Hompoth Imre

Polgármester, ügyvezető,

Gesztely

baz 8 ki Hompoth Imre.jpgBoldog embernek mondhatja magát, hiszen munkáját életelemének tekinti. Azonban hiába él idilli környezetben a Hernád partján, legjobban mégis a gyergyói havasok dobogtatják meg a szívét. Rokoni ágon Puskás Tivadar is tagja a még el nem készült családfának, de számos híres erdélyi család is az ősök között található. A székelyek tisztessége, becsülete ráragadt, és egész életén végigkíséri Hompoth Imrét.

Édesapja, Hompoth Imre 1944-ben települt az erdélyi Ditróról az anyaországba. Bútor- és épületasztalos szakmáját magas fokon gyakorolta, de otthon volt a kántori feladatok ellátásában is. Ilyen háttérrel került Gesztelyre, ahol feleségül vette Czifra Erzsébetet, majd belépett a Kisgazdapártba, és a helyi szervezet elnöke lett. A kékcédulás választások után kisgazdaként és kántorként nem lehetett más, csak osztályidegen. Ekkorra – 1947. május 30-án – megszületett fia, Imre, aki élete első szakaszában örökölte apja „bűneit”. Az általános iskola elvégzése után Esztergomba került a Ferenc-rendi szerzetesek Temesváry Pelbárt Középiskolájába, ahol sok híres ember gyermeke tanult. Miután 1965-ben érettségit tett, a már említett okok miatt Putnokon tanulhatott tovább a mezőgazdasági főiskolán, amely két év múlva Gyöngyösre került. Behívták katonának, és részt vett a csehszlovákiai bevonuláson, ami máig rossz emlék. Folytatta tanulmányait, és 1971-ben kapott mezőgazdasági üzemmérnök diplomát. Időközben édesapja részt vett a miskolci Avas Bútorgyár létrehozásában, ahol többnyire szakoktatói feladatokat látott el. Őt azonban a mezőgazdaság vonzotta, és a gesztelyi Petőfi Tsz-ben helyezkedett el. Onnan a Miskolci Hűtőházba került, ahol 12 évet töltött el különböző vezető beosztásokban. A termelői szféra azonban elcsábította, előbb a Szikszói Állami Gazdaságban dolgozott, majd 1983–84 között a gagyvendégi szövetkezet üzemigazgatója volt. Akkor két évre elhagyták a gesztelyi otthont, ahol a dédnagymamája is élt egykoron. Onnan a Felsővadászi Tsz főagronómusi állása várt rá, majd 1987-től a Nagy-Miskolci Állami Gazdaság kerületi igazgatójaként tevékenykedett. A privatizáció előtt saját gazdaságát kezdte felépíteni, így lett 1991-ben magántermelő, amit azóta már családi vállalkozásban végez. A 120 hektáros gazdaság földterületének nagyobb részét bérli, és a térségben nem szokványos növények termesztésével is próbálkozik. Termesztett már olajretket és vörös csenkeszt is.

Amikor 1987-ben visszaköltöztek Gesztelyre, megvásárolta a falu régi malmát, majd helyreállította. Az ezredfordulón a temetőbe épített egy haranglábat, és úgy döntött: bekapcsolódik a helyi közéletbe. Nem értette, miért nincsenek a faluban fejlesztések, ezért 2002-ben indult a polgármester-választáson. Akkor nem nyert, de a következő évben lebonyolított időközi választás már az ő sikerét hozta. Három év alatt aztán olyan beruházások történtek a Hernád-parti községben, hogy 2006-ban Hompoth Imre támogatottsága elérte a 80 százalékot.

Épült új iskola, egészségügyi központ, két e-Magyarország-pont, hat közpark, több játszótér, mezőgazdasági elkerülő út, és sikerült felújítani az önkormányzati épületeket is. Kivitelezték Görcsös Imre alpolgármester ötletét is, aki székely kaput álmodott a temetőbe. Ezt Erdélyben, Sóváradon faragták meg.

A királyi Magyarországnak ez a területe végigkísérti Imrét egész életén. Kozma Katalinnal kötött házasságot 1972-ben, és jóval megismerkedésük után derült ki, hogy feleségének édesapja is Erdélyből került az anyaországba a világháború időszakában. Osztályidegenként csak 1980-ban kaphatott útlevelet, akkor utazhatott először Romániába, a Gyergyószentmiklós térségében élő rokonaihoz. Azóta a Gyergyói-havasokba mindig visszavágyik.

Közben születtek a gyerekek, Katalin ma területfejlesztési gazdasági mérnöki diplomával a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Hernádnémetiben működő kirendeltségén dolgozik. Marcell 1977-ben született, és mezőgazdasági gépésztechnikusként szakmai vonalon viszi a vállalkozást. Édesapja elmondta róla, hogy már 12 éves korában vezette, kezelte a gépeket, és mindent tud a mezőgazdaságról. Sok képzésen, szaktanfolyamon részt vett, így naprakészen ismeri a pályázati lehetőségeket is.

Hompoth Imre úgy érzi, maradandót alkotott a község címerének elkészítésével. Tudományos kutatók segítettek a munkában, és ma egy háromszög alakú pajzsban a Hernád ezüst hullámain áll egy lovas hajdú kihúzott karddal, mellette ekecsoroszlya és szőlőfürt, felül pedig a korona és egy kardot tartó kar jelképezi a falu múltját.

Büszke a helyi néptánccsoportra, akik neves rendezvényeken is letették már névjegyüket, és akiket a polgármester mellett több magánszemély is támogat. Végezetül azt mondja: büszke a származására, és annak tudatában él, hogy a székelyek tisztességét, becsületét tovább kell vinni, ami számára soha nem okozott nehézséget.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése