Kathiné Juhász Ildikó

Polgármester,

Hajdúböszörmény

hb_4-144_kathine_juhasz_ildiko.jpgA város szeretete és a közösségi élet talán a legfontosabb a család mellett Kathiné Juhász Ildikónak, Hajdúböszörmény polgármesterének. A városhoz való kötődés családi örökség: anyai és apai ágon is böszörményiek, mint ahogy a férje családja is.

Az 1962-ben, Hajdúböszörményben született lány általános és középiskoláit helyben végzi. „Csak addig voltam távol a várostól, amíg a diplomámat megszereztem” – mondja. Egyke gyerekként mindig barátokat, közösséget keres: az általános iskolában úttörő őrsvezető, rajtitkár, az iskolai szervezet titkára, a középiskolában pedig az akkori ifjúsági szövetségben dolgozik.

Bár az általános iskolában még a humán tárgyak érdeklik, a Bocskai-gimnáziumból mégis a nyíregyházi tanárképző főiskola matematika–fizika szakára vezet az útja. Azon egy percig sem gondolkodik, hogy pedagógusként hol folytassa tovább: a diploma megszerzése után óraadó egykori iskolájában, a Bocskai István Gimnáziumban, főállásban pedig a városi ifjúsági szervezet egyik vezetője.

Amikor az 1985-ös oktatási törvény megteremti a középiskolai nevelési igazgatóhelyettesi státuszt, két helyről is ajánlatot kap. A mezőgazdasági, illetve az ipari szakmunkásképző közül ezerkilencszáznyolcvanhétben az utóbbit választja.

Időközben férjhez megy. Szintén tősgyökeres hajdúböszörményi férje vállalkozóként dolgozik ma is: ruhaipari-kellék-boltját sokan ismerik a Petőfi utcában. A család közben gyarapodik: 1988-ban megszületik a lánya, 1992-ben pedig a fia, s évek múltán mindkettőjükről kiderül, hogy ugyanúgy a matematika jelenti számukra az élet racionalitását, mint édesanyjuknak.

„Gabriella lányom a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatán tanul, Szabolcs fiam pedig ugyancsak matematika tagozatú általános iskolás, s várhatóan egykori gimnáziumomban, a Bocskaiban folytatja majd a tanulmányait” – ad betekintést a család legfontosabb dolgaiba.

Időközben általános igazgatóhelyettessé lép elő munkahelyén, ahol sikeresen veszi ki a részét a szakmunkásképző szakközépiskolává fejlesztéséből. Világbanki pályázatok és újabb szakmai irányzatok meghonosítása jellemzik ezt az időszakot.

Kathiné Juhász Ildikó a szakmai-irányító munka mellett fontosnak tartja a folyamatos tanulást is: pedagógia szakon újabb diplomát szerez a Debreceni Egyetemen, majd megkapja a közoktatás-vezetői szakképesítést is. A közéleti porondot a Hajdúböszörmény Fejlődéséért Egyesület jelenti számára.

„Civil szervezet, nem pártpolitikához kötött” – jellemzi a közösséget, amely mindenkit befogad, mindenkit vár, aki tenni akar a Hajdúvárosért.

„Szinte mindenkivel tárgyaltunk, akivel úgy gondoltuk, összefogva előbbre vihetjük a város ügyét” – idézi fel a legutóbbi önkormányzati választásokat megelőző időszakot, amikor is nem kevesebb történt, mint „egy civil szervezet felvállalta, hogy egységbe fogja azokat a politikai erőket, szerveződéseket, amelyek Hajdúböszörményért tudnak és akarnak tenni.”

E hosszú tárgyalások eredményeként jön létre azután az a nyolc szervezetet tömörítő „Összefogás városunk lakóiért” választási koalíció, amelynek színeiben többen bejutnak az önkormányzati képviselő-testületbe, s amely Kathiné Juhász Ildikót a polgármesteri székbe emeli.

A pedagógusból lett városvezető továbbra sem pártcsaták színterének tekinti a várost és az önkormányzatot: „a koalíción kívüli erőkkel is együttműködésre törekszem” – mondja.

Kathiné Juhász Ildikó polgármestersége idején lendületbe jött Hajdúböszörmény. Korábban soha nem látott infrastrukturális beruházások kezdődtek és valósultak meg. A hulladéklerakó, a szennyvíztisztító telep, a gyógyászati ellátással bővített termál és strandfürdő, a termálkemping, az új posta, a szennyvíztisztító-telep bővítése, az új okmányiroda építésével a polgármesteri hivatal bővítése az eddigi állomások, de jön a folytatás is: az idegenforgalmi szempontból is fontos Bocskai tér felújítása és a kevésbé látványos fejlesztések, mint az akadálymentesítési program. Ugyanilyen fontosnak tartja a humán szférát is, így megalakult az e területen tevékenykedő Hajdúböszörményi Bűnmegelőzési Tanács, a városi idősügyi tanács, amelyhez hasonló a korábbi években nem volt. Bízik abban, hogy ezeken a területeken a segítségnyújtás, az odafigyelés még hatékonyabb lesz, aminek már jelenleg is vannak pozitív eredményei a lakosság körében.

Választási ciklusokon átívelő tervek lapulnak Hajdúböszörmény polgármesterének fiókjában. Olyanok, amelyek megvalósításához választási cikluson átnyúló megbízatás kell.

„Ha megadja a lehetőséget az élet, a lakosság részéről meglesz a bizalom és a politikai erők támogatása is, akkor nem lehetetlen, hogy folytatom” – summázza közéleti jövőjét a polgármester asszony.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése