Alakszainé dr. Oláh Annamária

Elnök-ügyvezető,

Felsőzsolca

baz 8 ki Alakszainé dr. Oláh Annamária.jpgRitkán látott színes életpálya áll a háta mögött. Megjárta a politika idegőrlő bugyrait, tanított egyetemen, dolgozott a gazdasági szférában, tisztségviselője a Magyarok Világszövetségének, 2007-ben pedig visszaigazolt a pénzügyi területre. Sokféle tapasztalatot szerzett tehát, mégis a mostanit komoly kihívásnak tekinti: az erős konkurencia mellett a mindennapi szakmai feladatokban jól megállni helyét, sikeresen vezetni munkatársait.

A Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Közgazdasági Karának népgazdaság tervezése szakán szerzett diplomát 1983-ban, majd Miskolcon kapott állást az Állami Fejlesztési Banknál elemző közgazdászként. Aztán pályát módosított, az 1984-es tanév a katedrán találta, pénzügyi ismereteket oktatott a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában. 1988-tól tanársegéd a Miskolci Egyetem Pénzügyi Tanszékén, 1990–1992 között pedig már egyetemi adjunktusként tanít a Számviteli és Statisztikai Tanszéken. 1990–1992 között részt vett az Osztrák Gazdasági Kamara Továbbképző Intézete Hernsteinben működő központjának trénerképzésén, majd 1992-ben megszerzi a dr. univ. címet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ekkorra Annamária a Pénzügyminisztérium regisztrált adószakértői minősítését is megszerezte. Az oktatási területről aztán átigazolt a versenyszférába, 1992–1998 között ügyvezető igazgatója és vezető adótanácsadója a miskolci Praxis Partner Pénzügyi Számviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek.

Közben a Miskolci Ingatlankezelő Rt. Igazgatóságába is beválasztották, ezt a tisztségét négy évig töltötte be.

Az 1998-as választásokon mélyebben beleásta magát a politikába, és a nemzeti oldal győzelmével zárult népszavazás után Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatában alpolgármesteri tisztséget kapott. Feladatai közé tartozott a város oktatási, egészségügyi és szociális területének felügyelete, az intézményhálózatok fejlesztése és irányítása. 2001–2002-ben a MÁV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke is volt.

2003-ban sikeres pályázattal az osztrák tulajdonú IB Grant Thornton Consulting Kft. egyik szakmai igazgatója lett. Az IB cégcsoport hat közép-európai országban 13 önálló társasággal és 250 munkatárssal működik a számviteli és adótanácsadói piacon, Magyarországon a német nyelvterületet szolgáltató cégek között piacvezetőnek számít. Budapest és Győr, az IB két telephelye azonban messze van Miskolctól, és egyre nehezebb volt összeegyeztetni a családot a munkahellyel. Márpedig az egyetemista Zoltánnak és a jezsuita gimnáziumban tanuló Lászlónak hiányzott az anya, de köztisztviselő férje – akivel 2008-ban a 26. házassági évfordulójukat ünneplik – sem örült a hosszú távolléteknek. Dönteni kellett tehát a munka és az otthon között.

A helyzetet egy felkérés oldotta meg: a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet nyugdíjba vonuló elnöke megkereste, hogy legyen az utóda, és vállalja el a „vidék bankja” vezetői tisztét. Mivel korábban megszerezte a pénzintézeti szakmai tapasztalatokat, a felkérés pedig segítette a megoldásban, így 2007-ben igent mondott.

Úgy érzi, gyorsan beilleszkedett új munkahelyén, ahol a tíz kirendeltségen 54 alkalmazott dolgozik, és szinte egyedülálló módon mindannyian nők. Eredményességben az 1958-as megalakulás óta mindig a stabilitás jellemezte a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezetet, amit a 2007-es zárszámadás is megerősít. Ekkor a 6,3 milliárd Ft mérlegfőösszeghez 5,7 milliárd betétállomány és 2,7 milliárd hitelállomány társult, saját tőkéjük pedig 391 millió forint volt. Az ötvenéves évfordulót 2008-ban méltóképpen ünnepelték, az egykori 122 alapító tagból viszont már csak négynek tudott meghívót kézbesíteni a postás. A fél évszázad alatt mindössze négy elnöke volt a takarékszövetkezetnek, két elődje mai napig segít a munkában. Gazdálkodásukat jól jellemzi az a tény, hogy soha nem szorultak konszolidációra. Az elnök asszony főként a modern banki szolgáltatások bevezetését és az informatika fejlesztését tűzte ki célként, hogy a kisvárosban is maximálisan ki tudják szolgálni ügyfeleiket.

A munka mellett szentel időt a hobbijának is. Férjével együtt a miskolci Cardinal Mindszenty Kórus tagjai immár 13 éve. Az együttes gyakran utazik. Jártak már több országban, sikerrel szerepeltek nagy versenyeken sokfelé a világban. Példaként az egyházi kórusok római Palestrina világversenyén aratott győzelmüket említi.

2004 óta a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei Régiójának alelnöke. Részt vett a Magyar Nemzeti Minimum kidolgozásában, amelyben a társadalmi és gazdasági kérdésekre akarnak válaszokat adni az egységre való törekvés jegyében. Annamária azt vallja, elsősorban emberségből kell megállnunk helyünket a világban. A magyar asszony születésével hivatást is kap. Nincs más feladata, mint kiteljesíteni azt.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)

A Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege a pénzügyi válság ellenére 2007-2012 között  1,2 milliárd, a saját tőkéje 200 millió forinttal emelkedett. A kiváló eredmények után Alakszainé dr. Oláh Annamária 2017-ig tartó megbízást kapott a pénzintézet igazgatóságától az elnök-ügyvezetői munka folytatására. A 2012-ben lezajlott devizahitel végtörlesztésekhez 900 millió forint hitelt kihelyeztek ki, ami erősített pozíciójukon. Lezajlott a TakarékPont arculati és stratégiai váltása, valamint a székház modernizálása. A 2010-es Sajó árvíz után karitatív gyűjtést szerveztek, így 50 millió forinttal segítették a rászorulókat.

Annamária 2011-től a Miskolc Holding Vagyonkezelő Zrt.  Felügyelőbizottságának a vezetője. Gyermekei közül Zoltán már végzett jogász, László pedig joghallgató Budapesten.

(Kiegészítve 2012. július.18-án.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése