Dr. Viszlai Béla

Elnök-igazgató,

Miskolc

baz_04_80_dr_viszlai_bela.jpgAgrárszakember vagy jogász, szabadalmai alapján feltaláló-kutató, avagy a porcelánokat és festményeket kedvelő műgyűjtő? A kérdés eldöntése nem egyszerű, de egy biztos, dr. Viszlai Béla sikeres üzletember. 1951. március 20-án született Deteken, a Száraz-völgy kapujában fekvő néhány száz lelkes településen. Édesapja a Felvidékről, Pamlényből került az abaúji településre és a Lenin Kohászati Művekben olvasztár volt, majd a 60-as évektől a tejiparban dolgozott. Az 50-es években politikai üldöztetésben is része volt, 18 hónapot ült börtönben. Édesanyja tejkezelőként több mint negyven dolgos évet töltött a tejiparban. Döntően rá hárult a négy gyermek nevelése is, akik közül Béla mellett a legidősebb Gábor is agrárszakember lett. Húga, Valéria, az élelmiszer-kereskedelemben dolgozik, öccse László, aki postaforgalmi szakközépiskolát végzett, szintén az agrárszektorban kötött ki.

Gyermekkorának első élményei, iskolai tanulmányai szülőfalujához és Baktakékhez kötődnek. 1965-ben került Sárospatakra, a híres középiskolában a matematika és a fizika számított kedvenc tárgyainak, és jelesre érettségizett. Orvos szeretett volna lenni és három sikeres felvételi és három elutasítás után (apja politikai múltja miatt a megbízhatatlanok közé soroltatott) kénytelen volt módosítani elképzelésein, munka mellett Debrecenben szerzett agrármérnöki diplomát. Ekkor már az Encsi Járási Hivatal Élelmiszer-gazdasági és Kereskedelmi Osztályán dolgozott, előadó, majd főelőadó volt a hivatal átszervezéséig, 1979-ig. Innen a B.-A.-Z. Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalathoz került, osztályvezető, majd főosztályvezető lett. Közben újra tanult, 1979 és 1985 között elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát Budapesten. 1988-ig tartott a húsipari „pályafutás”, ekkor „összezördült” az akkori politikai vezetőkkel, így átmenetileg munkanélkülivé vált.

„Jobb híján” megalakította első vállalkozását, a Licencker Kft.-t, amelynek a mai napig tulajdonosa, és amely jelentős befektetéseket tudhat maga mögött.

A kutatás, az új keresése mindig meghatározó eleme volt életének. Előbb a húsipari technológiákkal foglalkozott, majd a család tejipari kötődése révén a tejipari technológiát célozta meg. Életének sikeres korszaka következett: 1981-ben megnyerte az Alkotó Ifjúság pályázatát, 1986-ban már saját hazai és nemzetközi szabadalmakkal rendelkezett, amelyeket 1988-ban és 1992-ben újabbak követtek.

A húsipari (biotartósítási rendszer) és tejipari (ultrahangos gyártástechnológia) technológiák területén ma már több mint 40 országban van bejegyzett, érvényes szabadalma. Ma több befektetés tulajdonosa, 1992-ben a Borsodi Ruházati Kereskedelmi Rt. tulajdonosa lett, 2000-ben az agrárium felé nyitott, többségi tulajdonosa az Abonyi Mezőgazdasági Rt.-nek.

Tudásának, ismereteinek bővítését folyamatosan szem előtt tartotta. A tudományos élet aktív résztvevője, a Miskolci Egyetem felkérésére órát ad az egyetemen és nyolcadik éve rendszeres tagja a gazdaságtudományi kar államvizsga bizottságának. Az egyetem társadalmi tanácsának alelnöke, a 90-es években a H+H mozgalom (Hazai termék – Hazai munkahely) alapítója, később elnöke. Eddigi életpályáját számtalan miniszteri kitüntetéssel, 1993-ban az Innovációs Nagydíjjal, 1996-ban a Magyar Szabadalmi Centenárium évfordulóján Géniusz Díjjal ismerték el.

Sikereinek titkáról így vall: „A legjobban megtérülő befektetésnek mindig a tanulást, a tudást tekintettem. A tanulás az, amit soha nem lehet abbahagyni, és amihez jó alapokra van szükség. Én szerencsés vagyok, mert Sárospatak olyan indíttatást adott, ami a tananyagon túl az emberek iránti szeretetre, egymás segítésére is megtanított, a pataki diákok összetartása máig legendás hírű. A 80-as évektől rendszeresen támogatok arra rászorulókat: a beteg, elhagyott gyermekek, a szellemi fogyatékosok mindig a támogatottak között szerepelnek, de több tízmillióval segítettük a szikszói katolikus templom építését is.”

Életében meghatározó szerepet játszik a család. 1977-ben kötött házasságot Czakó Máriával, aki akkor gyógyszertári asszisztens volt, ma cégvezető az egyik vállalkozásban. Lányuk, Mária 1978-ban született, a Miskolci Egyetem Jogi Karán végzett, ma másoddiplomásként az egyetem gazdaságtudományi karán tanul, a Miskolci Városi Bíróság fogalmazója.

Béla 1981-ben jött a világra, most a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának ötödéves hallgatója.

Dr. Viszlai Béla szerint „egyszeres feltaláló nincs”, így szabad idejére is a kutatás nyomja rá bélyegét. Most éppen egy alacsony szénhidráttartalmú, diabetikus liszt előállítása a célja.

Bejárta a világot, Európán kívül megfordult Észak- és Dél-Amerikában, de járt Ázsiában is. Ritkaságszámba menő különleges italkollekciója van, gyűjti a festményeket és a porcelánokat, amelyek között a Zsolnay mellett a limoges-i éppúgy ott van, mint a kínai.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése