Mohácsi Gábor

Elnök igazgató,

Miskolc

Mohácsi Gábor.jpgÓlmos eső bénítja az Avas-alja kanyargós utcáinak közlekedését. Az egész városban lépésben araszol mindenki. A Ford terepjáró, amelyben Mohácsi Gáborral próbálunk meg kijutni a városból, elmegy a sor mellett. A rövidre vágott hajú, párducmozgású fiatalember percek alatt visz el cége, a Black Gold 95 Rt. városmelletti telephelyére. Amint befordulunk, a közismert rajzfilmfigurára utaló név és reklámgrafika tűnik elénk a falon: Black Tracy.

– Miért nem Dick? – kérdezem.

– Mert nálunk a fekete szín a vezérmotívum – avat be cége és élete részleteibe Mohácsi Gábor.

Most látom csak, hogy öltözéke is csaknem teljes egészében fekete. Sportos alkatát még inkább karcsúsítja, pedig a volt válogatott birkózó anélkül is jó formát mutat.

– A fekete utal az olajra is, hiszen az fekete arany – teszi hozzá az elmondottakhoz. És ez az erő színe – folytatja. Fekete-fehér Vasarely-grafikák fogadnak irodája előterében, bent pedig fehér bőrfotelek. Csinos titkárnője mi mással is kínálhatná a vendéget, mint feketével.

– 1965. szeptember 17-én születtem Miskolcon, de Tarcalon jártam iskolába – emlékszik vissza ifjúkorára. Erős gyerek voltam – teszi hozzá azzal a természetességgel, ami azoknak sajátja, akik tényleg azok voltak. A bátyámmal versenyeztünk, ki tud több fekvőtámaszt, vagy guggolást. Utóbbiból 1500, előbbiből 120 volt akkoriban a rekordom.

Később Miskolcra kanyarodott a család sorsa, ahol egyáltalán nem véletlenül a negyvenes, azaz a sportiskolában folytatódtak a tanulmányok. Egy pillanatra megáll, hogy édesapját említse, akinek nagyon sokat köszönhet, aztán folytatja:

– A birkózás megtalált engem, és utam a DVTK-ba vezetett. Nyolcvanhatig versenyszerűen űztem a sportot.

Eredményei közül megemlíti az egyik úttörőolimpiai 3. helyét, de rögtön utána hallhatok jelentősebb trófeákról is. A junior magyar bajnokság második-harmadik helye, az ifjúságiban dobogó. Mint junior, már válogatott, és a felnőtt bajnokságban hatodik.

Sorolja a helyezéseket, amelyek tiszteletet parancsoló sportpályafutásra utalnak. Nem csoda hát, hogy nem szakad el a sporttól. Utána a DBC elnöke egy darabig, ma alelnök. A kajak szövetség megyei elnöke, a cselgáncs megyei főtitkára. Nagy sportmecénás, Repka Attilát ő kíséri ki Atlantába Black Gold színekben. Veréb Krisztián ugyancsak e színekben lett második az ifi vb-n. Ám hosszú volt az út, amíg Mohácsi Gábor eljutott addig, hogy ezt megtehesse. Sportpályafutás ugyanis kiállja az összehasonlítást azzal, ameddig az üzleti életben eljutott.

Nem Ford terepjáróval kezdődött az autóvezetés, hanem egy Trabanttal, amit nem kevesebb mint 17700 forintért vett rögtön érettségi után. Termelő beruházás is kötődik ezekhez az időkhöz, az édesanyjától kapott 15000 forintért vett vattacukorgépben vélte megtalálni számítását. Ezzel az adásvétellel azonban csak az eladó járt jól. Azonban találkozott egy úriemberrel, aki látva igyekezetét, hozzásegítette egy jól működő vattacukormasinához. A kitörési kísérletek nagyon is érthetőek voltak, hiszen a sportkörben 3600 forint ütötte a markát havonta, pedig a focisták már akkoriban is százezreket kerestek. Volt könyvügynök, tejeskocsi kísérő, ez utóbbi csaknem egy hétig. Mohácsi Gábor a számok embere. Mindent pontosan és annyira aprólékosan idéz, hogy zavarba ejtő. Az IFA teherautó, amihez később hozzájutott 100000-be (!) került, a pótkocsi húszba. Leltárszerűen idézhetném, ha fel bírtam volna jegyezni, hogy egy debreceni meszes miként csapta be… Nem ez volt a fontos, hanem az, hogy komoly üzletemberek is feltűntek a láthatáron.

A rendszerváltás utáni idők pezsgését pedig a legjobb formaidőzítéssel kapta el. Munkatársai közül Baranczó Tibort, Kurimai Árpádnét, Riát, Szabó Klára főkönyvelőt sorolja, akikkel a Black Gold 95 Rt. ügyeit sikeresen vezetik. Köszönettel említi dr. Balatinácz Gábor ügyvédet, aki a céget jogi ügyekben képviseli. Az olajüzlet bizonyult akkoriban legjövedelmezőbbnek, de a legsíkosabb terepnek is. Mohácsi Gábort ekkorra már megedzette az élet. Nemcsak a felrobbant akkumulátor, melyre majdnem ráment a fél szeme, hanem a már említett kezdeti üzleti kudarcok is. Aki a fekete aranyhoz nyúlt, annak nevét automatikusan a maffiához kapcsolták. Őt sem kerülték el a gyanúsítások.

– Csont nélkül jöttem ki… – tesz említést érintőlegesen az ügyről, melyben a vizsgálatok érintették a Black Goldot is. Az agykontroll, a transzcendentális meditáció, és az önuralom nem csak a sportban segített – foglalja össze életének vezérlő elveit. Ugyanilyen jó barát az üzletben is, a magánéletben is – teszi hozzá.

Utóbbihoz kapcsolódva tér ki röviden magánéletére. 1989-ben nősült, 1990. május 10-én született Dominika lánya. Mostohafia, Ariel, tizennyolc éves, kétéves kora óta neveli. Házassága válással végződött, ám jó szívvel és köszönettel emlékezik vissza volt feleségére.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése