Czél Péter

A Steelvent 2000 Rt. elnök-vezérigazgatója,

Miskolc

baz_05_14_czel_peter.jpgTeljes joggal büszke lehet arra, hogy több mint egy évtizedes átgondolt, következetes és kemény munkával olyan százfős céget hozott létre, amely száz százalékban magyar tulajdonú és az élenjáró technológiát alkalmazza.

1964. június 28-án született Miskolcon. Édesanyja ma már nyugdíjas értelmiségi, jogi doktor édesapja a Gazdasági Minisztérium főtanácsosa, István öccse a fővárosban ügyvéd. Édesapja pesti, édesanyja hámori születésű, ő maga miskolcinak, pontosabban „bükkinek” vallja magát, hisz a Bükk szeretete tartja itt a mai napig. Anyagiakban szűkös, de boldog gyermekkorra emlékezhet vissza, amelyben a sport mindig fontos szerepet játszott. Iskolai szinten előbb futballozott, később előtérbe kerültek a küzdősportok, majd a „nagy szerelem”, az autóversenyzés, pontosabban a rali.

Iskolai tanulmányai során elsősorban a műszaki tárgyak érdekelték, talán ezért is gondol vissza szívesen a Vörösmarty Úti Általános Iskolában mechanikát tanító Szentiványi tanár úrra. Ő nemcsak „régi vágású úriember” volt, hanem úgy adott elő, hogy élvezetessé tette diákjai számára az órákat. Az 1982-es sikeres érettségi után bekerült az autóversenysportba. A versenysport elengedhetetlenné tette, hogy megismerkedjen a technikai háttérrel, egyebek mellett autóvillamossági technikumi tanfolyamot végzett.

Közben a ralisport dobogóján is egyre feljebb lépett: számos versenyévad után 1990-ben az N 1600 kategóriában Toyotájával az országos összesítésben élen végzett. Nagyon sokat merített ebből a sportból, hisz ez megtanítja az embert összpontosítani, csapatot szervezni-működtetni és a siker nélkülözhetetlen elemére, a kitartásra ösztönzi. Meghívásos alapon még ma is részt vesz egy-egy bemutatón, esetenként még az országos raliversenyek „előfutójaként” is közreműködik.

Időközben felsőfokú tanulmányokat folytatott a GATE Főiskolai Karán Gyöngyösön, gazdaságmérnöki szakon. A rendszerváltás idején lett tagja egy csavarkereskedelmi kft.-nek, ahol menet közben jött rá, hogy e termékek előállításával is érdemes foglalkozni. Ezért 1993 elején megalapította a Steelvent Kft.-t, amely nemcsak a csavarkereskedelemmel, hanem csavaralapanyag előállításával is foglalkozott. Kezdetben – egy bérelt irodában működve – alapanyagot vásárolt, bérmunkában gyártatott, majd értékesített, hozzáadva az egészhez felhalmozott szellemi tőkéjét.

A vállalkozás egy idő után már „kinőtte” ezt a formát, ekkor vásárolták meg a jelenlegi telephelyet, ahol a meglévő infrastruktúrára építve a cég lépcsőzetesen haladt előre, amelynek legfontosabb feltétele az volt, hogy az elért nyereséget mindig visszaforgatták a fejlesztésbe. 1999-ben alakultak át részvénytársasággá, ekkor már két telephellyel, hisz Bátonyterenyén is létrejött egy újabb gyáregység. Mára az rt. a legmodernebb technikai feltételekkel előállított húzott rúd- és tekercsacélok (Miskolc), építőipari acélok (Bátonyterenye) gyártása terén a legelsők között említhető társasággá nőtte ki magát Magyarországon az évi másfélmilliárdos forgalom, 8000 tonna termék révén (ami egyébként 160 vagon árut jelent).

„Vezető munkatársaimmal együtt fontosnak tartjuk a jó munkahelyi légkört  – mondja az elnök-vezérigazgató –, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek. Mindig igyekeztem magam nálamnál okosabb emberekkel körülvenni, a cég vezetésében mindenki szakember, megfelelő elméleti és szakmai felkészültséggel, fiatalos lendülettel rendelkezik. Folyamatosan fejlesztünk, évről évre olyan új termékkel lépünk piacra, amelyet addig belföldön nem állítottak elő, sőt a Steelvent ipari kerítésrendszerei ma már külföldi piacokon is helytállnak.”

Házasságából két nagyszerű fiúgyermeke van: a 14 éves Mátyás (ő most végez az általános iskolában és grafikusnak készül) és a 10 éves Balázs (ő az autóversenyzéshez vonzódik), akikkel (bár a szülők időközben elváltak) kölcsönösen imádják egymást. Mivel a fiúk idejük felét apjuknál töltik, nevelésükben tevékeny részt vállal kedvese, Emese is, akiben igazi társra lelt.

A sport most is élete elválaszthatatlan része, ma a hegyi kerékpározás áll az első helyen, emellett rendszeresen fut, sőt a lehetőségekhez mérten maratoni távot is, és az autóssport semmilyen eseménye „nem múlik el nélküle”. Rendkívül sokat utazik külföldre, kiválóan beszél angolul, ez a legmodernebb nyugati technikák és technológiák tanulmányozásában sokat segít.

Számos terve között – hisz az embernek mindig vannak céljai – kiemelt szerepet játszik az automatizált gyártástechnológiák minél szélesebb bevezetése. Magánéletében továbbra is kiegyensúlyozott családi életet szeretne élni, és örül annak, hogy ma minden, ami a boldogsághoz kell, körülveszi.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése