Dr. Lyócsa János

Egészségügyi menedzser,

Miskolc

baz_01_42_dr_lyocsa_janos.jpgEzerkilencszázkilencvenben lett dr. Lyócsa János a miskolci Diósgyőri Kórház igazgatója, s 10 éven keresztül vezette az intézményt. Most a kórház rendelőintézetében dolgozó belgyógyász főorvossal pályafutásáról, a kórház élén eltöltött egy évtized tapasztalatairól beszélgettünk.

– Sok fiatal csak az utolsó pillanatban tudja eldönteni, milyen pályát is válasszon magának. Ön is így volt ezzel?

– Nem, én már óvodás koromban is orvos akartam lenni. Hogy miért, nem tudom, hiszen doktor nem volt a családunkban. A gyógyítás iránti vonzalmamban esetleg szerepet játszhatott, hogy miskolctapolcai családi házunkban gyakran nyaraltak a Reanal gyógyszergyár dolgozói: talán miattuk határozhattam így, hogy orvoslásra adom a fejem.

– A döntés tehát korán megvolt. Semmi sem menthette meg korán kiválasztott pályájától?

– A Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiztem, majd jelentkeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Az első két nekifutásom ugyan nem volt sikeres, de harmadszorra felvettek. Egyébként az addig eltelt két év üresjárat sem volt igazán üresjárat, ez idő alatt a megyei kórházban dolgoztam műtősként. Nagyon sok tapasztalatot szereztem azok alatt a hónapok alatt.

– Elvégezte az egyetemet, majd a Vasgyári (mostani nevén a Diósgyőri) Kórházban kezdett el dolgozni. Miért pont ott?

– A legendás dr. Szabó István, aki akkoriban a Miskolci Tanács Egészségügyi Osztályának vezetője volt, kijelentette: a Vasgyári Kórházban mind engem, mind pedig kórboncnok feleségemet fogadni tudják, ráadásul egy szövetkezeti lakást is ki tudnak utalni nekünk. Főleg ez utóbbi játszott nagy szerepet döntésünkben. 1973-ban tehát munkába álltunk: a feleségem a patológián, én pedig a belgyógyászaton, osztályos orvosként.

– Meddig?

– 1981-ig dolgoztam a belgyógyászaton, de közben az akkori Lenin Kohászati Művekben is üzemorvoskodtam, sőt, mentőztem is. 1981-ben aztán kineveztek a kórház üzemegészségügyet irányító igazgatóhelyettesévé, de a mentőzést 1-2 évig még tovább vittem. Ez volt a hobbim.

Kilenc évig tartott igazgatóhelyetteskedése, aztán a rendszerváltás utáni első szabad kórházigazgató-választáson önt választották meg az intézmény élére.

– Hogyan élte meg az átalakulást?

– Nehezen. Az addig megszokottak gyökeresen megváltoztak. Megszűntek az adakozások, kezdetét vette a vadkapitalizmus. Átalakult a finanszírozás (a biztosító a teljesítmény alapján küldte a pénzt), tehát harcolni kellett a betegekért. Az egészségügy privatizációja a háziorvosi rendszer reformjától eltekintve nem történt meg, s máig is ezt nyögik a kórházak. Alapvetően azt hiszem az a baj, hogy az ’90 óta hivatalban lévő népjóléti, illetve egészségügyi miniszterek többnyire nem tudták kellőképpen érvényesíteni az egészségügyi ágazat érdekeit a kormányban. Kivételt talán csak Szabó György jelentett, akit máig a legjobb miniszternek tartok az eddigi öt közül.

– Egy évtizedet eltölteni kórházigazgatóként hosszú idő. Kudarcai? Sikerei?

– Voltak. Szomorú voltam például, hogy az ágyszámleépítési programból rosszul jöttünk ki, hiszen nálunk például (talán ezzel az egyetlen kórház voltunk a megyében) egy jól működő osztályt, a fül-orr-gégészetet is, megszüntettek racionalizálásra hivatkozva. Ugyanakkor örülök annak, hogy amit 1990-ben vállaltam, sikerült teljesíteni. Ma már van a Diósgyőri Kórházban komputertomográf, mammográf, ultrahang-diagnosztika, s úgy érzem, szakmailag ütőképes csapatot hagytam utódomra.

– Sokakat meglepett, amikor idén márciusban hirtelen lemondott. Miért állt fel?

– Sokat vártunk az új kormánytól. ’98-ban Orbán Viktor személyesen ígérte meg, hogy a két miskolci kórház összevonásából nem lesz semmi. ’99 őszén azonban már láttam, hogy megtették az előkészületeket az Erzsébet Egészségügyi Központ létrehozására, s ekkor úgy döntöttem: ebben már nem veszek részt.

– Ennyire ellenzi a tervezetet?

– Örültem Orbán Viktor ígéretének, hiszen mindig úgy vélem, hogy az Erzsébet Egészségügyi Központ megalakításával egy vízfejet hozna létre az önkormányzat. Miskolcon az elmúlt évtizedekben többször kísérleteztek már kórházösszevonással: a 60-as években a megyei és a városi kórházat vonták közös irányítás alá, a 70-es években pedig az akkori tüdőkórház került a Semmelweishez. Egyik akció sem lett sikeres, mindkétszer felülvizsgálta döntéseit a tanács.

– Tehát vette a kalapját. Jelenleg mivel foglalkozik?

–Egyelőre a Diósgyőri Kórház rendelőintézetében dolgozom, de azt hiszem, már nem sokáig. A fizetésemből ugyanis csak a vezetői pótlék került ki, a többi maradt. Márpedig melyik egészségügyi intézménynek kell manapság egy „túlfizetett” orvos?

– Hogyan tovább?

– Nem aggódom, biztosan el tudok majd helyezkedni. Megvan még az orvosi diplomám…

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése