványa birtokában egyből középiskolában lett volna a helye, de az édesanyát nagyon korán elvesztő ötgyermekes család szegénysége ezt nem tette lehetővé. Szakoktatója építőipari technikumba próbálta átirányítani, végül a megkötött kompromisszum azt tette lehetővé, hogy az ipari mellett párhuzamosan a gimnázium levelező tagozatán is tanult. Jeles szakmunkás-bizonyítványt kapott, gebines kőművesként dolgozott, leérettségizett, megnősült, felvették az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolára, amely előtt kitöltötte egy év katonaidejét, lakást épített, megszületett két gyermeke – ez négy év krónikája. 1977-ben a Hajdúböszörményi Városi Tanács műszaki osztályán alkalmazták.

A fiatal, ambiciózus építési ügyintéző munkáját, igyekezetét hamar elismerték, egyre komolyabb feladatokat kapott. Közben egy évre a Tungsram Rt.-hez szegődött építésvezetőnek. Egy évtized múltán – ekkor már magasépítő üzemmérnök volt – csoportvezetőnek emelték ki, miközben végigjárta a ranglétrát: előadó, főelőadó, tanácsos, vezető főtanácsos címet írtak a neve alá az időközben polgármesteri hivatallá lett munkahelye ajtajára, ahol az utóbbi években az osztályvezetőt is helyettesíti. Tanfolyamok sokasága mellett mestervizsgát tett, tervezői engedélyt, majd szakmérnöki képesítést szerzett település-fenntartási és igazgatási szakon, 1997-től igazságügyi szakértő. A helyi kereskedelmi és iparkamaránál két cikluson át elnökségi tagként tevékenykedett.

Városából és a környékről bizalommal fordulnak hozzá építési ügyekben – jól tudják, hogy a korrekt ügymenet mellé jó tanácsot is kapnak. Munkáját helyi és megyei szinten is elismerik. Csoportja és személy szerint jórészt ő kapja azokat az eljárási ügyeket, amelyek majd Debrecenben valósulnak meg, s kizárás miatt ott nem rendezhetők. Ezeket az minősíti leginkább, hogy igen kevés jogorvoslati ügyet semmisített meg közülük a bíróság. A Lébiké Bt. nevet kapta az a családi vállalkozás, amelyet 1991-ben hoztak létre. – Ott vagyunk mi is az építőipari piacon, csak kicsiben – mondja Rácz Gábor. – Tevékenységünkben – a tervezés, a szakértői munka, az ingatlanközvetítés, a kivitelezés megszervezése a kulcsátadásig – mindig az a szegmens kerül előtérbe, amelyikre a piacon nagyobb szükség van. A legszebb az egészben az, amikor az elkészült házra, üzletre az ember rátekint, méricskéli, s végül büszkén azt mondja magamagának: ez igen.

Igazából nem tudta Rácz Gábor 1992-ben, hogy mire mond igent, amikor az egyik alpolgármester felkérésére élére állt annak a csapatnak, amely létrehozta a Hajdúböszörményi Polgárőrség Egyesületet, amelynek azóta is elnöke. Hatalmas feladatnak bizonyult a személyek megnyerése, a feltételek biztosítása – a hivatal folyamatos támogatása mellett is –, a kapcsolatrendszerek kiépítése és működtetése, az eredményesség elérése. A kezdeti 4-5 ezer óra szolgálattól mára a 20 ezer fölöttire jutottak el (természetesen mindenki társadalmi munkában), zökkenőmentessé és már nélkülözhetetlenné vált együttműködésük a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a mezőőri szolgálattal, az ifjúságvédelmi szervezetekkel és a családsegítő szolgálattal.

Közreműködtek a Szomszédok Egymásért Mozgalom kialakításában, a városi Bűnmegelőzési Tanács létrehozásában. Kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekek és a fiatalok felkészítésére, rendszeres szakjellegű táboroztatására. 14 éves tevékenységüket mind a városban, a megyében és országosan is elismerték. Személy szerint Rácz Gábor megkapta a Polgárőr Érdemérmet, 1994-ben az Év Polgárőre címet, 2005-ben pedig a belügyminiszter dicséretét. De ezeknél fontosabbnak tartja, hogy az egyesületből ketten szintén az Év Polgárőre, öten Polgárőr Érdemérem kitüntetéssel rendelkeznek, hogy 2003-ban megkapták az Év Polgárőr Egyesülete elismerést, és ugyanabban az évben Hajdúböszörmény a Biztonságos település címet érdemelte ki. Munkájuk elismeréseképpen legutóbb 2005-ben ők rendezhették városukban a X. Országos Polgárőrnapot is (de itt rendezték az elsőt is), amelyben a támogatókon kívül a település apraja-nagyja közreműködött. Rácz Gábor büszke az elért eredményekre.

Boldog házasságban élnek Tóth Rózával, aki cukrász. Andrea lányuk vendéglátó, Gábor fiuk szintén építőipari bt.-t működtet. Egyelőre két unoka aranyozza be a család életét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése