Horváth József

Kereskedő,

Miskolc

Horváth József b4.jpgAz igazán jó kereskedő, saját anyagi érdekeltségén túl kitüntető figyelmet fordít a vevő felé – arra törekedve, hogy áruja minőségét az eladás szertartása is olyanná tegye, hogy a kötelező viszontlátásra köszönésben benne foglaltasson annak bizonyossága.

Az igazán jó kereskedő minőséget ad, és ezzel tudatosan formálja, szinte irányítja a közízlést. Ha ez mind együtt van, akkor a jó kereskedő legyőzi a vevő bizonytalanságát és megnyeri tartós bizalmát. Ez Horváth József foglalkozási ars poeticája. Az eredményt pályafutása igazolja, mely a 70-es években egy családi vállalkozású kötödével kezdődött és nőtte ki magát szinte az elsők között Miskolc legjobb és legdivatosabb butikjává, mely J&J néven fogalommá vált az igényes vásárlók körében. Azokban az időkben, amikor nem annyira eladni volt kunszt, mint minőségi árut beszerezni – felesége kitűnő ízlésének és összeköttetéseinek köszönhetően sikerült a pesti divatot leköltöztetni a városba.

Az akkor és mai napig is töretlen igényességű kereskedői tevékenység a lassan, de biztosan módosodó középosztályt kívánta megcélozni. A 90-es évektől folyamatosan nyílt meg szintén elsők között egy ékszerüzlet, majd a város főutcájának legfrekventáltabb helyén kft. formában egy parfümériával kibővített második, melynek vezetője és egyben ügyvezető igazgatója is. Egy üzlet, amelyben a kispénzű, de szépre vágyó vásárló ugyanúgy megtalálhatja vágyai tárgyát, ahogyan a gazdag luxuskategóriát keresők. Ebben az üzletben valósulhat meg Horváth József igazi vágya, egy olyan eladótér, amelynek kivitele, berendezése, és áruja felveheti a versenyt egy hasonló nyugati üzlettel.

A pazar márványborítású elkülönült eladótérben, az ékszerszakmában kötelező diszkréció mellett a potenciális vevő nemcsak ékszerben kaphat garantált minőséget, hanem akár úgy is érezheti majd magát, mint a csak filmekben látott Tiffany-nál. Ahogyan fogalmaz, a minőség biztosítása, egyfajta „előremenekülés” olyan pozíció elnyeréséért, amelyet nem rendíthet meg az uniós csatlakozás kíméletlen versenyhelyzete. A nagy hal–kis hal szindróma egyedül ezen az áron védhető ki, olyan helyzetet kell teremteni, hogy érdemesebb legyen velünk kiegyezni, mint kishalként lenyelni, vagy ellehetetleníteni!

Az ékszer kísérő luxusa lett a parfüm, korra, nemre való tekintet nélkül nagyon is jellemzően viselőjére. Horváth József a MEN-TA Stúdió Kft.-n belül üzemeltetője a Plaza és a Szinvapark két luxusparfümériájának, mely egy nemzetközi kereskedelmi lánc tulajdona, a Szinvapark kicsi, de gazdag választékú ékszerüzlete szintén őt dicséri.

A jó kereskedő ismérvét e portré kapcsán már kimerítettük. Essék most szó arról a szintén ritka képességről, melyet megalapozott fantáziának neveznek, vagy egyszerűen PROTIP Ingatlanfejlesztő Kft.-nek, mely Szlovákia határától alig tizenöt kilométerre fekvő tavas ingatlan tulajdonosa.

A szelíden lankás, erdőkkel szegélyezett tizenkilenc hektáros tó és hatvanhektáros környezete egy tájrendezés keretében minden szempontból kiváló üdülőövezet és vízicentrum lesz. Mintegy 100 darab belterületi ingatlan kialakításával és értékesítésével egyidejűleg kezdik meg az infrastruktúra kiépítését, melynek elkészülési ideje 2004 májusa.

A Vadna-Park üdülőközpont megvalósításának „lelke” és szervezője Horváth József semmit nem bíz a véletlenre. Az elmaradott térségek idegenforgalmi felzárkóztatását célzó pályázattal kívánja a kft. megvalósítani ezt a nagyon szép és hiánypótló tervet, melyben kitűnő partnereik a szomszédos önkormányzatok. Megvalósulás esetén mintegy 100 ingatlan épülhet fel a tó környékén, ahol a pihenni vágyók érdekeire tekintettel kizárják a zajos vízisportokat. Nemeshal-telepítéssel horgászparadicsomot alakítanak ki, a sekélyebb részeken fürdést, a mélyebb részeken akár búvármerülést is biztosítva az e sportot kedvelőknek. A kempinglehetőséget és a biztonságot 24 órás portaszolgálat, recepció és kiszolgáló épületek biztosítják.

Horváth József azon szerencsések közé tartozik, akik azt művelhetik életük folyamán, amihez profi módon értenek és amiben örömüket lelik. Az „ékszerszakma” titkainak ismerője, a gyöngy rajongója, a város Alabárdos nevű elegáns éttermében szűk körű exkluzív bemutatókat szervez, ahol a herendivel és ezüsttel terített asztalok mellett üzletek köttetnek. Megtudhatjuk tőle, hogyan lesz a gyöngy „igaz”, milyen eljárással jön létre a csillagászati áru, úgynevezett feketegyöngy, és milyen élményt jelentett Tajvanon az ékszer-világkiállítás gyönyörű modelljei által viselt horribilis összegű ékszercsodák látványa.

A kép nem lenne teljes, ha kihagynánk nemrég nyitott antikvitását, ahol minden régiséget kedvelő vevő talál műtárgyat otthonába, és ha nem mondanánk el, különösen arra büszke, hogy tizenkét éve társvállalkozó soha egyetlen üzleti kapcsolat és együttműködés nem bomlott fel miatta.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése