Kövér László Géza

Alpolgármester,

Hajdúböszörmény

hb_4-146_kover_laszlo_geza.jpgEgészséges családban, jó hangulatú, gyarapodó városban szeretne élni, s ezért családfőként és alpolgármesterként is mindent megtesz Kövér László Géza.

Tősgyökeres hajdúböszörményinek mondja magát – születésekor, 1953-ban még működik a helyi szülőotthon –, anyja az egészségügyben dolgozik, apja kádármester, majd gondnok az egészségügyi szolgálatnál. A szülői házban nagycsaládban él testvéreivel – húgával és nővérével –, általános és középiskoláit is helyben, a mai Bocskai általános iskolában és természetesen a Bocskai-gimnáziumban végzi.

Szakmát tanulni már a szomszéd megyébe, Tiszavasváriba megy, hogy onnan vegyipari gyógyszergyártóként térjen vissza szülővárosába, az akkori RICO Kötszerművekbe, ahol művezetőként dolgozik. Érdeklődése és több szakmai tanfolyam elvégzése tovább lendíti: munkavédelmi előadó a TUNGSRAM Rt.-nél, tűzmegelőzési előadó a városi tűzoltó-parancsnokságon, városi titkára a Magyar Honvédelmi Szövetség hajdúböszörményi vezetőségének, miközben versenysportoló kézilabdás.

Közben alkalmazkodik a kor gazdasági kihívásához, saját céget alapít, s vállalkozóként a megyei lapot is kiadó Inform Stúdió Kft. terjesztési és értékesítési vezetője. Cége ügyvezetőjeként pedig piackutatással, kiadványszerkesztéssel, terjesztési szaktanácsadással foglalkozik.

Kövér László Géza vérbeli közösségi ember, amit méltán tanúsít, hogy 32 éve tagja az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, 14 éve dolgozik a Technikai és Tömegsport Klubok Hajdú-Bihar megyei elnökségében, 17 éve a városi lövészklubban, 3 éve kapcsolódott be az Összefogás a Három Hajdúvárosért Közéleti Egyesület munkájába, s rendszeres véradóként tagja a Vöröskereszt városházi szervezetének is.

Mindezek egyenesen vezetnek a politikai szerepvállaláshoz: „2001-ben hasonló gondolkodású emberek összedugták a fejüket, mondván, fel kell pörgetni a várost, több lehetőség, több erő kell”, s miután a rendszerváltás óta érlelődik benne, hogy a baloldali értékek közelebb állnak hozzá, belép a Magyar Szocialista Pártba. Hamar rájönnek arra is, hogy „egyedül nem megy”, ha érvényesíteni szeretnék akaratukat, megvalósítani terveiket a városért, akkor összefogásra van szükség a lakossággal, a pártokkal, a civil szervezetekkel.

Az „összefogás a város lakóiért” eredményesnek bizonyul, mert a nyolc szervezet tömörülése tíz képviselőt juttat be az önkormányzati képviselő-testületbe, Kövér László Géza pedig a város alpolgármestereként folytathatja közéleti munkáját. Tevékenységével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a település „jó hangulatú, gyarapodó város legyen, szeressenek itt élni az emberek, kevés fiatal menjen el a városból, jól megközelíthető és sok embernek vonzó turisztikai célpont legyen Hajdúböszörmény, a hajdúk fővárosa”.

A hagyományőrzés szempontjából fontosnak tartja a város főterének rekonstrukcióját, hogy „Hajdúböszörmény főtere olyan legyen, mint régen”, s a forgalom kizárásával sétálóövezetté alakítsák.

A saját ötletként jegyzett – az önkormányzat által levédett és ma már országosan ismert –, „Hajdúböszörmény a hajdúk fővárosa” szlogen után újabbat is tervez: „Hajdúböszörmény. Egy város, melyet mindenki látni akar.” Tudja: ennek egyik alapvető feltétele a város egyedi településszerkezetének megóvása, s közkinccsé tétele.

Munkájához a nyugodt, kiegyensúlyozott hátteret családja biztosítja számára. A gyermekként nagycsaládban felnőtt Kövér László Géza maga is nagycsaládot alapított: 24 éves Viktor fia informatikus–laptervező, Budapesten él. A 22 éves Renáta az Eötvös Loránd Tudományegyetem harmadéves történész hallgatója, a 18 éves Péter, pedig a debreceni Ady Endre Gimnázium két tannyelvű tagozatának diákja.

Felesége, Ilike – ahogy Kövér László Géza fogalmaz –, a család motorja: egyrészt saját cégüknél dolgozik, másrészt ő gondoskodik a család egészségéről, vállalkozóként pedig a hozzá fordulóknak segít életszemléletük, életvitelük átalakításában, testi-lelki harmóniájuk helyreállításában.

„Minden nap különféle füvekből összeállított gyógyteát iszunk, kenyeret a feleségem süt, kevés nálunk a fehér cukor, helyette barna cukrot és mézet használunk” – avat be az egészséges táplálkozás titkaiba. Persze ez nem minden. Hosszú kávé, baromfizsír, hidegen sajtolt olaj, saláták – a korszerű életmód további jellemzői. Mindennek persze látványos haszna van: a betegség jobbára elkerüli őket, ahogy mondja, „gyógyszerekre keveset költünk”.

Kövér László Géza közéleti-politikai munkája mellett saját képzését is fontosnak tartja: az élethosszon át tartó tanulás jegyében jelenleg a pedagógiai főiskola művelődésszervező szakán tanul, s az idegenforgalmi szakterületen szeretne diplomázni. Új szakképzettségét is természetesen Hajdúböszörmény érdekében kívánja hasznosítani a jövőben a város alpolgármestere.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése