Zsiga Gábor

A Borsod Agroker Rt. elnök-vezérigazgatója,

Mályi

baz_05_110_zsiga_gabor.jpgKönnyű és nehéz helyzetben is van egyszerre a krónikás, mikor olyan személyről kell írnia, akit személyesen jól ismer. Márpedig Zsiga Gábor Borsod-Abaúj-Zemplénben az ismert mezőgazdasági vezetők közé tartozik, ráadásul sportvezetőként is rivaldafénybe került korábban, mégis kevesen ismerik igazán.

„A Nógrád megyei Pásztón születtem 1953-ban, Lőrinciben nevelkedtem, majd Egerbe kerültem a Dobó István Gimnáziumban, ahol kollégista voltam, szigorú kemény nevelést kaptam, a katonaság ehhez képest üdülés volt”– emlékezik vissza ifjonti éveire Zsiga Gábor, aki Gödöllői Agrártudományi Egyetem mezőgazdaság-tudományi karán diákoskodott, mellette szociológiát tanult.

A diplomamunkájában is megmutatkozott érdeklődése, mivel azt vizsgálta, a telepen milyen kohéziós erő van a brigádban. Nem kis büszkeséggel mondja, az akkor szerzett tapasztalatokat, a mai napig felhasználja.

1977-ben megnősült, neje Balogh Andrea révén került Borsodba, a B.-A.-Z. megyei húsipari vállalatnál volt gyakornok, majd termelési előadó. Ezekre az időkre így emlékszik: „Nehéz volt elhelyezkedni, nem ismertem senkit, házaltunk. A főosztályvezető egy órán át vizsgáztatott.” De sikerrel vette az akadályt. Egy tanulmány elkészítését követően került az ÁGOK észak-magyarországi kirendeltségére felügyeleti mérnökként, majd az idő múlásával főmérnök lett. Innen a Nagymiskolci Állami Gazdasághoz vezetett az útja, ahol ugyancsak bejárta a ranglétrát: főmérnök, igazgatóhelyettes, majd vezérigazgató. A privatizáció előtt távozott, pályázati úton lett a megyei FM-hivatal vezetője, amely tisztséget 1993–1999 között közmegelégedésre látott el, azért távozott posztjáról, mert nem kívánt belépni az FKGP-be.

„Sokat lobbiztunk a megye mezőgazdaságáért Gallyas Sanyival, a Magyar Államkincstár azóta elhunyt megyei vezetőjével. Jelentős területfejlesztési pénzeket hoztunk az ágazatba. Nem a hivatalnokoskodás, hanem a segítés volt a célom” – értékelte a közelmúlt éveit. Mikor távozott, két lehetőség közül választhatott, egy távoli állami gazdaság vezetése, vagy a Miskolc melletti, de csődközeli állapotban lévő Mályi Agroker Rt. Nos a kívülálló számára nem kis meglepetésre az utóbbit választotta, aminek az oka, hogy neje 1997-ben elhunyt, és egyedül nevelte két kamasz fiát, ezért nem akart költözni. Tehát gatyába kellett rázni a céget. „Olyan üzletpolitikát sikerült megvalósítani a munkatársak hathatós segítségével, amely révén a régió legnagyobb integrátoraként eredményesen működünk. Sikerült a gazdasági helyzetet javítani” – jellemezte a változásokat Zsiga Gábor.

Integrátorként elsősorban napraforgóval, kukoricával, őszi és tavaszi árpával, valamint repcével foglalkoztak. Az idén, vagyis 2004-ben ezen igyekeznek változtatni, az EU-csatlakozás után keresik a lehetőségeket, próbálnak újítani. Tavasszal beszélgettünk. A tervekről elárulta, hogy szeretnének megjelenni a madáreleség-piacon, illetve van olyan repce, amelyből nem olajat készítenek, hanem kozmetikai terméket Németországban. A mezőgazdasági gépek behozatalára pedig magyar–lengyel vegyes vállalatot alapítanának, telephelyet is vásárolnának, mivel nyitni szeretnének a régió más területei felé – tehát ötlet, elképzelés van bőven a folytatásra. Van mire alapozni.

„Éves szinten több mint hárommilliárd forint a forgalmunk. Jó középcég, az egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozás a megyében, integrációban pedig a legnagyobbak vagyunk” – jellemezte a Borsod Agroker Rt.-t Zsiga Gábor. A vezetési elveiről elárulta, hogy a tervek megvitatása után hagyja dolgozni a munkatársait, egyéni elszámolás alapján tevékenykednek, ösztönző premizálás sarkallja a minél jobb teljesítményt. Megújult a géppark, javultak a munkafeltételek. A főnök szavaival élve: aki akar dolgozni, az megteheti.

Az agrár érdekképviselettől nem tudott elszakadni, vezetőségi tag a megyei agrárkamarában. „A legnagyobb vágyam, hogy pártoktól függetlenül jöjjön rá minden kormány: szükség van a mezőgazdaságra, ne legyen a legutolsó a sorban.”– árulta el közéleti tevékenységének mozgatórugóját.

Zsiga Gáborról, a magánemberről sokan tudják, hogy szereti a sportot, elsősorban a focit és kosárlabdát, de a jégkorong is közel áll szívéhez. Volt sportvezető is – természetesen hobbiból, nem vitte, hanem hozta a pénzt  – de abbahagyta, mert csalódott. Most már csak nézőként látni a lelátón, illetve a haverokkal focizik. Érdekli a festészet, szabad idejében szívesen jár tárlatokra, külföldön is megnézi a kiállításokat. Korábban volt bértartásban egy lova, de váltott.

Legújabb hobbija a postagalambászat. A legjobb holland, német, belga tenyésztőktől vásárolt, s versenyszerűen repteti a madarakat. Két CACIB-díjas németjuhász kutyája is van. A szakmáról sem feledkezett meg, 40–50 szakmai publikációja van Zsiga Gábornak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése