Tomkó István

Igazgató,

Miskolc

Tomkó István.jpgA híres kuruc vezér, Esze Tamás ezredeskapitány tarpai talpasainak a leszármazottja Tomkó István, akinek az ősei Beregből Zemplénbe, egészen pontosan a Bodrog-parti Athénba, vagyis Sárospatakra kerültek, majd Boldogkőújfalu következett. Itt látta meg a napvilágot a kuruc kort követő sokadik generáció tagjaként István, aki ősei kitartását örökölve dolgozik, ha kell az elé dobott kesztyűt is felveszi a cég érdekében.

– II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem szabadította fel Esze Tamás talpasait, köztük az őseimet. Akik Patakon, majd Boldogkőújfaluban éltek. Itt születtem én is, s az általános iskola elvégzését követően a legközelebbi városban, Encsen, a Váci Mihály Gimnáziumban tanultam tovább. Ezt követően a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) gyöngyösi kihelyezett karán szervező-üzemmérnöki karon végeztem – fogott a bemutatkozásba Tomkó István, akivel egyik kedvenc helyén, Miskolc egyik kedvelt belvárosi éttermének teraszán beszélgettünk.

Az iskolai évek után a munkára terelődött a szó. Megnősült, és hazatért a gyökerekhez Zemplénbe, Szerencsen kezdtek építkezni, s ennek megfelelően a várostól karnyújtásnyira, előbb Taktaszadán telepvezetőként, majd Monokon dolgozott a szövetkezetben mint szállításvezető. A választásban döntő szerepet kapott, hogy mind a két falu közel van Szerencshez. A nagy kihívás a Miskolci Közterület-fenntartó Vállalat személyében jelentkezett, ugyanis a cég szervezőt keresett, s ugyebár ezen a szakon végzett, így a lehetőséggel élve belevágott. Ez ’86-ban volt, azóta dolgozik a környezetvédelem, hulladékgazdálkodás területén Tomkó István. Hat évet dolgozott itt, majd ’92-ben váltott, s megalakították a Tescont Kommunális Kft.-t, majd utódját a Borsodi Hulladékgazdálkodási Kft-t, majd újabb kanyart követően a Cirkont Hulladékgazdálkodási Rt.-t. Ezek azonban gyakorlatilag csak névváltozások voltak, mert közben végig a miskolci köztisztasági feladatokat láttak el. Menet közben Kazincbarcikán beszálltak az önkormányzat hulladékgazdálkodási vállalkozásába, s mai napig birtokolják az Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Rt. (ÉHG Rt.) többségét. Ennek révén, a nyolc év szorgos munkájával Nyékládházától Aggtelekig , vagyis Borsod középső részétől a szlovák határig terjesztették ki tevékenységüket, amelyet mintegy 70 település, köztük több város is igénybe vesz. A cégcsoporthoz tartozik még az Új Depónia Kft. is. Fő tevékenységi körük a köztisztasági szolgáltatáson belül a szemétszállítás.

Alakulásuk óta folyamatosan részt vesznek Miskolc és huszonöt környező település mintegy százezer lakosának és több száz közület, intézmény – például a McDonald’s éttermek, a Tesco áruház, Chinoin Rt. – kommunális hulladékinak a gyűjtésében, illetve ártalmatlanításában. Miskolcon elsősorban a társasházakkal és lakásszövetkezetekkel, vidéken a települési önkormányzataival kötött hosszú távú szerződések alapján látják el a kötelezettségeiket. A miskolci telephelyükön 1999-ben helyezték üzembe az ország legnagyobb kommunálishulladék-átrakó állomását, amellyel a társaság áttért a kétütemű hulladékgyűjtési rendszerre.

Térjünk vissza a főnök személyéhez. Magáról nem szívesen mesél. Annyit azért sikerült megtudni, hogy elvált, két gyermeke van, Zsolt tizenhárom  és Fanni hároméves. Miskolcon él, hobbija az erdőjárás a gyerekekkel. Ha teheti visszatér szülőfalujába, valamint Mádra és a zempléni hegyek közé, ezen belül is az Aranyosi-völgy a kedvenc, ahol sógorával szokott vadászni.

– Minden fontos, ami körülvesz, a család, a szeretet, a becsület, az egészség,  és hosszan folytathatnám a sort – mondja, amikor az élet fontos dolgairól kérdeztük. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk milyen embernek is tartja magát.

– Túlélő típus vagyok, mert pozitív a gondolkodásom. Minden rosszban igyekszem megtalálni a jót is. Talán ez visz előre. Nem szeretek magamról beszélni, inkább önkritikát szoktam gyakorolni, mert biztos sok hibát követek el, mind az üzleti, mind a magán szférában. Ezeket átgondolva igyekszem kiküszöbölni a csorbákat.

– Azt mondják hiú ember…

– Sok dolgot mondtak már rólam, de elég a tükörbe néznem, hogy megállapítsam nem lehetek hiú, inkább büszkének tartom magam. Egyébként mint az üzletemberek többsége, én is ki vagyok téve a vélemények kereszttüzének, de ez már csak így van. Az ember azonban nem lehet mindenkinek egyformán jó. Vagy ha az, akkor lépjen be a Vöröskeresztbe. Én azonban „szemetes” vagyok, és nagyon szeretem amit csinálok.

– Elégedett?

– Kitartó munkámnak és kollégáimnak köszönhetően sok mindent elértem már, de az üzleti életben rengeteg dolog vár még megvalósításra, például a szelektív hulladékgyűjtés… A két gyerek csodálatos, de ki tudja mit hoz nekik a jövő? Mégsem lehetek elégedett. Ha az lennék akkor most otthon pipázgatnék – zárta a beszélgetést Tomkó István.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése