Alakszainé Dr. Oláh Annamária

Elnök-ügyvezető, díszpolgár

Felsőzsolca, Miskolc

szszb_31_ki_alakszaine_dr_olah_annamaria_800.jpgGyakran vállal napi 16 órás munkaidőt, mert amit elkezd, azt szereti be is fejezni. A pénzügyi pályán másképpen nem működhet jól egy vezető. Az elmúlt évek nehéz pénzpiaci időszakában sikerült stabilan tartani a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet üzleti és gazdálkodási eredményeit, de komoly kihívásként éli meg a Miskolc Holding Felügyelőbizottság elnöki feladatait is. Alpolgármesterként 1998-2002 között maradandót alkotott Miskolcon, folyamatos szakmai és közéleti szerepvállalásával 2015-ben kiérdemelte a Miskolc Város Díszpolgára címet.

A Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Közgazdasági karának elvégzése után az Állami Fejlesztési Banknál elemző közgazdászként dolgozott, majd oktatni kezdett a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában. A Miskolci Egyetem Pénzügyi Tanszékén 1988-tól tanársegédként tevékenykedett, két évvel később pedig egyetemi adjunktusként tanított a Számviteli és Statisztikai Tanszéken. 1990-1992 között részt vett az Osztrák Gazdasági Kamara Továbbképző Intézete Hernsteinben működő központjának trénerképzésén, majd 1992-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ekkorra már a Pénzügyminisztérium regisztrált adószakértői minősítését is megszerezte.

1992-1998 között ügyvezető igazgatója és vezető tanácsadója volt a miskolci Praxis Partner Pénzügyi Számviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek.

Az 1998-ban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatában alpolgármesternek választották. Felügyelete alá tartozott az oktatási, az egészségügyi és a szociális terület, amelyek alapos megújulásra szorultak. Máig büszke rá, hogy javaslata nyomán teljesedett ki Miskolcon a két tannyelvű alsó- és középfokú oktatás angol, német, spanyol és francia nyelven, ami azóta is eredményesen működik. Megerősítették az egyházi iskolák szerepét Miskolcon,  színesebbé téve az iskolarendszert, közép- és hosszú távon fenntarthatóbbak a városi intézmények. Ez a fajta vegyes iskola fenntartói rendszer ma is jól működik, a szülők, tanárok mára már sokkal elfogadóbbak lettek iránta. Fennmaradt és erősödött Miskolc iskolaváros szerepe.

Az egészségügyben égető feladat volt a 90-es évek végén a fogorvosi rendszer átszervezése, a Miskolcon dolgozó fogorvosok többsége ekkor alapellátási körzetet kapott. Az orvosokkal együtt dolgozták ki az új iskolafogászati rendszert és sikeresen pályáztak a Semmelweis Kórház új belgyógyászati épület tömbjének megépítésére.

A szociális területről viszont úgy fogalmazott, hogy nehéz befejezett eredményekről beszélni. A négy év alpolgármesterség szinte arra volt csak elég, hogy megismerje a városban élők szociális helyzetét, eljusson a nehézségek gyökereihez. A munkanélküliség okozta problémák, a fiatalok elvándorlása, az idős és beteg lakosság mindennapos ellátása meghatározták a feladatokat. Tapasztalata szerint a legnagyobb segítség a folyamatos odafigyelés a nehéz sorsú emberekre, akik sokan élnek Miskolcon. Az igazi változások pedig csak a város gazdasági, társadalmi életének újjászervezésével érhetőek el. Erős gazdaság, biztos munkahelyek a legjobb orvosság a gondokra.

2001-2002-ben a MÁV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke is volt, a legnagyobb állami vállalatnál felügyeleti feladatokat látott el.  2003-tól az osztrák tulajdonú IB Grant Thornton Consulting Kft. egyik szakmai igazgatója lett. 4 évet töltött a multinacionális tanácsadó cégnél.

2007-től ma is a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője. Elárulja, az első két éve sok munkával, ám gondtalanul zajlott, de 2009-től már itt is érezhetővé vált a pénzügyi piac válsága. A Takarékszövetkezetet sikerült a nehéz időszakban is biztos alapokon tartani, eredményesen gazdálkodni, a munkahelyeket megtartani.    Jelenleg 60 embernek nyújt biztos megélhetést a Takarékszövetkezet, amely egy tervezett egyesülés révén a közeljövőben tovább erősödhet. Egyesülést terveznek  a Borsod Takarékkal, a Szendrő és Vidéke-, az Eger és Környéke Takarékszövetkezettel. Utóbbi pénzintézet irányítását hónapok óta szintén Alakszainé dr. Oláh Annamária végzi.

Szakmai munkáját 2014-ben gróf Károlyi Sándor emlékgyűrűvel ismerték el,  amit az indoklás szerint a takarékszövetkezeti rendszer  fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért kapott. A „Közösségi munkáért” elismerést viszont helyben érdemelte ki, amit a 2015. évi  felsőzsolcai városnapon vett át.

2004-2010 között a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei Régiójának alelnöke volt. 2012-től a KÉSZ miskolci elnöke.

Alakszainé Dr. Oláh Annamária férjével együtt mintegy két évtizede a miskolci Cardinal Mindszenty Kórus tagjai és azt sajnálja, hogy a feszített munka mellett most nincs ideje próbára járni, de a zene iránti szeretete mit sem változott az évek alatt. Kell egy kis kikapcsolódás is…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése