Nagy Zoltán

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Felsőzsolca

Nagy Zoltán b4.jpgItt jártam, jó embert találtam, isten áldjon meg. Adjon még neki sok pénzt és telket. Nagyon örültem, hogy olyan Zolit találtam, aki saját népemre emlékeztet – áll a magyar és cirádás, európai számára érthetetlen vonalakból álló arab írás az iroda falára tűzött papírlapon, amit egy jordániai származású vevő írt jókívánságként Nagy Zoltánnak, az N-Zoll Trans Kft. tulajdonos cégvezetőjének. Két lóval kezdte a fuvarozást, most pedig többek között 22 Mercedes-billencs tartozik a „flottájába”.

Az arab megérezhette partnere keménységét, céltudatosságát – ami a lentről jövők jellemzője. Nagy Zoltán régi felsőzsolcai fuvaroscsalád leszármazottja. Valamikor a 70-es években két lóval kezdte a vállalkozói életet, abban a korban, amikor még szinte mindenkit bekényszerítettek a közösbe, néhány kiskaput hagytak a maszek világnak, egy-egy kisiparosságot és a fuvarozást.

A lehetőséggel élve tömegárut szállított lovaskocsival. Eredményesen munkálkodott. A hasznot nem élte fel, hanem befektette. Ez a tulajdonsága azóta is megmaradt, s ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb, modernebb eszközparkkal rendelkezik. Szóval a lovakat követően a gépekre nyergelt át. Először egy traktorra, majd jöttek mások is idővel. Egy könyvet is meg lehetne tölteni az elmúlt három évtized történetével.

Most azonban ugorjunk egyet. A rendszerváltozásnak nevezett folyamattal együtt megjelentek a külföldi befektetők, spekulánsok az országban és amiben fantáziát láttak, azt felvásárolták. Van, amit működtetnek, mást bezártak, parlagon hagytak. Az utóbbi kategóriába tartozik a Felsőzsolca és Onga közötti földdarab is, amelyet 2000-ben osztrákoktól vásárolt vissza Nagy Zoltán. Mint mondja, gyakorlatilag egy szeméttelepet vett meg, azt is ötperces fizetési határidővel, kell – nem kell? alapon. Neki kellett, másnak nem.

A jóakarók persze kárörvendeztek, hogy padlót fog – az új tulajdonost viszont fűtötte a bizonyítási vágy: „szerettem volna bizonyítani, hogy a jó gazda gondosságával lehet vele valamit kezdeni, szarból is lehet várat építeni.” A területet rendbe tették, iroda épült, s a homok-, kavicsbányászat is szépen megy a tavon. Ezzel ugyan sosem foglalkozott, de tanulható dolog. Érdekesség, hogy úszókotró csak itt, a Felsőzsolcához tartozó bányatavon, valamint Nyékládházán üzemel a megyében. Természetesen saját cége szállítja a kitermelt homokot, kavicsot. A telephelyen műszak után egymás mellett sorakoznak a gépóriások. A főnök nem kis büszkeséggel mondja, hogy 22 Mercedes-billencse van, amit Caterpillar- és Volvo-rakodók pakolnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megye három legnagyobb szállítási vállalkozása közé küzdötte fel magát, bizonyos gépjármű esetében pedig a legnagyobb.

„Nem lehet szélhámoskodni. A kölcsönös megbecsülés alapján én vagyok tíz éve a szállítója az egyik nagy osztrák építőipari cég itteni érdekeltségének, vagy cukorrépát fuvarozunk a szerencsi cukorgyárnak. Jelentős mennyiségben szállítok saját, osztályozott, minőségi homokot, kavicsot. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 36. legnagyobb adófizetője vagyok. Egyszemélyi tulajdonomban van a cég, mintegy 25 embernek adok munkát. Én vagyok az egyszemélyes igazgatóság, a csicskás, az anyagbeszerző, a mindenes. Baggerolok sokat, ha kell, a rakodógépet kezelem” – mutatja be cégét és mindennapjait Nagy Zoltán.

Alkalmazna több embert is, már csak azért is, hogy saját dolgát megkönnyítse, de nehezen talál megfelelő minőségű munkaerőt. Mint mondja, a megyében dolgozó száz sofőrből ha kettő megfelel az elvárásainak, igaz, őket jól megfizeti. Ennyi munka mellett nem csoda, ha az energiájának a határán van már. Azonban nem lazít, mint mondja, majd az autópálya-építés után ráér pihenni.

A cég adminisztrációját huszonkét éves lánya viszi, aki Miskolcon, a kereskedelmiben végzett. Kisebb lánya még általános iskolás. Bevallása szerint a gyerekek jövőjét szeretné megalapozni. Kiszállni, lazítani nem lehet.

„Mindig fejlődni kell. Ha a vállalkozásból kivenném a pénzt, akkor deszkát fognék hamarosan. A vállalkozásból befolyt jövedelmemnek gyakorlatilag a 100 százalékát visszaforgatom. Ez a növekedés alapja. Nem viszem a pénzt a bankba, nem kaszinózok. Másfél éve ahol most beszélgetünk, még nem volt semmi, azóta irodaház épült. Mindig hitel nélkül gazdálkodom” – szólt a cég vezetésének titkáról a tulajdonos. Tavasztól ősz végéig tart a nagy hajtás, nem is volt már emlékezete óta nyaralni.

Télen lehet pihenni kicsit, mikor áll a bánya. Meg is lepődött, mikor arról érdeklődtünk, mit csinálna, ha lenne szabad ideje. Rövid töprengés után arra jutott, hogy világot nézne, utazna. A közéleti tevékenység pár éves kalandot jelentett számára.

A 90-es évek elejétől a kisgazda szellemiség jegyében politizált, 1994–98 között a megyei közgyűlés tagja volt. Ami volt, elmúlt, a közéletből kivonult. Elég a cég ügyes-bajos dolgaival birkózni naponta.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)

Nagy Zoltán életében 2009. az egyik legfontosabb és legkedveltebb évszám, hiszen Jutka lánya a gyermekvállalás mellett döntött, így megszületett első unokája, Jázmin.

Az elmúlt években nagy horderejű események történtek a vállalkozásában is, 2005-ben a kavicsbányájából kikerülő kiváló alapanyagra alapozva betonüzemet létesített. Ettől nagyobb durranás volt a 2006-ban átadott szélerőműve, ami a 37-es főút közelében áll és Borsodban egyedüli.

A cégtulajdonosnak egy kívülálló szemével nézve nincsenek anyagi gondjai, de éppen ezért vannak irigyei. Az adóhivatal folyamatos vagyonvizsgálattal bombázza a családot, ám környezete tudja, mennyi munka van az eredmények mögött. Ezért is hívták vissza a közéletbe és 2010-től Felsőzsolca alpolgármestereként segíti a várost.

(Kiegészítve 2012. július 19-én)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése