Mezei György

Vállalkozó,

Miskolc

baz_01_44_mezei_gyorgy.jpgKisablak nyílik a bejárati ajtón. Barátságos, de fürkésző tekintettel találkozik a pillantásom. A Régiposta úti ódon ház kapujából szívélyesen invitál beljebb Mezei György. A zárkózott lakókat sejtető épület belsejében teljes életet élő, tárgyaikkal személyes, meghitt kapcsolatot ápoló emberek otthona fogad. Szőke hölgy a ház asszonya, ő tessékel beljebb egy virágokkal és ezernyi aprósággal teli világba. Ott foglalunk helyet. A házigazda laza otthoni öltözetben dől hátra a kényelmes fotelben, mellette élete párja egyenes derékkal. Ketten hallgatjuk.

– 1939. augusztus 2-án születtem – réved valahová messze a tekintete. Kereskedőcsalád volt a mienk, a szó leghagyományosabb értelmében, apám hentes és mészáros volt, ennek ellenére fiatal korában a Digépnél dolgozott segédmunkásként. Később egy húsboltot üzemeltetett édesanyámmal együtt. Hárman voltunk testvérek, s én mint legkisebb gyermek, sokat segítettem szüleim üzletében.

Az általános iskola után a jó nevű Földes Ferenc Gimnázium, aztán katonaság, majd leszerelés következett. Az első állás a Füszértnél, ahol üzletkötő volt. Ennél a pontnál kisebb vita kerekedik.

– Mikor is kerültem aztán a Triálhoz? – kérdezi félig magától, félig Klára asszonytól. A két ember felszabadultan egymásba fonódó, évődő kacajából az idegen is érzi: nem először pontosítják a dolgot.

– 1966. október 22-én esküdtünk.

Szó esik ugyanezen időből elcserélt randevúkról, tablóképből elindult, és diákszerelemmé vált ismeretségről, de aztán ismét visszatér a komolyság. Időrendben az eredmények: ’69-ben megszületik Virág, kinek lánya, Bianca, ’90-ben, fia, Bence, ’92-ben látja meg a napvilágot. A másik lány, Barbara, ’75-ben született.

– Volt egy fiunk is – suhan át egy bánatos felhő Klára asszony homlokán. 1973-ban született, de ő meghalt.

Mezei úr veszi át a szót, és a Triálnál folytatja, mert abba még csak éppen belekezdett. Mivel ez a cég a rendszerváltás viszontagságait nem élte túl, feleleveníti azokat az esztendőket, amelyeket ott töltött. Mindenekelőtt egy kis szómagyarázat.

– Sport-, Játék-, és Hangszer-nagykereskedelmi Vállalat volt a cég teljes neve, és én ’84 júniusáig dolgoztam ott – emlékszik vissza az életpályája leghosszabb szakaszára. A Triál az egész országot ellátta a nevével is fémjelzett iparcikkekkel. Hozzám Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár, Heves és Hajdú-Bihar tartozott. Rengeteget kellett utaznom. A Triálnál elért sikereket elismerések koronázták. Ezek felsorolásában Mezei György meglehetősen fukar módon bánik a szóval, így Klára asszony noszogatására is szükség van.

– Mondd csak, mondd, büszke lehetsz mindegyikre.

Így aztán megtudhattam, hogy több vállalati kiváló dolgozó kitüntetés birtokosa lett jó munkája eredményeként Mezei György, sőt egy alkalommal a belkereskedelmi miniszter kitüntetését is elnyerte. Hogy mivel?

– Tettem a dolgom – hangzik a szűkszavú válasz.

Ám a sok autózás, a rengeteg utazás nem múlik el nyom nélkül az ember életében. Jött a koszorúér-szűkület és más nyavalyák. A gazdasági változások – mint tudjuk – megelőzték a valóságos rendszerváltást. Vagy okozták, ki tudja. Ezekben az időkben nyílt először lehetőség arra, hogy szerződésbe vegyenek üzleteket. Mezeiék éltek is vele. A Bajcsy-Zsilinszky úti gyerekkocsiüzletet vették ki szerződésbe, mely azóta annak rendje módja szerint tulajdonukba is került. 1984-től 1991-ig maradt ez a konstrukció, azután a bérbeadó társaságot alapított a bérbevevővel, úgy, hogy 51 százalékot megtartott magának. Később ezt is felajánlotta megvételre, így kerültek Mezeiék 100 százalékban birtokon belülre. Azóta még egy bolttal erősítették meg a gyerekholmi üzletágban helyzetüket Miskolcon. A Búza téri aluljáróban van egy másik üzlet, így mindkét lányt egy-egy jó boltban tudhatják a szülők.

– Nem konkurenciái egymásnak? – adódik a kérdés.

– Nem, nem – rázza meg a fejét Klára asszony. Tulajdonképpen kiegészítik egymást árukészletükkel – magyarázza a helyzetet.

Szó esik még a gyerekholmik árairól, a piaci helyzetről, amelyben beszélgetésünk idejében talán nehezebb eligazodni, mint bármikor korábban, és még sok minden másról. A hobbijáról kérdezem Mezei urat, ő elgondolkozik.

– Nem nagyon maradt nekem a munkán kívül másra időm. Volt Mályiban egy nyaralónk, de azt annyiszor feltörték, hogy inkább eladtuk. Talán az autóm – derül fel az arca. Az a fehér Toyota, amit a bejáratnál látott. Azt ápolgatom, nagyon kedvemre való autó. Természetesen az unokáimmal való találkozás is a feltöltődés egy része. Kedvességükkel, kirobbanó életszeretetükkel, ragaszkodásukkal, bearanyozzák hétköznapjainkat.

Telefon hangja csendül, lassan közénk telepedik a késő délután félhomálya. Elbúcsúzom. Az ajtóból visszatekintve két ugyanolyan mosoly az istenhozzád, mint amilyet az esküvői képen láttam.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése