Szilágyi István Levente

Igazgató,

Miskolc

baz_04_72_szilagyi_istvan_levente.jpgMég kimondani is sok: 36 éve már, hogy friss diplomájával a zsebében Szilágyi István kezdő mérnökként belépett a Miskolci Közlekedési Vállalat kapuján. Akkor még ő sem gondolta, hogy több mint három és fél évtizedet tölt itt és a szakmai ranglétrát végigjárva, a cég elsőszámú vezetője lesz.

1943. április 6-án született Kassán. Édesapja ötven éven keresztül szolgált református lelkészként, édesanyja OTP-alkalmazott volt. Öccse, Szabolcs, a megyei kórház általános sebész főorvosa, húga, Ildikó, vegyi gépészmérnök, a MIHŐ alkalmazottja tervezőmérnökként.

A Palóczi Utcai Általános Iskolában jól megfért nála a tanulás és a sport, főleg asztaliteniszben volt sikeres. Az iskolában és egyesületben is játszott, figyelemre méltó eredményeket ért el. A sport szeretete mindig meghatározó volt életében, a mai napig rendszeresen sportol.

A Földes Ferenc Gimnáziumban elsősorban a matematika tartozott kedvenc tárgyai közé, így szinte törvényszerű volt, hogy érettségi után a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen folytatta. Gépgyártás-technológus szakon végzett és gépészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben. Üzemmérnökként kezdett első munkahelyén, ahol technológusi–energetikusi–műszaki előkészítő feladatokat látott el. Alig egy év múlva a vállalati komplex nagyberuházásként induló forgalmi és műszaki telep előkészítésében vett részt, majd újabb egy év elteltével beruházási és műszaki-fejlesztési csoportvezető lett.

Pár évvel később a Beruházási és Műszaki-fejlesztési Osztály vezetését bízták rá. A nemcsak műszaki felkészültséget, hanem pénzügyi és gazdasági feladatokat jelentő beosztás ellátásához tovább képezte magát, beiratkozott a közgazdaság-tudományi egyetem mérnök-közgazdász szakára, ahol 1974-ben közgazdász-mérnök oklevelet szerzett.

1974-ben nevezték ki a Fejlesztési és Üzemfenntartási Osztály élére, ahol a járműveken túl az épületek, a villamosvasúti pálya, a technológiai berendezések fenntartásával is foglalkozott.

1977. június 1-jétől lett a vállalat forgalmi főosztályvezetője. Miután ilyen irányú szakképesítéssel nem rendelkezett, beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karára, ahol három évvel később közúti–forgalomszervezési szakmérnöki oklevelet szerzett. Miskolc város tömegközlekedésének irányítása, szervezése, fejlesztése, ellenőrzése lett a feladata. Közel másfél évtizeden keresztül töltötte be ezt a felelősségteljes munkakört, majd 1991-ben pályázat útján a vállalat igazgatója lett. Amikor a Miskolci Közlekedési Vállalat 1994-ben rt.-vé alakult, őt bízták meg az elnök-igazgatói poszt betöltésével, és ezt a megbízatást 1999-ben újabb öt évre meghosszabbították.

Szilágyi István mindig aktív közéleti tevékenységet folytatott. Jelenleg a Tetemvári Református Egyházközség főgondnoka, a Jókai Általános Iskola Iskolatanácsának, a Regionális Civil Központi Alapítványnak és a BOKIK Etikai Bizottságának elnöke. Már 1975 óta részt vesz a Közlekedéstudományi Egyesület Megyei Szervezetének munkájában, korábban titkára volt, most társelnöke. Tagja a karitatív tevékenységéről városszerte közismert Lions Klubnak.

A Közlekedés Kiváló Dolgozója, eddigi tevékenységét a közlekedéssel kapcsolatos valamennyi szakmai kitüntetéssel elismerték, ezek közül talán a Széchenyi Plakettra a legbüszkébb. 2002-ben Miskolc város Nívó Díjával ismerték el a város közlekedéséért végzett munkáját.

Eseményekben és sikerekben gazdag pályafutásáról így vélekedik Szilágyi István: „A családi miliő, a református lelkész édesapámtól kapott útravaló meghatározó szerepet játszott életemben. Mindig motivált a környezetem, a körülöttem lévő emberek és a saját magam boldogulása. Emiatt mindig olyan kompromisszumot kellett találnom, amellyel a dolgokat megoldani lehet, nem pedig halogatni. Mindig döntésképes voltam, erre a különböző beosztásokban szükségem is volt. A siker titkát talán abban tudnám összefoglalni, hogy a lehetőségek közül mindig ki tudtam választani az ésszerűt, a holnapnak is megfelelőt.”

Nagy szerepet játszott mindebben a már három évtizede hűséges társ, Nagy Ilona szakközgazdász, aki 1972-től 1991-ig ugyancsak a Miskolci Közlekedési Vállalatnál dolgozott, ma könyvvizsgáló. Az 1973-ban kötött házasságukból két gyermekük született. Levente huszonnyolc éves, foglalkozását tekintve műszaki-informatikai mérnök. Ő már két éve Londonban egy nagy világcégnél dolgozik.

Ágnes, aki négy évvel később született, most végzett az ELTE biológus szakán. Ő most tudományos tanulmányokat folytat, doktorandus PhD-képzésben vesz részt.

Szilágyi István szabad idejében ma is szívesen sportol, napjainkban is rendszeresen úszik, időnként teniszezik, fut. Szeret színházba járni, olvasni.

Eddigi életútjával elégedett, a továbbiakban munkája mellett gyermekei sorsát szeretné egyengetni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése