Halász Rezső

Polgármester,

Bükkszentkereszt

baz_04_98_halasz_rezso.jpgFutni, biciklizni és lőni kell tudni azoknak, akik indulni szeretnének a Polgármesteri Triatlonon, melynek megnyitóját Gyurcsány Ferenc Sportminiszter is megtisztelte jelenlétével Bükkszentkereszten.

Az 1300-as lélekszámú kis falut körbeöleli a Bükk, fekvése gyönyörű, klímája gyógyító szinte mindenféle légúti betegségben szenvedők számára. A község a Diósgyőri Koronauradalom által létrehozott üveghutájának köszönheti kialakulását és lakosságának összetételét. Az üveggyártáshoz cseh, szlovák, rutén és német üvegfúvókat telepítettek be – innen a kezdeti keverék szláv és a ma is élő szlovák nyelv használata.

Második közigazgatási ciklusát tölti e festői környezetben Halász Rezső polgármester, aki bár Miskolcon született 1953-ban és iskoláit Miskolcon, majd Debrecenben végezte – sosem lett hűtlen Bükkszentkereszthez, hiszen ősei is itt éltek a falu születésétől kezdve. A helyi általános iskola után a Miskolci Gépipari Technikum következett, ahonnan egyenes út vitt az Ybl Miklós Főiskola épületgépész szakára. Végzés után hét évvel már családosan ugyanott második diplomát szerzett. Sokoldalú szakmai ismereteit elsőként a Borsodi Erdőgazdaság ösztöndíjasaként kamatoztatta, majd a BÁÉV és a Herman Ottó Lakásszövetkezet adott nagyon jó gyakorlatot, ahol kiváló tudású kollégák és vezetők tapasztalatait sikerült elsajátítania.

Utolsó, egyértelműen a szakmában eltöltött éveit a Herman Ottó Múzeum műszaki felelőseként élte – mely munka soha jobb előzménye nem lehetett volna mostani hivatásának. Hivatásnak nevezem, mert olyan falu polgármestere lett 1998 óta, melyben a mindennapok rutinfeladataihoz nem csak műszaki sokoldalúság szükséges, hanem mindazon ismeretek, melyekhez a múzeumi múlt biztosítja a többletet, ízlést és igényességet. A falun kívül mintegy 400 hétvégi ház adja az üdülőtelepet, az év minden szakában pezsgő életet biztosítva helybélieknek és odalátogatóknak. Kirándulóhelyek, kiépített sportpályák, sífelvonó, szánkópálya és helyi specialitásokat nyújtó éttermek várják a vendégeket, akik kitűnő úton közelíthetik meg a falut. Közös munka eredményeként a település ismertsége és jó híre egyre erősödik. Halász Rezső a rendszerváltás óta tagja volt az önkormányzatnak mint képviselő és az idegenforgalmi bizottság elnöke. A választáson függetlenként induló jelölt nem csak a testület, de a lakosság szinte egyöntetű bizalmát és támogatását is élvezte. Az első ciklus eredményei után szinte természetes volt, hogy az elkezdett és folyamatban lévő beruházásokat és pályázatokat ugyanaz a tisztségviselő viszi tovább, akinek nevéhez elindításuk fűződött.

„A sport a mindenem, itt nem lehet nem sportolni és nem lehet azt nem ajánlani mindenkinek.” Rendkívül népszerű a lovasturizmus, télen a szánhúzás, szánkózás, síelés és minden évszakban a hegyi barangolás. Talán nem véletlen, hogy a mostani Himalája-expedíció tizenhárom tagja között ott van a bükkszentkereszti Csíkos József is, aki most készül nyolcezer métert meghódítani oxigénpalack nélkül.

Polgármester úr lelkes lokálpatrióta és hagyományőrző, szlovákságuknak ápolója. Minden évben különös gonddal szlovák napokat rendeznek, melyen a hazai és külföldi fellépők és vendégek egyaránt élvezhetik a szép viseletbe öltözött tánc-énekegyüttesek és a fellépő óvodás, iskolás előadókat. Most van folyamatban a szlovákiai Dernő testvérközségi kapcsolatának megteremtése az identitás és összetartozás tudatosítása érdekében.

A Bükkszentkereszti Napok rendezvényeire a környék falvain kívül Miskolc is megindul! Aki megtekintette az állandó, helyi érdekességeket bemutató néprajzi kiállításokat részese lehet sztárvendégek produkciójának, melyet ezen a nyáron a Benkó Dixiland Band koncertje tett felejthetetlenné.

Polgármester úr munkahelymegtartó és új jövedelemteremtő vállalkozásokban gondolkodik, fafeldolgozó üzemben és a megújulását élő gyógynövénygyűjtésben és termesztésben lát lehetőséget, de a már évtizedek óta kiépült vendégfogadás minőségi változása, szolgáltatásainak bővítése is fontos tennivaló. Ez utóbbiakhoz tartozik az infrastruktúra megújulása, mely egyben közvetlenül szolgálja a lakosságot is. Gesztorként és értelmi szerzőként vállalja koordinálni az üveghuták rekonstrukciós munkálatait, a Bükk-környéki települések érdekeit, különös tekintettel az uniós tagság közeledtére, az idegenforgalom fellendítését tűzve ki célul. Az előbbieket már a Millenniumi Kormánybiztos Hivatala, a Kulturális Örökség Minisztériuma és a Kárpátok Alapítvány is támogatta.

A sok munkával és nagy felelősséggel járó tisztséget erős családi hátország segíti. Felesége angolt tanít a helyi iskolában, lánya, Eszter az anya, nagyfia, Gábor, az apa nyomdokaiban jár, a még gimnazista Márk jogász szeretne lenni, minden vonalon biztosítva a hozzáértést és a családi hagyományokat.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése