Alakszainé dr. Oláh Annamária

Elnök-ügyvezető,

Felsőzsolca

baz 8 ki Alakszainé dr. Oláh Annamária.jpgRitkán látott színes életpálya áll a háta mögött. Megjárta a politika idegőrlő bugyrait, tanított egyetemen, dolgozott a gazdasági szférában, tisztségviselője a Magyarok Világszövetségének, 2007-ben pedig visszaigazolt a pénzügyi területre. Sokféle tapasztalatot szerzett tehát, mégis a mostanit komoly kihívásnak tekinti: az erős konkurencia mellett a mindennapi szakmai feladatokban jól megállni helyét, sikeresen vezetni munkatársait.

A Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Közgazdasági Karának népgazdaság tervezése szakán szerzett diplomát 1983-ban, majd Miskolcon kapott állást az Állami Fejlesztési Banknál elemző közgazdászként. Aztán pályát módosított, az 1984-es tanév a katedrán találta, pénzügyi ismereteket oktatott a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában. 1988-tól tanársegéd a Miskolci Egyetem Pénzügyi Tanszékén, 1990–1992 között pedig már egyetemi adjunktusként tanít a Számviteli és Statisztikai Tanszéken. 1990–1992 között részt vett az Osztrák Gazdasági Kamara Továbbképző Intézete Hernsteinben működő központjának trénerképzésén, majd 1992-ben megszerzi a dr. univ. címet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ekkorra Annamária a Pénzügyminisztérium regisztrált adószakértői minősítését is megszerezte. Az oktatási területről aztán átigazolt a versenyszférába, 1992–1998 között ügyvezető igazgatója és vezető adótanácsadója a miskolci Praxis Partner Pénzügyi Számviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek.

Közben a Miskolci Ingatlankezelő Rt. Igazgatóságába is beválasztották, ezt a tisztségét négy évig töltötte be.

Az 1998-as választásokon mélyebben beleásta magát a politikába, és a nemzeti oldal győzelmével zárult népszavazás után Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatában alpolgármesteri tisztséget kapott. Feladatai közé tartozott a város oktatási, egészségügyi és szociális területének felügyelete, az intézményhálózatok fejlesztése és irányítása. 2001–2002-ben a MÁV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke is volt.

2003-ban sikeres pályázattal az osztrák tulajdonú IB Grant Thornton Consulting Kft. egyik szakmai igazgatója lett. Az IB cégcsoport hat közép-európai országban 13 önálló társasággal és 250 munkatárssal működik a számviteli és adótanácsadói piacon, Magyarországon a német nyelvterületet szolgáltató cégek között piacvezetőnek számít. Budapest és Győr, az IB két telephelye azonban messze van Miskolctól, és egyre nehezebb volt összeegyeztetni a családot a munkahellyel. Márpedig az egyetemista Zoltánnak és a jezsuita gimnáziumban tanuló Lászlónak hiányzott az anya, de köztisztviselő férje – akivel 2008-ban a 26. házassági évfordulójukat ünneplik – sem örült a hosszú távolléteknek. Dönteni kellett tehát a munka és az otthon között.

A helyzetet egy felkérés oldotta meg: a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet nyugdíjba vonuló elnöke megkereste, hogy legyen az utóda, és vállalja el a „vidék bankja” vezetői tisztét. Mivel korábban megszerezte a pénzintézeti szakmai tapasztalatokat, a felkérés pedig segítette a megoldásban, így 2007-ben igent mondott.

Úgy érzi, gyorsan beilleszkedett új munkahelyén, ahol a tíz kirendeltségen 54 alkalmazott dolgozik, és szinte egyedülálló módon mindannyian nők. Eredményességben az 1958-as megalakulás óta mindig a stabilitás jellemezte a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezetet, amit a 2007-es zárszámadás is megerősít. Ekkor a 6,3 milliárd Ft mérlegfőösszeghez 5,7 milliárd betétállomány és 2,7 milliárd hitelállomány társult, saját tőkéjük pedig 391 millió forint volt. Az ötvenéves évfordulót 2008-ban méltóképpen ünnepelték, az egykori 122 alapító tagból viszont már csak négynek tudott meghívót kézbesíteni a postás. A fél évszázad alatt mindössze négy elnöke volt a takarékszövetkezetnek, két elődje mai napig segít a munkában. Gazdálkodásukat jól jellemzi az a tény, hogy soha nem szorultak konszolidációra. Az elnök asszony főként a modern banki szolgáltatások bevezetését és az informatika fejlesztését tűzte ki célként, hogy a kisvárosban is maximálisan ki tudják szolgálni ügyfeleiket.

A munka mellett szentel időt a hobbijának is. Férjével együtt a miskolci Cardinal Mindszenty Kórus tagjai immár 13 éve. Az együttes gyakran utazik. Jártak már több országban, sikerrel szerepeltek nagy versenyeken sokfelé a világban. Példaként az egyházi kórusok római Palestrina világversenyén aratott győzelmüket említi.

2004 óta a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei Régiójának alelnöke. Részt vett a Magyar Nemzeti Minimum kidolgozásában, amelyben a társadalmi és gazdasági kérdésekre akarnak válaszokat adni az egységre való törekvés jegyében. Annamária azt vallja, elsősorban emberségből kell megállnunk helyünket a világban. A magyar asszony születésével hivatást is kap. Nincs más feladata, mint kiteljesíteni azt.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)

A Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege a pénzügyi válság ellenére 2007-2012 között  1,2 milliárd, a saját tőkéje 200 millió forinttal emelkedett. A kiváló eredmények után Alakszainé dr. Oláh Annamária 2017-ig tartó megbízást kapott a pénzintézet igazgatóságától az elnök-ügyvezetői munka folytatására. A 2012-ben lezajlott devizahitel végtörlesztésekhez 900 millió forint hitelt kihelyeztek ki, ami erősített pozíciójukon. Lezajlott a TakarékPont arculati és stratégiai váltása, valamint a székház modernizálása. A 2010-es Sajó árvíz után karitatív gyűjtést szerveztek, így 50 millió forinttal segítették a rászorulókat.

Annamária 2011-től a Miskolc Holding Vagyonkezelő Zrt.  Felügyelőbizottságának a vezetője. Gyermekei közül Zoltán már végzett jogász, László pedig joghallgató Budapesten.

(Kiegészítve 2012. július.18-án.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló