Appel Gusztáv

A Terra Rossa Kft. ügyvezető igazgatója,

Kistokaj

baz_05_100_appel_gusztav.jpgA legnevesebb ős, aki az Appel nevet ismertté és elismertté tette  – Appel Gusztáv – 1823-tól élt Magyarországon. Földbirtokosként és jószágkormányzóként az ország egyik legtekintélyesebb, minden új iránt fogékony gazdája volt. Mintaszerűvé tette az Esterházy- és a Hunyadi-uradalmak gazdálkodását: tevékenységével főként a berni tehenészet, a merinói juhászat és mindenekelőtt a lótenyésztés szerzett múlhatatlan érdemeket.

Ez utóbbival kapcsolatos géneket örökölhetett a lovakat ugyancsak szerető és kedvelő későbbi leszármazott Appel Gusztáv, aki 1955. február 16-án született Miskolcon. Miután édesapja 1956-ban nyugatra távozott, a ma már nyugdíjas édesanyja (aki egyébként jogi végzettséget szerzett, különböző cégeknél dolgozott jogtanácsosként) egyedül nevelte.

Emlékezet szerint szép gyermekkort töltött Miskolc-Tapolcán és a Szabolcs megyei Bujon, ahol nagyszülei éltek. Itt töltötte a nyarakat, sőt még az első osztályt is itt végezte. Az iskolában  – ahol minden érdekelte – a tanulással sok gondja nem akadt. Különösen kedvelte középiskolai tanulmányainak színterét, a Kossuth-gimnáziumot, amely egy kedves, családias hangulatú, igazi gyerekközpontú iskola volt. Olyan nagy tudású tanárok gondoskodtak erről, mint a művészettörténész Sárközi tanárnő vagy Huszti tanár úr, aki az egyetemen is oktatott.

Szerencsés választásnak érezte a Miskolci Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karát, ahol nem „zsigerelték ki a hallgatót a sok rajzolással”. A szakmai tárgyak (geodézia, bányaművelés, geológia) mellett az élénk klubélet révén jutott idő szórakozásra is.

Első munkahelye a Fekete-völgyi bánya lett, ám nemsokára Hatvanba, majd Budapestre „szólította a hadsereg”. Leszerelés után frontmérnökként folytatta, majd 1984-ben váltott, a Tigáz Miskolci Igazgatóságára került, ahol gyorsan végigjárta a ranglétrát: műszaki ellenőr, termelési csoportvezető, majd vállalkozásvezető lett. Számtalan szakmai továbbképzés, tanfolyam részese volt, több szakképzettséget is szerzett, 1989-ben gáz szakmérnöki képzésben vett részt. Egy évtized után szánta rá magát az újabb váltásra, megalakította a ma is eredményesen működő cégét: a Terra Rossa Kft.-t.

Igazából hárman indították a ma már teljesen családi vállalkozásnak minősülő céget (két társa más komoly cégeknél folytatja tevékenységét, vagyis nem haraggal váltak). Kezdetben gázépítéssel foglalkoztak, ma már járatosak mindenféle közműépítésben: gáz-, víz-, szennyvízvezeték, útépítés, magasépítés terén egyaránt.

A jelenleg 20-25 fővel dolgozó cég jelentősebb munkái az elmúlt években: az M3 Autópálya Füzesabony–Polgár közötti szakaszának vízépítési, vízelvezetési munkái, Pere és Hejőpapi községekben útépítés, Berzék, Sajóhídvég, Köröm községek közös szennyvízcsatorna-építése, Hejőpapi szennyvízcsatorna-hálózat kivitelezési munkái, Miskolc–Pereces és Nemesbikk gázellátása, Igrici község vízműtelepének és ivóvízhálózatának és Mezőcsát egyéb belterület ivóvíz-ellátási munkáinak kivitelezése.

Az évi háromszázmillió körüli árbevételt produkáló cég az idén „kilépett” a megyéből, hisz részt vesznek a Hajdúböszörmény város határában épülő hulladékkezelő telep építésében. Folytatják az autópálya építésénél korábban kezdett tevékenységüket, emellett közreműködnek a hejőkeresztúri pihenő létesítményeinek építésében.

„A talpon maradáshoz kemény munkára van szükség – mondja Appel Gusztáv. – Ebben talán legfontosabb a szavahihetőség: amit az ember kimond, azt tartsa be, legyen szó megrendelőről vagy munkatársról. Ma már óriási szerepük van a megbízható partnereknek, hisz nagyon leromlott a fizetőkészség. Nem mindegy, hogy az ember alvállalkozóként hol vállal munkát. Ebből a szempontból jó partnerek az önkormányzatok, még ha olykor késve is fizetnek.” Appel Gusztáv Kistokaj önkormányzati képviselő-testületének tagja, 2002-től a műszaki bizottság vezetője.

1984-ben kötött házasságot Békési Judittal, aki korábban citológus szakemberként dolgozott, ma ő is a cég alkalmazottja. Két lányuk közül Judit most fog érettségizni Miskolcon a Kossuth-gimnáziumban, valószínűleg a jogi pályán folytatja. Nagyon szereti a lovakat, a gyógylovaglás iránt érdeklődik. A három évvel fiatalabb Alexandra most elsős a Kossuth-gimnáziumban.

Az ügyvezető igazgató az egyik teniszklub alapító tagja, teniszsikereiről számtalan serleg tanúskodik. Szeret síelni, de a legfontosabb számára a lovaglás. Istállójukban saját lovaik mellett bértartással is foglalkoznak, tervezik a jövőben a lovas turizmus, a lovaglásoktatás, bérlovagoltatás fejlesztését.Elégedett, boldog embernek érzi magát, mert mindig azt tartotta legfontosabbnak, hogy boldog család vegye körül.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése