Üveges Zsolt

A Cirkont Rt. ügyvezető igazgatója,

Miskolc

baz_06_24_uveges_zsolt_1.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodásának meghatározó cége a miskolci központú Cirkont Rt., amely az érdekeltségébe tartozó ÉGH Rt.-vel együtt megyénk Miskolctól Ózdig terjedő területen biztosítja a lakosságnak és a közületeknek a szolgáltatását. A hosszú távú, modern hulladékgazdálkodás érdekében, a sajókazai, uniós támogatással kiépülő modern hulladékgazdálkodási központra alapozva komplex szolgáltatói, feldolgozó rendszert honosítanak meg a térségben. A szelektív hulladékgyűjtést is kiterjesztik a kis településekre is.

A Cirkont Rt. ügyvezető igazgatója 2004 őszétől Üveges Zsolt, aki már  „régi bútordarab” a cégnél. A dél-borsodi származású vezető Mezőcsáton született, hét-nyolc éves koráig élt az egykori mezővárosban, ahonnan családjával Tiszakeszibe került. Itt végezte el az általános iskolai tanulmányait, majd Miskolcon az egykori 1. Sz. Szakközépiskolában, a mai Baross Gáborban tanult autóforgalmi szakon. Az érettségi után a helykeresés keretében a 101-es, Szemere Szakközépiskolában következett az autószerelő szak. Első munkahelyén, a mezőcsáti termelőszövetkezetben pár hónapig dolgozott szállításvezetőként, majd következett a katonaság. Nem sokkal a leszerelés után megnősült, s Miskolcra költözött. Ekkor a Miskolci Közterületfenntartó Kft. szállításvezetőjeként helyezkedett el, s 1989-től „szemetel”. Innen 1992-ben jött át a Cirkont Rt. jogelődjéhez. Azóta különböző beosztásokban folyamatosan a cégnél dolgozik.

„Közben benőtt a fejem lágya, s diplomát szereztem a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán a környezetvédelmi szakirányban. Saját magam miatt csináltam meg. Műszaki beállítottságúként érdekelt a dolog. Hosszú távon egyébként is ez, a környezetvédelem a jövő, amit a történelem igazolt is. A munka és a család mellett nagyon kemény dió volt, de sikeresen elvégeztem az egyetemet” – utalt a munka melletti tanulás okaira és nehézségeire Üveges Zsolt.

Az elmúlt években holdingként működő cégcsoport jött létre az amerikai érdekeltségű Cirkont Rt. körül, amelynek tagja még az Új Depónia Kft., a kazincbarcikai központú ÉHG Rt., az ózdi ÓHG Kft. Tevékenységüket Tomkó István, a Cirkont korábbi igazgatója fogja össze. Amire szükség is van, mivel az uniós ISPA-program keretében mintegy 3,4 milliárd forintos (a fele uniós támogatás, 40 százaléka magyar kormányzati pénz, tíz százalék pedig önrész) költséggel modern hulladékgazdálkodási rendszert honosítanak meg a Sajó-Bódva völgyének térségében a sajókazai regionális hulladékkezelő központra alapozva. Véghajrájához közeledik a beruházás, aminek a keretében kommunális hulladéklerakót, a szerves anyagok számára komposztálótelepet, építésihulladék-lerakót, válogatóüzemet (bálázás, kötegelés, egységcsomagok készítése), valamint a tevékenységhez szükséges kiszolgálóépületeket építenek. Ózdon pedig egy átrakóállomást hoznak létre. A program keretében az önkormányzati társulás mintegy 110 településének a területén bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, valamint öt régi, elavult hulladéklerakó-telepet, a kazincbarcikait, az edelényit, a szikszóit, az ózdit és az aggtelekit rekultiválják. A nyári esőzések hátráltatták a kivitelezőket, de a száraz, napos ősz során a csúszás jó részét sikerült ledolgozni. A rendszer teljes kiépítése, beüzemelése várhatóan 2006 első félévében fejeződik be.

„A Cirkont Rt. tiszta profilú cég, csak a települési szilárd hulladékkal foglalkozik: gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás. Miskolc és vonzáskörzetében szolgáltatunk, társasházak, lakásszövetkezetek és több száz cég tartozik az ügyfeleink közé. Sajókazán helyezzük el a modern, az EU elvárásainak megfelelő, mindent igényt kielégítő telepen a hulladékot. Korábban tényleges piaci viszonyok között, szabadon lehetett szerződést kötni Miskolcon, ’97-től viszont változtak a viszonyok, s azóta tart a civakodás városi konkurensükkel, ami elég sok energiát leköt, s mindenkinek sokba kerül. Ha ezt sikerülne a szakmára fordítani, akkor még színvonalasabb szolgáltatást biztosíthatnánk” – utalt az ügyvezető a „miskolci szemétháborúra”.

Rövid távú célok között első helyen a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése áll. A további fejlesztéseket a cégcsoport elképzeléseihez igazodva valósítják majd meg. Első sorban az ISPA-beruházáshoz kapcsolódva hulladékhasznosításban gondolkoznak.

A szolgáltatás biztosítása, a jogi huzavona s a közben futó beruházás sok idejét leköti az ügyvezetőnek. Szabad idejének jó részét családi programokkal (nős, egy fia s egy lánya van), a haverokkal tölti. A kettő egybe is eshet, ha autóversenyre, salakmotorra mennek. Különleges hobbija nincs.

A technikai sportok szeretete nyilván még az autószerelőiskola-korából ered. Szívesen beleássa magát egy-egy érdekesebb műszaki dologba is, amiről hall vagy olvas a sajtóban, s felkelti érdeklődését.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése