Bacsó János

Polgármester,

Ónod

baz 8 ki Bacsó János.jpgA havonta megrendezendő állat- és kirakodóvásárok jelentik a község legnagyobb vonzerejét, ám a település vezetője a várlátogatást is szívesen ajánlja az ideérkezők figyelmébe. A turizmusfejlesztéssel kapcsolatban fontosnak tartja a falukép további javítását, ezért 2008 tavaszán négyezer tő virágot ültettek el.

Sajószentpéteren született 1962. február 2-án Bacsó János. Gyermekkorá­nak első 14 évében Lak községben élt szüleivel, és ott végezte el az általános iskolát is. Felvették Kazincbarcikán a Lékai János Szakmunkásképző Intézetbe vegyipari szakmunkástanulónak, ahol 1979-ben szerzett szakmunkás-bizonyítványt. Mivel volt szakközépiskolai képzés is az intézményben, 1981-ben leérettségizett. 1985-ben az Irinyi János Vegyipari Technikumban vehette át a technikusi oklevelet, miközben tanult szakmájában dolgozott. Első munkahelye a Borsodi Vegyi Kombinát PVC-üzeme volt, ahonnan 1982-ben a Tiszai Vegyi Kombinát olefingyáregységébe távozott. Két év múlva a Tiszai Hőerőműben kapott állást, ami egészen polgármesterré választásáig tartott. Folyamatosan képezte magát, 1992-ben művezetővé nevezték ki, majd 1996-ban az amerikai AES tulajdonába került üzem projektvezetői munkakörét nyerte el egy pályázaton. Feladata ekkor a hőerőmű kapacitásának bővítése volt. Igazodva az üzem profiljához, 2000-ben környezetvédelmi szakelőadói képesítést szerzett, 2001-ben pedig a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karának elvégzése után kezébe vehette a diplomáját. Ekkor már az erőmű kazánosztályának volt a művezetője, és fél évet a szállítási üzem osztályvezető-helyettesi pozíciójában is eltöltött.

Így jött el a 2002-es év, amikor barátai unszolására elindult a helyhatósági választásokon. Addig távol tartotta magát a politikától, és bevallása szerint a polgármesteri hivatalban csak 1984-ben járt, amikor feleségül vette Bodnár Dórát. Ő vegyészmérnök, és négy fiuk született a házasságból. János a Debreceni Egyetem fizika szakán tanul, Ádám a miskolci Lévay Gimnáziumban áll érettségi előtt, és gépészmérnöknek készül. Máté ugyancsak a Lévayba jár, 11. osztályos, és a történelem szakirány, valamint a katonai pálya vonzza. Péter az ónodi Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola 6. osztályos tanulója, és a Földes Gimnázium hatosztályos tagozatának előkészítőjét végzi.

Polgármesterré választása előtt négygyermekes apaként a Nagycsaládosok Egyesületében vállalt közösségi feladatokat, szervezett kirándulást és több hangulatjavító programot.

Mire új pozícióját elfoglalta, kiépült Ónodon az infrastruktúra, ám feladat még akadt bőven. Településfejlesztési tervet dolgoztak ki, amelynek részeként felújították a polgármesteri hivatalt, az iskolaépületet pedig aulával bővítették, az óvoda akadálymentesítését a napokban fejezték be. Az önkormányzat igyekezett pormentessé tenni a község útjait, de csak részsikereket értek el.

Komoly gondok jelentkeztek a havonta megrendezendő vásár kapcsán Ónod közbiztonságát tekintve, mert a rendezvény előtti éjszakákon számtalan lopás és betörés keserítette meg az ott élők életét. Bacsó János ezt a helyzetet úgy oldotta meg, hogy az ominózus időszakra rendőri erősítést kért. Készítettek a gépjárműforgalom számára egy körutat, így az állandó tumultus is csökkent, és kulturált elárusítóhelyeket hoztak létre. Az ország egyik legrégebbi, híres vására – néhány évnyi szüneteltetéstől eltekintve – már 600 éve működik, szolgálva a térség ellátását, és értékesítési lehetőséget biztosít a helybeli gazdálkodóknak. Jellemző adat, hogy hatszáz bérletes és átlagosan 300 napijegyes árus kínálja a portékáját minden alkalommal.

Ónod őrzi történelmi múltját is, hiszen 1707. május 31-e és június 22-e között, a Rákóczi-szabadságharc idején ott zajlott az a híres országgyűlés, ahol kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. Ennek emlékére minden évben programot szerveznek, amelyen belül megrendezik a hagyományőrző tűzoltóversenyt is. Tájházukban főállású szakember kalauzolja az érdeklődőket, aki átkíséri a vendégeket az ónodi várba, és ismerteti az erődítmény múltját, valamint számot ad az egykor ott zajló történelmi eseményekről is. A tervekről elárulta a polgármester, hogy továbbra is fontos feladatnak tekintik a község küllemének a javítását, valamint a fő attrakció, a vásár még vonzóbbá tételét. Utóbbi folyamat jó úton halad, hiszen az elmúlt hat évben ötszörösére emelkedett az ebből származó önkormányzati bevétel, miközben a helyjegyek árát csak a duplájára emelték. Sokszor megfogalmazódott már a Sajó-parti település élhetőbbé tétele is, ami összefogással folyamatosan javítható.

Barkácsoló ember hírében áll Bacsó János, hiszen örömmel hasznosítja otthon a megszerzett műszaki tudását. Korábban egyedül javította saját autóit, de készített a gyermekeinek gokartot, házukba pedig fém csigalépcsőt is. Az ilyen jellegű munkák lekötik a figyelmét, és pihentetőül hatnak számára az önkormányzati feladatok megoldása közben.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése