Alakszainé Dr. Oláh Annamária

Elnök-ügyvezető, díszpolgár

Felsőzsolca, Miskolc

szszb_31_ki_alakszaine_dr_olah_annamaria_800.jpgGyakran vállal napi 16 órás munkaidőt, mert amit elkezd, azt szereti be is fejezni. A pénzügyi pályán másképpen nem működhet jól egy vezető. Az elmúlt évek nehéz pénzpiaci időszakában sikerült stabilan tartani a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet üzleti és gazdálkodási eredményeit, de komoly kihívásként éli meg a Miskolc Holding Felügyelőbizottság elnöki feladatait is. Alpolgármesterként 1998-2002 között maradandót alkotott Miskolcon, folyamatos szakmai és közéleti szerepvállalásával 2015-ben kiérdemelte a Miskolc Város Díszpolgára címet.

A Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Közgazdasági karának elvégzése után az Állami Fejlesztési Banknál elemző közgazdászként dolgozott, majd oktatni kezdett a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában. A Miskolci Egyetem Pénzügyi Tanszékén 1988-tól tanársegédként tevékenykedett, két évvel később pedig egyetemi adjunktusként tanított a Számviteli és Statisztikai Tanszéken. 1990-1992 között részt vett az Osztrák Gazdasági Kamara Továbbképző Intézete Hernsteinben működő központjának trénerképzésén, majd 1992-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ekkorra már a Pénzügyminisztérium regisztrált adószakértői minősítését is megszerezte.

1992-1998 között ügyvezető igazgatója és vezető tanácsadója volt a miskolci Praxis Partner Pénzügyi Számviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek.

Az 1998-ban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatában alpolgármesternek választották. Felügyelete alá tartozott az oktatási, az egészségügyi és a szociális terület, amelyek alapos megújulásra szorultak. Máig büszke rá, hogy javaslata nyomán teljesedett ki Miskolcon a két tannyelvű alsó- és középfokú oktatás angol, német, spanyol és francia nyelven, ami azóta is eredményesen működik. Megerősítették az egyházi iskolák szerepét Miskolcon,  színesebbé téve az iskolarendszert, közép- és hosszú távon fenntarthatóbbak a városi intézmények. Ez a fajta vegyes iskola fenntartói rendszer ma is jól működik, a szülők, tanárok mára már sokkal elfogadóbbak lettek iránta. Fennmaradt és erősödött Miskolc iskolaváros szerepe.

Az egészségügyben égető feladat volt a 90-es évek végén a fogorvosi rendszer átszervezése, a Miskolcon dolgozó fogorvosok többsége ekkor alapellátási körzetet kapott. Az orvosokkal együtt dolgozták ki az új iskolafogászati rendszert és sikeresen pályáztak a Semmelweis Kórház új belgyógyászati épület tömbjének megépítésére.

A szociális területről viszont úgy fogalmazott, hogy nehéz befejezett eredményekről beszélni. A négy év alpolgármesterség szinte arra volt csak elég, hogy megismerje a városban élők szociális helyzetét, eljusson a nehézségek gyökereihez. A munkanélküliség okozta problémák, a fiatalok elvándorlása, az idős és beteg lakosság mindennapos ellátása meghatározták a feladatokat. Tapasztalata szerint a legnagyobb segítség a folyamatos odafigyelés a nehéz sorsú emberekre, akik sokan élnek Miskolcon. Az igazi változások pedig csak a város gazdasági, társadalmi életének újjászervezésével érhetőek el. Erős gazdaság, biztos munkahelyek a legjobb orvosság a gondokra.

2001-2002-ben a MÁV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke is volt, a legnagyobb állami vállalatnál felügyeleti feladatokat látott el.  2003-tól az osztrák tulajdonú IB Grant Thornton Consulting Kft. egyik szakmai igazgatója lett. 4 évet töltött a multinacionális tanácsadó cégnél.

2007-től ma is a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője. Elárulja, az első két éve sok munkával, ám gondtalanul zajlott, de 2009-től már itt is érezhetővé vált a pénzügyi piac válsága. A Takarékszövetkezetet sikerült a nehéz időszakban is biztos alapokon tartani, eredményesen gazdálkodni, a munkahelyeket megtartani.    Jelenleg 60 embernek nyújt biztos megélhetést a Takarékszövetkezet, amely egy tervezett egyesülés révén a közeljövőben tovább erősödhet. Egyesülést terveznek  a Borsod Takarékkal, a Szendrő és Vidéke-, az Eger és Környéke Takarékszövetkezettel. Utóbbi pénzintézet irányítását hónapok óta szintén Alakszainé dr. Oláh Annamária végzi.

Szakmai munkáját 2014-ben gróf Károlyi Sándor emlékgyűrűvel ismerték el,  amit az indoklás szerint a takarékszövetkezeti rendszer  fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért kapott. A „Közösségi munkáért” elismerést viszont helyben érdemelte ki, amit a 2015. évi  felsőzsolcai városnapon vett át.

2004-2010 között a Magyarok Világszövetsége Kárpát-medencei Régiójának alelnöke volt. 2012-től a KÉSZ miskolci elnöke.

Alakszainé Dr. Oláh Annamária férjével együtt mintegy két évtizede a miskolci Cardinal Mindszenty Kórus tagjai és azt sajnálja, hogy a feszített munka mellett most nincs ideje próbára járni, de a zene iránti szeretete mit sem változott az évek alatt. Kell egy kis kikapcsolódás is…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése