Fodor Jánosné

Gyógyszertárvezető,

Hajdúdorog

hb_4-154_fodor_janosne.jpgTöbb mint egy generációnyi idő nem sok az ember életében, ha az egész pályát nézzük. Fodor Jánosné, a hajdúdorogi Olajág Patika vezetője azonban annyi tapasztalatot szerzett a közel három évtized alatt, amennyi összességében bizonyára nem jutott a korábbi időszak patikusainak. A halk szavú, törékeny asszony sokáig abban a tudatban élte mindennapjait, hogy a település sorsában, a helybeliek megélhetésében kimagaslóan fontos szerepet játszó termelőszövetkezet elnökének feleségeként őrá inkább a háttérben végzett, reflektormentes tennivalók hárulnak. Tovább erősítette ezt a tényt, hogy két fiuknak a felnevelése, a családi tűzhely melegének ébrentartása – a házastárs elfoglaltsága miatt – inkább az édesanya szerepe.

S aztán eljött egy pillanat, mint a mesében, varázsütésre megváltozott a környezet, nevezetesen a gyógyszertár privatizálásának képében, s hamarosan kiderült, Fodorné Anna kiváló üzletasszonynak bizonyult. Folyamatosan beletanult az induló vállalkozás napi és stratégiai ügyeinek intézésébe, a cégvezetés jogi, könyvelési, piackutatási és marketingtennivalóinak irányításába. Ma már lassan egy évtizedes tapasztalat birtokában idézi fel a magánosítás utáni hőskor küzdelmeit.

Szerencsére nem egyedül, magányosan kellett megvívnia a hétköznapi küzdelmeket. Mindenekelőtt segítségére volt ebben a férje, Fodor János, aki a gazdasági élet szereplőivel kialakított együttműködése révén megbízható tanácsokkal látta el a feleségét. Szakmai jó barátságot ápol évtizedek óta a másik gyógyszertárvezetővel, Arató Gáborral.

Budapesten született 1947. december 22-én, Kerek Anna néven anyakönyvezték. Kőszegi Anna háztartásbeli anyuka és Kerek Imre apuka gondoskodása révén ismerte meg a családi összetartozás semmivel sem pótolható értékét. Ugyanezt a mintát igyekezett saját családjában is meghonosítani. Házasságából két gyermeke született, János gazdasági agrármérnök, Tamás informatikát tanul.

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1973-ban szerzett diplomát és valódi szülőföldjére, Hajdúdorogra jött haza dolgozni. A mai gyógyszertárnak a jogelődjében, a 16/45-ösben beosztott patikusként ismerkedett meg alaposabban az officina világával. Az igazi megmérettetést a Sárrétudvariban töltött helyettesítés hozta meg a számára, hisz az ott töltött nyolc hónap alatt tanulta meg az egyszemélyes patika vezetésének összes nehézségét és örömét. Amikor visszajött Hajdúdorogra, 1975-től ő irányította ezt a gyógyszertárat. Szakmai információszerzéssel, a betegekkel való kapcsolat tudatosulásával is telt ez az időszak. Időközben letette szakvizsgáját gyógyszerügyi szervezésből és ellátásból.

Amikor 1996-ban lehetett, ő is megvette az általa vezetett patikát. Jelenleg nyolcan dolgoznak benne, 2 gyógyszerész, 2 szakasszisztens, 1 asszisztens és 1 asszisztensjelölt és a technikai alkalmazottak. Legalább 4 ezerféle terméket azonnal ki tudnak adni, de a törvény által előírt 24 órán jócskán belül valamennyi készítményt beszerzik.

Az a tapasztalata, hogy a gyógytermékek iránt egyre többen érdeklődnek, kipróbálják némelyiket és az eredmény láttán újabbakat is megvesznek. A növekvő igény kielégítésére 1997-ben Fodorné egy gyógynövényboltot is nyitott. A televízióban, a rádióban és az újságokban tucatszám megjelenő hirdetések és az egykori betegek tapasztalatainak közreadása megteszi a hatását, az emberek sokkal felvilágosultabbak saját testük, lelkük működésének kérdéseiben.

S itt jön a paradoxon. Mégsem egészségesebbek, mint mondjuk 20 éve. Sőt! Olyan ártalmaknak vagyunk kitéve, amelyek korábban nem léteztek, vagy az immunrendszer eredményesebben védekezett ellene. A mezőgazdasági munkák mindig is jobban igénybe vették a kezet, a lábat, a gerincet, és a mozgásszervi problémákra sokféle gyógyszert, kenőcsöt írt fel az orvos. Ma a szabad levegőn inkább a parlagfű okoz allergiát, az ózonlyuk sérülése és az üvegházhatás miatt szaporodtak a rosszindulatú daganatos elváltozások. Az emberek olyan kérdésekkel találják szemben magukat, amelyekre nem tudják azonnal a választ. Ilyenkor – bármennyire is közvetlen a viszony az orvossal – sokan szívesebben kérdezik meg a gyógyszerészt a problémáikról. Ráadásul itt jut idő a betegre, nem igazán szükséges sorba állni, és nemcsak kikérik, de meg is szívlelik a hallottakat.

Fodorné Anna azt tapasztalja, hogy a korábban igencsak magas piedesztálon álló patikus ma akkor tudja a tekintélyt megszerezni és megtartani, ha szakmailag és emberileg erre egyaránt rászolgál. Azt a nézetet képviseli a gyógyszerésznő, hogy az emberek a testi, lelki, szellemi jó közérzet érdekében tegyenek meg mindent, amíg nem késő, és nem egy súlyos betegség figyelmezteti a pácienst a változtatásra.

Szabad idejét a családja és a háztartási teendők mellett olvasással, a szakmai ismeretek naprakészen tartásával tölti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése