Lelesz Miklós

Igazgató,

Hajdúdorog

hb_5-116_lelesz_miklos.jpgA Dunapack Papír és Csoma­goló­anyag Rt. Nyíregyházi Zsákgyárának igazgatójával találkozók titkon reménykednek abban, hogy a velük kapcsolatba kerülő ember olyan jószívű, amilyen nagy. Ebbéli várakozásukban nem is kell csalódniuk azoknak, akik őszinte szándékkal és jóakarattal közelítenek felé. Szavait idézve: „Nagyon sokat képes áldozni nagyon kevés köszönetért.”

A hajdúdorogi ház csöndjét 1953. november 20-án egy újszülött fiúcsecsemő sírása törte meg, jelezve azt, hogy a család következő, Miklós keresztnevű tagja megérkezett. Édesanyja, Kresztyankó Erzsébet és édesapja, Lelesz Miklós, a kovácsmester büszkén tartotta kezében a kis vasgyúrót. Az idő közben elszállt, a fiúcska felnőtté vált, támaszává nyugdíjas szüleinek. Leánytestvérei: Katalin és Judit már családosak. Az idősebb Debrecenben él, immár nyugdíjas vegyészként. Juditot sodorta a sors szele messzebbre, ő a fővárosban egy kórház könyvelőjeként dolgozik.

Lelesz Miklós élete párjául és gyermekeik anyjának Mátyás Andreát választotta. Ő Hajdúdorogon, a Móra Ferenc Általános és Művészeti Alapfokú Iskola testnevelés szakos tanáraként tesz meg mindent a keze alatt növekvő kisdiákok töretlen testi fejlődéséért.

Gyermekeik közül az elsőszülött – a család többgenerációs hagyományaihoz hűen – a keresztségben a Miklós nevet kapta. Huszonhárom évesen Budapesten, a Gábor Dénes Főiskolán informatikát tanul. Öccse, a huszonegy éves Balázs Debrecenben agrármérnöknek készül. A szülővárosban befejezett tanulmányokat egy komolyabb iskola, a Vegyipari Technikum követte Debrecenben. Az 1972-ben tett sikeres érettségi vizsgák mellé egy vegyipari technikusi oklevél is járt. Első felsőfokú képesítését Miskolcon, a Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte: vegyipari gépészmérnök rendszerszervező szakon 1977-ben kapta meg diplomáját. Hűséges típus lévén tíz évvel később visszatért a borsodi megyeszékhelyen lévő alma mater falai közé gépipari gazdasági mérnöki oklevélért.

Huszonnegyedik születésnapja előtt néhány hónappal lépett át első munkahelye, a Tiszai Vegyi Kombinát kapuján. A nemzetközileg ismert és méltán elismert gyárban közel hat éven át üzemmérnökként dolgozott.

Az első változást életében az 1983-as év hozta el. A papírral ekkor került először és véglegesen közelebbi kapcsolatba. Az akkori Papíripari Vállalat Nyíregyházi Gyára, Hajdúdorogi Gyárrészleg vezetésére kapott megbízást. Ez akkor igen nagy feladatnak bizonyult a fiatal szakember számára, ám sokaktól kapott segítséget és támogatást, amiért máig hálás.

Hét év után, a szakmában maradva, 1990-ben a változások első hullámában döntő részt vállalt az új, Opál Csomagolástechnikai Rt. névre keresztelt gyár Hajdúdorogra telepítésében. Ezzel, midőn más munkahelyek sorra szűntek meg a térségben, a legnehezebb időkben néha több száz dorogi embernek teremtett munkalehetőséget egy korszerű munkahelyen. Ez talán több volt, mint érzelmi indíttatás, a szülőhely iránt érzett felelős vezető döntött így.

Néhány hónapos üzleti tanácsadói és csomagolástechnikai szakértői munkát követően az élet egy másik és komolyabb feladattal 1994-ben találta meg: A Dunapack Rt. nyíregyházi gyárában lett a zsák-zacskó nyereségközpont termelési igazgatója, majd igazgatója. Az általa vezetett és irányított üzemben  – egy nagyvállalat részeként – jelenleg, több nagy beruházást követően átalakítás, korszerűsítés zajlik. Egy olyan összetett folyamat, mely során olykor személyekre vonatkozóan is sérülnek az érdekek. Vezető- és munkatársaival azon fáradozik, hogy megteremtsék az üzem lehetséges mértékű önállóságát.

A korszerűsítő beruházások során lerakták egy modern üzem alapjait. A termelékenységet és a minőséget illetően a szakma élvonalába kerültek. A minden területen érzékelhető globalizációs folyamatok eredményeként az egyre erősödő verseny kihívásainak is meg kell felelniük. Ezen törekvéseik egyik gyakorlati példája az Ukrajnában létrehozott leányvállalatuk eredményes működése. A zsidacsevi gyár létrehozásának aktív részese volt Lelesz Miklós.

Bár munkája elszólította szülőváro­sából, ahhoz mindig hűséges maradt, lakóiért tenni sosem volt rest. „Társadalmi munkásként” elkötelezett sportrajongó. Általában, ha nehéz helyzetű a helyi sportegyesület, odaáll, hogy segítsen. Alapítványok létrejöttét segítette, szellemi műhelyek működését, alkotók munkáját támogatja, ahogy ereje bírja. Lelesz Miklós kedvenc időtöltése a horgászat. Büszkén mutatja meg a Kanadában fogott lazacáról készített fényképeket.

Életútjára visszatekintve arról beszél, miszerint személyes jó érzése támad akkor, ha olyan ember sikereiről értesül, aki egykoron az ő munkatársaként dolgozott. Érezhető és érthető nosztalgiával a hangjában említi meg azt, hogy bizony sokan elfelejtették, az indulásukhoz tőle kaptak segítséget.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése