Bodonyi Csaba DLA

Építész,

Miskolc

baz 7 szg Bodonyi Csaba.jpgKi tervezte? Kérdezik. A Bo­do­nyi! Csak így, egyszerűen, mint egy díszítő jelző. Bodonyi! Felsorolni mindazt, amit tervezett, túllépné e portré terjedelmi határait. Kezdetben inkább arról írnék, hogyan lehet eljutni egy Bódortanyai iskolából a Príma-Primissima díjkiosztó dobogójára. Mit jelent háborúban születni, menekülésben, félelemben, nélkülözésben élni, származási hátránnyal indulni, majd mindezen felülkerekedni, hogy végül győzzön az elnyomhatatlan tehetség. A család történetét tekintve felmenői között papok, bírók, tanárok, jogászok voltak, nagyapja református papként debreceni gyülekezetének két templomot is épített.

Édesanyja hatgyermekes református lelkész lánya, tanító, majd tanár, aki iskolaigazgatóként vonult nyugdíjba. Az energikus, kreatív, vidám, erős akaratú asszony munkaszeretetet, tudásszomjat és némi közéleti érdeklődést örökített fiára. Édesapja egy parasztcsalád tizenkettedik gyermekeként – egyedül tanulhatott – érettségi után sorkatona, majd kiváló szellemi és fizikai adottságai miatt katonatiszt lett. 1945 után nehéz idők következtek, állástalanság, mellőzöttség – végül 1957-ben könyvelő lett, és főkönyvelőként dolgozta végig egy helyen aktív éveit.

Tőle természet-, sport- és emberszeretetet, becsületet és fegyelmet kapott „útravalóként”. Tegyük hozzá, életútja a bizonyíték, milyen jól sáfárkodott a genetikai adományaikkal.

Visszakanyarodva a kezdetekhez, a Nyírség, Hajdúság határában, tanyán töltött gyermekévek meghatározóak voltak számára. „Ma már tudom, soha nem voltam olyan közel a kozmikus léthez, mint ott. Nagyon szegények, nagyon boldogok és függetlenek voltunk.”

Általános iskoláit kitűnő eredménnyel végezte. A sors megengedte, hogy debreceni diákként a Fazekas Mihály Gimnáziumban tanulhasson, ott, ahol a nagyapa pap tanárként még édesapját is tanította. A szülők Miskolcra költöztek, így a híresen jó reáloktatású Földes Ferenc gimnáziumba került, ahol negyedik év végén Imreh Zsigmond ábrázoló geometria tanára hatására döntött végleg az építészpálya mellett. Származása miatt csak magas pontszámmal volt esélye, de elsőre felvették a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára. A szakmai tárgyak közül eleinte a statika, később a tervezés vonzotta. Diplomatervének témája a prágai UIA-kongresszusra kiírt pályázat volt, 1000 fős településre.

„Az egyetemi évekre visszaemlékezve azt tartanám jó építészképzésnek, ahol az oktatás (a zenéhez hasonlóan) váltott mesterek mellett, személyes műhelymunka keretében folyna, ahol a tervező, kivitelező szak egy idő után szétválik és specializálódik, ahol az építészet, s az építészettörténet összegző alaptantárgy.”

Ezt a szemléletet érezte meg, amikor a Magyar Építőművészek Szövetségének kétéves posztgraduális képzésére jelentkezett, ahol a Mester – Plesz Antal – tanítványául fogadta. A Mesterrel együtt töltött két év lett elindítója a miskolci Építészeti Műhelynek 1977-től 88-ig. Húsz fiatal egyetemista közös elhatározásból Miskolcra települt, a város befogadóként felépített számukra egy sajátos életformára épülő Kollektív Házat, s ez unikális jelenségnek számított. Vitézy László és Osskó Judit tévéfilmet is forgatott róla. A fiatal építészek közül – akiknek most már Bodonyi Csaba lett a Mester – többen Pro Architectura és Ybl-díjasok lettek. 1987-től az akkori városvezetés hívására Tokaj főépítésze lett a mai napig. Az eltelt 20 év alatt Tokaj Hild-érmes, Kós Károly-díjas, és a Világörökség része lett, Bodonyi Csaba pedig 2003-ban az Év főépítésze. Természetesen mindez nem valósulhatott volna meg Májer János, Tokaj polgármestere ambíciói és együttműködése nélkül. Bodonyi Csaba közel 20 évet dolgozott az Északtervnél, volt műteremvezető, főépítész és főmérnök. Elsőként alakított kft.-t (Interplán) néhány kiváló munkatársával, majd 1990-ben saját céget, melynek tulajdonosa és egyedüli felelőse.

„30 éve ugyanazon a rajztáblámon jóval több mint 100 terv készült, melynek fele megvalósult. Az aránnyal akár elégedett is lehetek, főleg mert már egy megvalósult épület is megtisztelő örömet jelentene számomra.”

A teljesség igénye nélkül felsorolva Bodonyi Csabának köszönhetjük az Európa-hírű Barlangfürdő teljes bővítését, a Miskolci Nemzeti Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház felújítását, a Technika Házát, Ózd, Encs, Alsózsolca templomait, a Művészetek Házát, számtalan szép magán- és középületet, hazai és nemzetközi településtervezési pályázatot Tiszaszentimrétől Maniláig. 2006 decemberében egy egész ország közérdeklődésétől kísérve az Ybl- és Széchényi-díjas, kétszeres Pro Urbe címet elnyert, címzetes egyetemi tanár, Bodonyi Csaba Príma-díjat kapott munkásságáért. Credo! Az építészet számomra nem az önmegvalósításról, homlokzatról, nem pénzről, politikáról, hatalomról, divatról, technológiákról, bürokráciáról szól.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

*** 

Szeretek dolgozni és amíg bírom, végzem a munkám – mondja Bodonyi Csaba, aki jövőre a 70. születésnapjára életmű kiállítást tervez. Az utóbbi években Tokajban a tervei alapján épült a kistérségi orvosi rendelő és egy szálloda, indul a szabadtéri színház kivitelezése. Mádon megvalósult a Royal borászati épületegyüttes és egy konferenciaterem. Miskolcon elkészült a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola oktatási tömbjének bővítése. Szikszón már épül a következő „bodonyis” görög-katolikus templom.

Életútját Miskolc 2011-ben Díszpolgár címmel jutalmazta.

Elnöke a MAB melletti Művészeti Akadémia miskolci csoportjának, tagja az Országos Tervtanácsnak és az Országos Főépítész Tanácsadó Testületének, de aktívan közreműködik a közelmúltban köztestületté vált Magyar Művészeti Akadémiában, melynek alapító tagja.

Magánszorgalomból a szabolcsi bokortanyák megőrzésén és továbbfejlesztésén dolgozik. Elképzelt egy modern, dán mintájú gazdálkodást a sajátos magyar  településformára.

Gimnazista fia András háromszoros ifjúsági kenu világbajnok, Juli és Anna  felsőfokú tanulmányokat folytat, Erzsébet és Dani Budapesten dolgozik.

 (Kiegészítve: 2012. október 4-én.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése