Veres Edit

Az MDF B.-A.-Z. megyei választmányának elnöke,

Miskolc

baz 8 ki Veres Edit.jpgA református családban született politikust megfogta a Magyar Demokrata Fórum vezetőinek karakterisztikája, szakmapolitikai programja, valamint a család, a haza és a közösség iránt érzett felelősségteljes megnyilvánulásai. Neveltetéséből adódóan ezt a szellemiséget igyekszik átadni kisfiának is, aki sokszor megkérdezte tőle: Anya, mi az, hogy magyar? A választ igazán az MDF-ben találták meg.

Debrecenben született 1977. február 23-án, hároméves korában pedig ráadták szülei az első balettcipőt. A cívis városban végezte általános és középiskolai tanulmányait, ahol a Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Egyetem Bölcsésztudományi Kar politikatudományi szakára nyert felvételt.

Első diplomáját 2000-ben vehette át, újabb öt év múlva pedig – most már a Szociológiai Tanszéken – megszerezte a szociológiai végzettséget igazoló második diplomát is. Utóbbival párhuzamosan, szintén Miskolcon, a Bölcsésztudományi Karon elkezdett egy irodalomtudományi PhD-programot, amit 2007-ben fejezett be, de akkor már egy éve a budapesti Corvinus Egyetem Szociológia PhD-program hallgatója volt. Első munkahelyét a Miskolci Egyetem Politikatudományi Tanszékén találta meg Veres Edit, ahol 2003 óta megbízott, illetve PhD-oktatóként foglalkoztatják.

Emellett úgy érezte, van annyi energiája, hogy a Nyíregyházi Főiskola Politológia és Szociológia Tanszékén is vállaljon előadásokat, így 2005-től két felsőfokú oktatási intézményben dolgozik. Trénerként részt vesz az Antall József Alapítvány szakmai munkájában is, szerepet vállal a politikai kommunikációs készségek fejlesztésében és a marketingstratégiák kidolgozásában. Mindez szorosan összefügg kutatási és érdeklődési területével, ami a politikai kommunikáción belül a politikai és stratégiai marketing, a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselete és politikai kommunikációja, valamint az etnikai és etnoregionalista pártok kutatása.

Munkája révén több, nemzetközileg jegyzett ösztöndíjat és tanulmányutat nyert, szakmai előadásainak pedig Miskolctól Pécsig, Budapesttől Nagyváradon át ukrajnai és bulgáriai váro­sokig sok száz hallgatója volt.

Az MDF megyei elnöke angol és francia nyelven beszél, a párttal való viszonya tanársegéd korában kezdődött, amikor fiatal aktivistákkal találkozott. Ezután vezetésével felépítették az Ifjúsági Demokrata Fórum megyei szervezetét, melyet az IDF alelnöki pozíciójának elnyerése követett. 2006-ban az edelényi választókörzetben elindították az országgyűlési választásokon, az őszi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként folytatta tovább a politikai szakma tanulását. Megyei elnökké 2007. januárban választották meg, majd 2008. januárban kétharmados többséggel újabb két évre megerősítették pozíciójában.

Hogyan tud ilyen sok területen jól megfelelni, és hogyan bírja energiával? Erre azt válaszolja, hogy jó helyre született, és mindig biztosított volt számára a nyugodt családi háttér. Édesapja a MÁV osztályvezetőjeként vonult nyugdíjba, édesanyja a DOTE intézetvezető főnővére volt.

Bátyja – aki most egy multinacionális cég hatékonysági mérnöke és felsővezető – vörösdiplomával végezte gépészmérnök–közgazdász szakot. A családban sok a mérnök, márpedig ezekre az emberekre jellemző a racionális gondolkodás. Ő ebben nőtt fel, ezt örökölte, és használja a munkájában és mindennapjaiban is.

Férje Eszlári János, a Felsőzsolcai ÁMK művelődésszervezője, akit párja nem tart politikus alkatnak. Ennek ellenére sok mindent megbeszélnek, miközben Edit érzi, hogy otthonról bizalmat és feltétlen támogatást kap. Gyermeküket, Ádámot keresztény értékrend szerinti nevelésben részesítik, eddig görög katolikus óvodába járatták. Iskolai tanulmányait is katolikus iskolarendszerben folytatja. Hogy lesz-e kedve a későbbiekben sportolni, azt ő fogja eldönteni.

Ha anyukája nyomdokaiba akar lép­ni, akkor magas a mérce: Veres Edit ugyanis nemcsak balettozott, hanem tagja volt a Debreceni Attitűd Mozgásművészeti Egyesületnek is, ahol ritmikus sportgimnasztikában első osztályú versenyzői szintet ért el. Sűrű elfoglaltsága mellett heti 2-3 alkalommal ma is fut, úszik vagy aerobikfoglalkozásra jár.

Büszke arra, hogy a katedrán szét tudja választani az aktuálpolitikát a szakmától, és megfelelő távolságtartással kezeli a sokszor nagyon is kézzelfogható összefüggéseket.

Elismeri: publicisztikáiban már a pártpolitikus köszön vissza. Az MDF parlamenti képviselőivel rendszeres kapcsolatot tart fenn, a döntések előkészítésébe informálisan sokszor bevonják, számítanak szakmai tudására.

Kikapcsolódásként leggyakrabban az utazást választja, így járták már be családostul kontinensünk nagyobb részét, ami nem meglepő, hiszen igazi européernek tartja magát.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló