Nagy Antal János

Tulajdonos–ügyvezető,

Hajdúböszörmény

hb_06-90_nagy_antal_janos.jpgNagy Antal János 1949-ben született Hajdúböszörményben, ahol szülei nagy szeretetben nevelték hét testvérével együtt. Korán megmutatkozott a vas, a mechanika iránti érdeklődése – szívesen játszott a szerszámokkal, pillanatok alatt szétszedte és összerakta biciklijét, a kovács- és műszerészműhely ajtaja vágyai netovábbját rejtették –, így nem véletlen, hogy gépszerelő szakmára adták, amit a fővárosban tanult ki. Budapesten vállalt munkát, később szülővárosában helyezkedett el, gyakorlati tapasztalatait a gépipari technikumban szerzett elméleti ismeretekkel gyarapította. A tanulás mindig fontos része életének, autodidakta módon képezte-képzi magát. A mechanika, a gépek iránti érdeklődése nem szűnt meg, sokat segített édesapja családi vállalkozásként működő darálóüzemének karbantartásában. A javításokból, kisebb-nagyobb munkákból származó bevételét műhelyének felszereltségére fordította. Hamarosan esztergapad, maró- és présgép állt rendelkezésére, s elérkezettnek látta az időt, hogy vállalkozóként is megmérettesse magát. Különböző alkatrészeket készített, acélszerkezet-gyártást, -szerelést vállalt.

Nagy Antal János számára az igazi lehetőséget a rendszerváltás hozta meg. 1991-ben megalapította a NAGÉV Ipa-ri, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, melynek száz százalékban ő a tulajdonosa. A céget speciálisan ipari járdarácsok és ahhoz kapcsolódó szerkezeti elemek gyártására, fejlesztésére és forgalmazására hozta létre. Ma már közel hetvenféle típust gyárt, s ezzel mindenféle vevői igényt ki tud elégíteni a vállalkozás. A járdarácsok felületvédelmét tűzihorganyzással saját üzemében oldja meg a cég, melyet 1998-ban Tiszacsegén helyezett üzembe, ahol hosszú időtartamra kapnak korrózióvédelmet az acélszerkezetek. A tűzihorganyzó üzem az ország harmadik legnagyobb felületkezelő üzeme, a kapacitás jobb kihasználása érdekében bérhorganyzást is vállalnak. Az üzem jelentős segítséget nyújt a kelet-magyarországi acélszerkezet-gyártók számára is, a termékek korrózióvédelmét korábban csak dunántúli üzemekben tudták megoldani.

Nagy Antal János fontos, stratégiai kérdésként kezeli a környezetvédelmet. A szigorú európai uniós előírásoknak egy közel százmillió forintos beruházással tett eleget a vállalkozás. A tűzihorganyzás, mint felületvédelmi eljárás, még nem igazán terjedt el hazánkban. A vevőkkel való kapcsolattartásnak több formáját is alkalmazza a NAGÉV Kft.: 2000-től saját kiadásban jelenteti meg a Tűzihorganyzás szaklapot, vevőtovábbképzéseket szervez, konferenciákat, előadásokat tart a műszaki egyetemeken, főiskolákon, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a tűzihorganyzás technológiájával. Az előadásokon túl együttműködést folytat a felsőfokú intézményekkel. Rendszeresen részt vesznek szakkiállításokon, melyek erősítik a cég szakmai presztízsét és piaci jelenlé-tét. A konkurencia jelenléte ösztönzőleg hat a NAGÉV Kft. termék- és technológiai fejlesztési tevékenységére, melyre rendszeresen jelentős összeget fordít a menedzsment. A minőségirányítási rendszer kezdetektől része és meghatározó eleme az üzemekben zajló folyamatoknak.

Nagy Antal János tehetséges fiatalokkal vette körül magát, és büszke arra, hogy az üzemben egyre nagyobb részarányt képvisel a tudásból hozzáadott érték. Sajnálja, hogy a térségben megszűnt a lakatos- és a forgácsolóképzés, ami később a munkaerőpótlásban okoz majd gondokat, s melynek jelei már mutatkoznak.

A NAGÉV Kft. 1999-ben megvásárolta a RICO Kötszerművek hajdúböszörményi gyárát, és folytatták a női higiénés termékek és kötszerek gyártását. A már működő Rács és Tűzihorganyzó Divízió mellett létrejött a Kötszer Divízió, melyet fia – az akkor még friss diplomás gépészmérnök Nagy Antal – kivásárolt, és NAGÉV Kötszer Kft.-ként sikeresen működtet. 2004-ben a szintén tűzihorganyzással és acélszerkezet-gyártással foglalkozó üzemmel, a HB Műszaki Kft. megvásárlásával, újabb cég lett a NAGÉV-csoport tagja. A HB Műszaki Kft.-ben a többségi tulajdonos Nagy Antal János lánya, dr. Nagy Judit, aki a jogi pályát választotta és folytatja. A NAGÉV Kft. Hajdúböszörményben a második, Tiszacsegén pedig a legnagyobb munkaadó, a családi vállalkozás cégei napjainkban közel hatszáz embernek biztosítanak megélhetést. A tulajdonos elhatározta, hogy az uniós országok felé fokozatosan nyisson a cég, s megalapította a NAGÉV S. R. L. céget Nagyváradon.

Nagy Antal János számos társadalmi, szakmai szervezetnek vezető tisztségviselője, elnökségi tagja a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara megyei és helyi szervezetének, a Magyar Acélszerkezetgyártók, Építők Szövetségnek és a Magyar Tűzihorganyzók Szövetségének is meghatározó tagja a vállalkozás. A 2006-ban alakult Magyar Termék Kht.-nak alapító tagja a NAGÉV Kft.

Nagy Antal János a munkáját hobbijának tekinti, szabad idejében öt szeretett unokájával foglalkozik legszívesebben, ha teheti, kirándul családjával.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló